Maaliskuun 17. päivänä Irlannissa
juhlitaan maan suojeluspyhimyksen, pyhän Patrikin päivää. Jo hyvissä ajoin
ennen tätä kaikki irkkuruokablogit ovat täynnä paikallisia perinneruokia sekä
vihreitä tai muuten vaan apilanmuotoisia leivonnaisia. Juhlapäivästä enemmän
wikipediassa.
Me päätimme huomioida tämän
juhlapäivän ja valmistaa lihapataa ja perunamuusia irlantilaisittain.
Irlantilainen Guinness ja viski
naudanlihapata
n.
1 kg luutonta naudan lapaa
1
tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
3
rkl vehnäjauhoja
½
pkt Amerikan pekonia
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2-3 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
3
rkl tomaattipyreetä
1
tl sokeria
2
tlk Guinness –olutta
1
dl irlantilaista viskiä
1
rkl Worchestershirekastiketta
2 laakerinlehteä
1
tl kuivattua timjamia
10 kokonaista mustapippuria
oliiviöljyä paistoon
Kuutioi
liha tuuman kokoisiksi kuutioiksi. Laita ne muovipussiin, lisää sinne ensin
suola ja mustapippuria maun mukaan. Ravistele pussia niin, että mausteet
leviävät tasaisesti lihoille. Lisää sitten jauhot ja ravista taas niin, että
lihanpalat jauhottuvat tasaisesti. Ruskista ne pannulla öljyssä
parissa-kolmessa erässä ja siirrä kannelliseen pataan. Laita samalle pannulle
paloiteltu pekoni ja ruskista se miedolla lämmöllä. Siirrä pekoni pataan, mutta
jätä rasva pannulle. Paloittele juurekset 2 cm palasiksi ja laita ne pannulle.
Lisää tomaattipyree ja sokeri ja kuullottele niitä kaikkia pannulle jääneessä
rasvassa ja siirrä ne sitten pataan. Kaada yksi tölkki Guinnessia pannulle,
kuumenna hetki ja irrota lastalla kaikki pannun pohjalle tarttunut maku mukaan.
Lisää viski, Worchestershirekastike, laakerinlehdet, timjami ja kokonaiset
pippurit ja kaada liemi pataan. Jos tarvitaan lisää nestettä kaada lisää olutta
toisesta tölkistä. Hauduta kannen alla liedellä tai uunissa 2 tuntia. Tarkista
lihan kypsyys ja kypsennä lisää tai anna hiljaa muhia kannen alla ilman lämpöä. Tarkka kypsennysaika riippuu lihan laadusta.
Usein pataan lisätään myös perunoita mutta me nautimme patamme colcannonin
kanssa.
Colcannon
on irlantilainen kaali-perunasose, johon maun mukaan voi käyttää lehtikaalia, savoijinkaalia
tai ihan tavallista valkokaalia.
Colcannon
800
g Rosamunda –perunoita (tai
muu jauhoinen lajike)
2
rkl voita
1
rkl ruokaöljyä
1
iso sipuli
300
g valkokaalia
suolaa
ja mustapippuria myllystä
100
g suolatonta voita
(kuumaa)
maitoa
lehtipersiljaa
ja kevätsipulia hienonnettuna
Kuori
perunat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja laita odottamaan veteen kattilaan.
Kuori
sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kaali suunnilleen peukalonkynnen
kokoisiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl voita sekä ruokaöljy ja kuullota
siinä ensin hienonnettu sipuli. Lisää kaalinpalat ja sekoittele miedolla
lämmöllä noin 5 minuutin ajan. Lisää 2 dl kuumaa vettä, mausta suolalla sekä
mustapippurilla ja hauduta kasvikset pehmeiksi. Tähän kuluu aikaa 10-15
minuuttia. Valmista sitten perunasose. Lisää
perunoiden keitinveteen suolaa ja keitä perunat kypsiksi. Samanaikaisesti laita
yhteen kattilaan suolaton voi ja kuumenna välillä sekoittaen kunnes voi alkaa ruskistua.
Tällöin voihin muodostuu miellyttävän pähkinäinen maku. Paahdettu voi on valmista kun se
on väriltään pähkinänrukeaa ja lakkaa vaahtoamasta. Varo ruskistamasta liikaa...
Kun
perunat ovat kiehuneet pehmeiksi, kaada vesi pois ja anna ylimääräisen
kosteuden haihtua. Survo perunat soseeksi, lisää paahdettu voi ja sekoita
hyvin. Ohenna tarpeen mukaan kuumalla maidolla. Sekoita sipuli-kaaliseos perunasoseen joukkoon.
Tarkista maku ja jos on tarpeen, lisää suolaa ja/tai mustapippuria.
Tarjoile
lihapadan kanssa ja viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla sekä
kevätsipulilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti