Ylihuomenna vietetään suomalaisen varovasti ”ystävänpäivää”, kun muualla maailmalla se on Valentinin päivä eli rakastavaisten päivä… Mutta hui, mitä meistä ulkomailla mahdettaisikaan ajatella, jos suomalaiset yhtäkkiä riehaantuisivat rakastamaan julkisesti. Riehaantua saa vain vappuna ja juhannuksena ja muulloin naaman on oltava peruslukemilla. ”I love you” tarkoittaa suomeksi ”olen sinun ystäväsi”.
Koska ystävänpäivän tarjoilut
eivät (onneksi) ole saaneet samanlaisia vakiintuneita muotoja kuin Runebergin
päivä tai laskiainen, otin vapauden leipoa mansikan ja pistaasin makuisia
macaronseja. Kuori on maustettu mansikan makuisella tomusokerilla ja täytteenä
on suolapaahdetuilla pistaaseilla maustettua voivaahtoa. Suolapaahdettua siksi,
että macaronsit ovat yleensä kovin makeita, jolloin täytteen pieni suolaisuus
tekee kokonaisuudesta tasapainoisemman. Pistaasi lienee enemmän aikuiseen
makuun, joten tein nuorempia varten toiseksi täytevaihtoehdoksi
minttusuklaaganachen.
Valentinen macaronsit
(noin 50 macaronsia)
230
g mantelijauhetta
110
g mansikan makuista tomusokeria
120
g tomusokeria
80
+ 80 g munanvalkuaista
2
rkl hienoa sokeria
230
g hienoa sokeria
0,5
dl vettä
1
munanvalkuainen
2
tl sitruunamehua
tomusokeria
hopeanvärisiä
nonparelleja
pistaasivoivaahto (riittää noin 50
macaronsiin)
100
g suolapaahdettuja pistaaseja ilman kuoria
270
g tomusokeria
150
g voita
minttusuklaaganache (riittää noin 50
macaronsiin)
300
g valkosuklaata
1,5
dl kuohukermaa
1
pussi (150 g) Marianne crushia
Sekoita
keskenään tomusokerit sekä mantelijauhe ja hienonna ne vielä yleiskoneen
kutterissa mahdollisimman hienojakoiseksi. Siivilöi seos isoon kulhoon ja lisää
80 grammaa valkuaista. Sekoita aineksista tasainen tahna.
Kaada
kattilaan 230 g hienoa sokeria ja lisää vesi. Odota kunnes vesi on kastellut
sokerin kokonaan. Laita vatkauskulhoon 80 g munanvalkuaista sekä 2 rkl sokeria
ja vatkaa seos pehmeäksi vaahdoksi. Keitä sokeriliuosta pienellä lämmöllä
kunnes sokeri on kokonaan liuennut ja seos kuumentunut 118 asteeseen. (Sokerin
sulattamisesta asiaa täällä.) Kaada kuuma sokeriliuos
valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten ja jatka vatkaamista kunnes seos on
jäähtynyt ja muodostaa kovan vaahdon. Kääntele valkuaisvaahtoa
manteli-sokeritahnan joukkoon niin kauan että seos notkistuu. Taikina on
valmista pursotettavaksi kun se alkaa olla lähes valuvaa.
Siirrä
taikina pursotinpussiin ja pursota siitä tasakokoisia kiekkoja uunipellille
leivinpaperille. Jätä niiden väliin pari senttiä tilaa levitä. Kun leivinpaperi
on täynnä, täräytä peltiä muutaman kerran pudottamalla se voimakkaasti pöytään.
Näin macaroneihin ei jää ilmakuplia. Anna peltien levätä peittämättä puoli
tuntia – tunnin ajan, jotta pintaan ehtii muodostua hiukan kuorta. Paista
macaronit 140 asteessa kiertoilmasäädöllä noin 14 minuuttia. Jäähdytä
macaronkuoria hetki ja irrota ne sitten leivinpaperista.
Valitse
valmiista kuorista keskenään samankokoiset parit ja laita toiset puolet
leivinpaperille koristeltaviksi. Sekoita munanvalkuaisesta, sitruunamehusta ja
tomusokerista pikeeri ja piirrä sillä pursotinpussin avulla raitoja
macaronkuoriin. Ripottele pinnalle nonparelleja ja anna koristelun kuivua
rauhassa. Laita sitten samankokoiset parit takaisin vierekkäin, jotta ne on
myöhemmin täytön jälkeen helppo laittaa yhteen.
Valmista täyte
pistaasivoivaahto
Laita
pistaasit yleiskoneen kutteriin ja jauha ne mahdollisimman hienoksi jauheeksi.
Lisää tomusokeri sekä voi ja jatka sekoittamista kunnes aineksista muodostuu tasainen tahna. Tahna
on sellaisenaan aika ikävän ruskeanvihertävän sävyistä, mutta sitä voi värjätä nätimmäksi pisaralla vihreää
elintarvikeväriä.
minttusuklaaganache
Taittele
suklaa pieniksi paloiksi kulhoon ja kaada päälle kerma. Kuumenna aineksia
mikrossa (varovasti!) kunnes suklaa on sulanut. Sekoita suklaa huolellisesti
kerman joukkoon ja lisää Marianne crush. Sekoita vielä vähän aikaa ja laita
seos jääkaappiin jähmettymään.
Kaada
täyte isoon pursotinpussiin ja pursota täytettä iso keko alapuolen
macaronkuoren sisäpinnalle. Lopuksi paina ylä- ja alapuolet yhteen.
Laita
macaronsit jääkaappiin tekeytymään yön yli, jolloin maku ja kosteus
tasaantuvat. Säilyvät jääkaapissa pari päivää elleivät tule syödyksi. Macaronsit
voi myös pakastaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti