Selailin vanhoja päivityksiä ja
mietin pitäisikö, ja jos, niin miten laskiaispulla tänä vuonna pitäisi tehdä,
jotta blogi erottuisi joukosta.
Miten olisi tällainen:
Gluteeniton ja vähäsuolainen riisikorppu, jossa sokeritonta tomaattimurskaa ja superfood kurkumalla maustettua kookoskermavaahtoa?
Olisiko se riittävän epätrendikästä vai jopa suorastaan epäilyttävän huipputrendikkään terveellistä? Kulttuurista individualismia? Tällä terveellisellä ja innovatiivisella ”leivonnaisellahan” voisi kuitata sekä runebergintortun että laskiaispullan? Varmaan karjalanpiirakankin, jos sille ei olisi ehditty myöntää EU:n APT-tuotesuojaa?
Miten olisi tällainen:
Gluteeniton ja vähäsuolainen riisikorppu, jossa sokeritonta tomaattimurskaa ja superfood kurkumalla maustettua kookoskermavaahtoa?
Terveellinen,
vegaaninen ja sokeriton laskiaispulla?
Olisiko se riittävän epätrendikästä vai jopa suorastaan epäilyttävän huipputrendikkään terveellistä? Kulttuurista individualismia? Tällä terveellisellä ja innovatiivisella ”leivonnaisellahan” voisi kuitata sekä runebergintortun että laskiaispullan? Varmaan karjalanpiirakankin, jos sille ei olisi ehditty myöntää EU:n APT-tuotesuojaa?
Saksasta kotoisin oleva
laskiaispulla tuli Suomeen Ruotsin kautta 1600-luvulla. Perimätiedon mukaan
saksalainen, alkujaan ristin muotoinen pulla maustettiin rusinoilla ja
korinteilla, paistettiin voissa ja tarjoiltiin maidon kera. Ruotsissa tämä
pehmeä vehnäpulla sai halkaisupinnalle kerroksen mantelimassaa. Suomessa
kermavaahtorenkaan keskusta täytettiin hillolla, sillä mantelimassa oli silloin ja on edelleen
suomalaiselle vähän vieras maku ja hillo on halvempaakin. Anglosaksinen maailma
käyttää laskiaisesta nimitystä ”pancake day”, pannukakkupäivä, ja tarjoilut
ovat sen mukaisia. Ei pullaa, vaan pannukakkuja.
Vuosien takaisiin
laskiaismuistoihin liittyy kiinteästi pulkkamäki ja sen jälkeen hernekeitto,
minkä jälkiruokana kaakaojuomaa ja laskiaispullia. Suupielet olivat valkoisina
kermavaahdosta ja saattoi sitä joskus eksyä vähän nenänpäähänkin. Kermavaahto
korosti hyvin pakkasulkoilun aikaan saamaa poskien punaisuutta. Joskus
yritettiin syödä laskiaispulla lusikalla wanhan kansan tapaan: mantelimassapulla
lautasella ja sen päälle kuumaa maitoa, mutta se ei mennyt alas, sillä kuuma
maito ei ole minun juttuni (eikä silloin vielä mantelimassakaan). En pidä edes maitokahvista, vaikka muuten rakastan kahvia, erityisesti espressoa.
Mutta miksi siis pyörä pitäisi
keksiä uudelleen? Miksi pitäisi yrittää korjata jotain sellaista, joka ei ole
rikki? Miksi hyväksi havaittuja juttuja täytyy muokata usein täysin
tunnistamattomiksi? Miksi korvike, jolla ei ole niin sisällön kuin ulkonäönkään
osalta mitään tekemistä esikuvansa kanssa, pitää silti nimetä esikuvansa
mukaan? Miksi kaikki syötävä pitäisi arvottaa sen terveellisyyden perusteella?
Onko perinteisessä laskiaispullassa jotain vikaa (muuta kuin että siinä on
viljaa, gluteenia, laktoosia, sokeria, eläinperäisiä tuotteita, sokeriin säilöttyjä
marjoja joiden satokausi ei ole juuri nyt käsillä, manteleita joiden
kasvattamiseen kuluu paljon vettä, jne jne jne)?
Laskiaispulla on kehittynyt nykyiseen
kuohkean makeaan täydellisyyteensä vuosisatojen luonnollisen tuotekehityksen
tuloksena. Tutkimusten mukaan yli 80 % suomalaisista ei ole laktoosi-intolerantikkoja ja 98 %
elimistölle gluteenista ei ole mitään haittaa – eli voi huoletta syödä perinteistä laskiaispullaa. Nautitaan siitä. Jos
jotain erimielisyyttä pitää asiasta keksiä, voimme väitellä hillopullan ja
mantelimassapullan keskinäisestä paremmuudesta tai kuuluuko pullan pinnalle
mantelilastuja vai sokeria. Olen kuitenkin ratkaissut asian siten, että minun leipomassani
laskiaispullassa on päällä SEKÄ mantelia ETTÄ sokeria ja sisällä SEKÄ hilloa
ETTÄ mantelimassaa. Ja tietysti oikeaa kermavaahtoa. Nam!
Kyllä perinteinen on paras! Muita en ole maistanut/tehnyt, enkä näin teekään. :D Herkullisen näköiset pullat.
VastaaPoistaMuunlaisia pullia voi syödä koko muun ajan, mutta oikeita laskiaispullia on vain yksi. Ja sitten tietysti ne amerikkalaisten pannukakkujutut...
VastaaPoista