Lanttulaatikon
maku jakaa mielipiteet melko voimakkaasti. Lisäksi lantulla on taipumus
aiheuttaa närästystä, joten kokeilin tehdä helpommin sulavasta juuriselleristä
uudenlaista joululaatikkoa. Ulkonäkö ei juuri eroa lanttulaatikosta, mutta lantunvihaajat
voisivat tykätä tästä sellerilaatikosta. Aromikas juuriselleri ja poro ovat ”match made
in heaven”, mutta se sopii tosi hyvin myös kinkun tai lampaan kanssa. Kun
selleriä kypsentää riittävän kauan, se muuttuu ihanan makeaksi.
Juurisellerilaatikko
1 kohtalaisen kokoinen keltasipuli
25 g voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
noin 600 g kuorittua juuriselleriä pieninä paloina
2 dl kanalientä
vettä (lisää tarvittaessa)
1 dl kuohukermaa
1 dl kuohukermaa
0,5 dl korppujauhoa
1 muna
1 rkl tummaa siirappia
(suolaa)
Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Sulata
voi kattilassa ja kuullota siinä sipuli. Lisää kuumalle pannulle valkoviini,
anna sen ”posahtaa” ja kiehua lähes kuiviin. Lisää juurisellerinpalat ja kuullota
niitä hetken aikaa sipulin kanssa. Lisää kanaliemi sekä vettä niin paljon että
kaikki sellerit ovat pinnan alla. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja anna sellerien
kypsyä kunnes ne ovat täysin pehmeitä ja liemi lähes haihtunut. Lisää sitten
kerma ja keitä matalalla lämmöllä vielä hetki. Valuta sellerit ja säästä liemi.
Soseuta selleripalat blenderissä ja lisää hiukan lientä jos sose tuntuu jäävän
liian kuivaksi.
Tässä vaiheessa soseen voi halutessaan maustaa
suolalla ja tarjoilla selleripyreenä. Mutta sellerilaatikkoahan tässä oli
tarkoitus tehdä, joten jatketaan:
Sekoita korppujauho kuohukerman joukkoon ja anna sen
turvota 5-10 minuuttia. Vatkaa muna kevyesti ja sekoita siihen siirappi.
Yhdistä korppujauho- ja munaseokset ja sekoita ne selleripyreen joukkoon.
Mausta suolalla.
Kaada massa voideltuun vuokaan ja kypsennä
sellerilaatikkoa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia.
”Jouluna
saa yölläkin syödä”, sanotaan. Sellerilaatikko oli ihan mahtavaa porodobin
kanssa nautittuna. Jossain lehdessä oli testattu tämän vuoden kinkkuviinit ja
kuvan chateauneuf-du-pape valittiin parhaaksi. Yöllisen jääkaappireissun
empiirisen testauksen tuloksena tämän punaviinin todettiin maistuvan kuitenkin
paremmalta sellerilaatikko-porodobin seurana kuin kinkun ja imelletyn
perunalaatikon kanssa.
M.(utta sehän) O.(n) T.(ietenkin vain makuasia)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti