Talviverkoilla
tai pilkkiessä kaikki saalis ei aina ole parasta mahdollista kalaa. Joukkoon
voi eksyä särki tai muu vähempiarvoinen kala, mutta ei niitä kannata heittää
pois tai antaa kissalle. Ne voi käyttää ihan itse, kun ne ensin jauhaa pariin
kertaan lihamyllyssä tai yleiskoneen leikkuuterillä ihan hienoksi jauhelmaksi,
melkein soseeksi. Pienet ruodotkin menevät siinä samalla. Mutta huom! kalan nahka ei jauhaannu millään. Siksi vain nahattomia kalafileitä tähän ruokaan. Jos kalastus ei kuulu
harrastuksiin, kalat voi hakea kaupasta. Näihin kantikkaisiin kalapihveihin
soveltuu hyvin myös ihan tavallinen silakka. Ei senkään perkaaminen nahattomiksi fileiksi ole vaikeaa.
Kantikkaat
kalapihvit
350 g nahattomia kalafileitä (nämä on tehty silakasta)
50 g huoneenlämpöistä voita
1-2 rkl ruisjauhoja
1 muna
1,5 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
hiukan valkopippuria myllystä
ruisjauhoja, suolaa, valkopippuria
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
120 g hapankorppujauhelmaa
paistamiseen rypsiöljyä johon voi lisätä hiukan
kirkastettua voita
Jauha kalafileet mahdollisimman hienoksi ja sekoita
joukkoon huoneenlämpöinen voi. Sekoita keskenään ruisjauhot, muna, kerma, suola
sekä valkopippuri ja vatkaa ne kevyesti sekaisin. Yhdistä maustettu
muna-kermaseos kalamassaan, sekoita huolella ja taputtele massa voidellun
uunivuoan pohjalle pari senttiä paksuksi kerrokseksi. Käytin vanhaa matalaa
Teema-vuokaa, jonka koko on suunnilleen 14 x 30 senttiä ja kalamassaa oli
siihen juuri sopivasti.
Kypsennä kalamureketta uunissa 200 asteessa 20 minuuttia,
minkä jälkeen anna jäähtyä vuoassa. Leikkaa jäähtyneestä murekkeesta sopivan
kokoisia paloja. Kun paistovuoan sisällön leikkasi pienemmiksi paloiksi, siitä
tuli 10 kpl nelikulmaisia ”pihvejä”.
Laita maustettu ruisjauho yhdelle syvälle lautaselle,
kananmunat toiselle ja hapankorppujauhelma kolmannelle. Kierittele
palat ensin ruisjauhossa, sen jälkeen kasta ne vatkattuun kananmunaan ja
lopuksi peitä palat hapankorppujauheella. Paista pannulla runsaassa öljyssä molemmin
puolin kullanruskeiksi ja tarjoa muusin kanssa.
Perunamuusin lisäksi lautaselle oli jallupuolukoita
sekä tilli-pinaattipyreetä.
Tilli-pinaattipyree
200 g babypinaattia
40-50 g nippu tilliä (EI ruukkutilliä!!!!!)
maun mukaan suolaa ja valkopippuria myllystä
1 rkl kuohukermaa
Nypi tilleistä töyhdöt pyreetä varten. Varsia ei
tarvita. Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi ja kaada sinne pinaatinlehdet sekä
tillintöyhdöt. Kun pinaatit ovat kunnolla pehmenneet, kaada kattilan sisältö
siivilään ja valuta. Soseuta kiehautetut pinaatit ja tillit sauvasekoittimella
ja kun seos on valmista, mausta suolalla sekä valkopippurilla ja lopuksi
sekoita joukkoon hiukan kermaa. Miksi sitten ruukkutilliä? No siksi että siinä ei yleensä ole makua eikä tuoksua, se on ainoastaan tillin näköistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti