TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 24. tammikuuta 2017

Nyhtöporo eli pitkään haudutettua poronniskaa



Ravintoloissa saa sentään silloin tällöin täällä eteläisessä Suomessakin eteensä poron niskasta tehtyjä herkkuruokia. Niskan ostaminen kotona kokattavaksi onkin sitten jo hankalampaa, sitä kun ei kaupoista löydy. Onneksi on vielä olemassa yksi poronlihaan erikoistunut palveleva myymälä. Se on Turun Kauppahallissa sijaitseva Poronlihan Erikoisliike. Nimi kertoo olennaisen tiskin valikoimasta – poroa ja riistaa. Sieltä ostin pakastetun poronniskan, joka painoi hieman reilun kilon verran. Sen voi hauduttaa uunissa padassa, mutta koska pöydällä on haudutuspatakin, niin kypsensin poron siinä. Periaatteessa samalla tavalla kuin possunniskankin. Valmiin ”nyhtöporon” kanssa sopii perinteiset perunamuusi, puolukat ja suolakurkku.


Haudutettua poronniskaa

n. 1 kg           poron niskaa
1 tl                hienoa merisuolaa
1                    porkkana
pala               juuriselleriä
1                    palsternakka (ei turhan iso)
12                  pikkusipulia (tai 1-2 tavallista lohkottuna)
2                    tuoreen rosmariinin oksaa
pari               timjamin oksaa
2,5 dl             punaviiniä
1 dl                vettä
8                    mustapippuria
6                    katajanmarjaa murskattuna
1                    laakerinlehti

Sopivan kokoisessa padassa poronniskan voi hauduttaa kokonaisena, mutta koska haudutuspatani on siihen hieman pieni, niin ystävällinen hallikauppias sahasi sen neljään osaan. Näin se oli helpompi asettaa pataan. Annoin poron sulaa jääkaapissa seuraavaan päivään. Todennäköisesti sen olisi voinut laittaa jäätyneenäkin pataan, mutta kun en ole sellaista ennen kokeillut, niin en halunnut riskeerata harvinaista herkkuani, vaan menettelin hyväksi koetulla tavalla.

Kuorin ja paloittelin juurekset tuuman mittaisiin paloihin ja kuorin pikkusipulit. Laitoin padan pohjalle juurekset, sitten niiden päälle poron palat, jotka olin hieronut suolalla. Joukkoon menivät myös sipulit, mausteet ja yrtit. Lopuksi lisäsin punaviinin ja veden ja laitoin padan kannen päälle. Virta asentoon high ja hälytin soimaan 1 ½  tunnin kuluttua. Sitten virta asentoon low ja ajastin uudelleen päälle.

Kun yhteensä kolme tuntia oli kulunut, niin poron liha tuntui kypsältä. Nostin palat pois padasta ja irrotin haarukalla lihat luistaan kuin minkä tahansa nyhtölihan. Paitsi että tämä ei ollut mitä tahansa possua, vaan siis kotimaista poroa. Siksi en laittanut pataan mitään eksoottisia mausteitakaan, sillä halusin lihan maistuvan nimenomaan porolta. (Jos liha ei vielä irtoa hyvin suikaleiksi niin kypsennä lisää.) Padan jäähdyttyä riittävästi siivilöin haudutusliemen talteen.


Kastike haudutusliemestä

haudutuslientä sen verran kuin pataan sitä jäi
1-2 tl             mustaherukkahyytelöä
1-2 tl             sinihomejuustoa
1 rkl              ohrakas suurustetta tai maizenaa
½ - 1 dl         kermaa
                      hienoa merisuolaa tarvittaessa
                      mustapippuria tarvittaessa
n. 75 g           muutama nokare kylmää voita               

Haudutusliemen maku oli hyvä, joten keitin sitä vain hieman kokoon. Jos liemessä ei ole mielestäsi riittävästi makua, voit keittää sitä enemmän kokoon ja halutessasi voit lisätä siihen boquet garnin kokoonkeiton ajaksi. Maustekimppuun voit laittaa palan purjoa, timjamia, laakerinlehden ja persiljaa. Poista maustekimppu ennen suurustamista. Lisää kastikkeeseen mustaherukkahyytelö ja homejuusto. Sekoita ohrakas kylmään kermaan ja kaada seos kastikkeen joukkoon samalla vispaten ja anna kiehahtaa. Tarkista suolan ja pippurin tarve. Lopuksi voisi vielä viimeistellä kastikkeen vispaamalla sen joukkoon muutaman nokareen kylmää voita, jolloin kastikkeesta tulee ihanan kiiltävä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti