Vaikka
joulukinkun tilalle onkin tullut kaikenlaisia uusia ruokia, monet silti pitävät
vielä kiinni perinteistä ja paistavat kinkun joulupöytään. Meillä oli vain ihan
pienenpieni kinkku, mutta silti siitä jäi kohtalainen pala tuhottavaksi vielä
joulunpyhien jälkeen. Jotta uusi ruoka ei maistuisi liikaa joululta,
silppusimme kinkun, maustoimme sen uudelleen ja teimme siitä riisin kanssa
kroketteja, jotka kypsensimme kuumassa öljyssä. Maun perusteella niitä ei mitenkään olisi voinut
uskoa jouluruokien tähteiksi. Kinkkukrokettien kanssa nautimme versosalaattia,
chilimajoneesia sekä punajuuri-vuohenjuustolaatikkoa, joka on muunnelma viime
vuoden joulukuussa bloggaamastamme punajuuri-aurajuustolaatikosta. Molempi parempi.
Kinkkukroketit
n. 300 g kypsää joulukinkkua
raastettuna tai hienonnettuna
n. 1 dl keittämätöntä
puuroriisiä
1 sipuli
tai salottisipuli raastettuna tai hienonnettuna
3-4 dl lihalientä
1 rkl thaikalakastiketta
2 rkl ruokokidesokeria
2 rkl soijakastiketta
2 kevätsipulia
viipaloituna
voita sipulin/riisien kuullottamiseen ja paistoon
kourallinen raastettua parmesaania
2 kananmunaa
vatkattuina
vehnäjauhoja
korppujauhoa tai pankoa + suolaa & valkopippuria
Uppopaistoon
rypsiöljyä
Raasta kinkku kartioraastimen karkealla terällä tai
hienonna se veitsellä tai monitoimikoneella. Meillä ei ollut mökillä käytössä
konetta, joten kokeilin raastinta, ja se toimi erinomaisesti.
Kiehauta kasarissa lihaliemi ja lisää siihen
kalakastike. Hienonna tai raasta sipuli.
Kuumenna toinen kasari ja kuullota siinä hienonnettu tai raastettu sipuli
voissa. Lisää puuroriisin jyvät, pyörittele ne voissa ja kaada lihaliemi
kasariin. Anna porista hiljaa noin 20 minuuttia, jolloin neste on imeytynyt
riisiin ja riisi on tahmaisen kiinteää (ei sellaista kermaisen löysää, kuten
italialaisessa risotossa). Jäähdytä riisikattilaa vaikka tiskialtaassa kylmässä
vedessä.
Laita paistinpannu kuumenemaan ja mittaa sille sokeri.
Kun sokeri on puoliksi sulanut, lisää pannulle soija ja lihaliemi. Sekoita
ravistamalla, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Anna kiehahtaa hetki. Lisää
kunnon nokare voita, yksi viipaloitu kevätsipuli ja kinkkuraaste. Pyörittele
kinkkua kastikkeessa niin, että se on kauttaaltaan maustunut ja ehkä saanut
pikkuriikkisen väriä. Kinkkuhan on jo kypsää, joten enempää kypsennystä se ei
tarvitse. Lisää kinkkupaistos riisin joukkoon ja sekoita. Sekoita joukkoon
parmesaaniraaste ja toinenkin kevätsipuli ja laita kasari jääkaappiin
jäähtymään.
Muotoile jäähtyneestä massasta pyöreitä palluroita.
Ainesmäärästä niitä tulee 12 kpl. Kieritä kroketit ensin vehnäjauhoissa, sitten
vatkatussa munassa ja lopuksi maustetussa pankossa ja uppopaista ne 180 ˚C
öljyssä 4-6 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniin värisiä. Älä laita kaikkia
kerralla, ettei öljy jäähdy liiaksi. Valitse sopivan kokoinen ja mallinen
kattila, jotta et joudu turhaan laittamaan suurta määrää öljyä. Nosta valmiit
pyörykät talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.
Tarjoile pyörykät raikkaan salaatin ja vaikkapa
chilimajoneesin kera.
Punajuuri-vuohenjuustolaatikko
500 g raakoja punajuuria
100 g vuohenjuustoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita vuoan voitelemiseen
Keitä punajuuret puolikypsiksi ”al dente”, jäähdytä,
kuori ja raasta ne karkeasti. Kaada kerma kattilaan ja lisää joukkoon hunaja
sekä pieniksi paloiksi leikattu vuohenjuusto. Kuumenna sekoittaen kunnes juusto
on sulanut kerman joukkoon. Siivilöi seos punajuuriraasteeseen (jolloin
mahdolliset juuston kuorenpalat jäävät siivilään), mausta suolalla sekä
mustapippurilla, sekoita hyvin ja kaada kaikki kevyesti voideltuun uunivuokaan.
Kypsennä laatikkoa 200 asteessa noin 1 tunti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti