Piparkakku,
klementiini, kuusenhavu, lanttu, juuri uunista otettu kinkku, suklaa, glögi,…
niiltä tuoksuu joulu. Joskus ennenvanhaan listassa oli myös hyasintti, mutta
sen suosio joulukukkana lienee hiukan vähentynyt. Jos pitäisi valita yksi
maku jolla ruokia yritetään maustaa jouluisiksi, se on piparkakku ja piparkakun
maustekimara kaneli, inkivääri, neilikka, kardemumma ja pomeranssinkuori.
Joihinkin ruokiin nämä mausteet sopivat, joihinkin ei. Mutta mikä olisi parempi
jälkiruoka kuin pipari, homejuusto ja päärynä? No tietysti näillä maustettu
pannacotta. Alempi kerros maistuu piparimausteilta, ylempi sinihomejuustolta.
Pipareita ei ole murennettu pannacottaan, sillä siinä ne vain pehmenevät epämääräiseksi muusiksi. En myöskään käyttänyt jauhettuja mausteita, sillä ne joko painuvat pannacotan pohjalle tai jäävät kellumaan pinnalle. Tämä on maustettu uuttamalla eli kokonaiset mausteet ovat luovuttaneet makuaan kermaan. Maku jää, kun mausteet siivilöidään pois.
Vaikka
jouluun perinteisesti kuuluukin kunnon mässäily (”saa yölläkin syödä”), tein Tapaninpäivän
pannacotat hiukan kevyemmin ja kuohukerman sijaan käytin niihin 10-prosenttista
ruokakermaa. Näin pannacotan täyteläisyys säilyi, mutta kalorit vähenivät
huomattavasti. Sadassa grammassa kuohukermaa kun on 340 kcal ja tässä
ruokakermassa vain 120 kcal. Kevyemmästä jälkiruoasta syntyvän kalorivajeen voi
sitten halutessaan kompensoida vaikka suklaalla ja vihreillä kuulilla.
Joulun
paras pannacotta
(4-6 annosta)
1.
kerros
1 tölkki (3,3 dl) 10 % ruokakermaa
3 rkl sokeria
1 kanelitanko
iso pala kuivattua inkivääriä (tuore ei käy!)
15 kokonaista neilikkaa
10 kardemummankotaa (hiukan murskattuna)
pieni pala pomeranssinkuorta
puolikas pieni tähtianis
1,5 (3 grammaa) liivatetta
2.
kerros
1 tölkki (3,3 dl) 10 % ruokakermaa
30 g hyvää sinihomejuustoa
3 rkl sokeria
1,5 (3 grammaa) liivatetta
1-2 kypsää päärynää
ohuita piparkakkuja
Kuumenna kiehumispisteeseen ensimmäisen kerroksen
kerma ja lisää siihen sokeri sekä mausteet. Sekoita hyvin ja anna mausteiden
uuttua kermaan useiden tuntien ajan. Sekoittele aika ajoin ja jos on tarpeen,
kerman voi välillä kuumentaa uudelleen. Kun kerma on riittävästi maustunut,
siivilöi kokonaiset mausteet pois. Pehmennä liivate kylmässä vedessä, kuumenna
kerma kiehumispisteeseen ja liuota liivatteet kermaan. Laita lusikallinen
raastettua päärynää jälkiruokakulhojen pohjalle ja jaa piparimaustettu
pannacotta kulhoihin tasan. Anna pannacottien hyytyä jääkaapissa ainakin 4
tunnin ajan.
Jos haluat vinon pannacotan, aseta jälkiruokakulhot
hiukan kallelleen ennen kuin täytät ensimmäisen kerroksen. Tosin tällaisessa, jossa molemmat kerrokset ovat suunnilleen saman värisiä, se ei tuo mitään lisäarvoa.
Kun ensimmäinen kerros on hyytynyt, kuumenna
kiehumispisteeseen toisen kerroksen kerma ja lisää siihen sinihomejuusto sekä
sokeri. Sekoita kunnes juusto on liuennut kermaan ja sen jälkeen siivilöi
kerma. Siivilään jääneet palaset voi heittää pois. Pehmennä liivate kylmässä
vedessä, kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja liuota liivatteet kermaan.
Sekoita hyvin ja anna seoksen jäähtyä noin puolen tunnin ajan ennen kuin jaat
sen ensimmäisen pannacottakerroksen päälle. Laita pannacotat takaisin
jääkaappiin vielä noin neljäksi tunniksi.
Viimeistele annokset piparkakuilla ja
päärynäviipaleilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti