”Jaahas,
kesä on nyt sitten virallisesti ohi.”, totesi M.
”Miten
niin?”, kysyin minä.
”No
onhan se nyt ihan selvää kun jäätelökone nostetaan keittiön yläkaapin ylimmälle
hyllylle ja otetaan sieltä kreppilevy tilalle”…
Jälkiruokana
oli siis hunajaista luumu-päärynäkompottia sekä ricotta-gorgonzolamoussea,
jotka tarjoiltiin ohuiden kreppien kanssa. Kyllä se maistuikin aika
syksyiseltä, jopa hiukan talviselta. Jotenkin tällainen vaan tuntui sopivan
possunfileen jälkiruoaksi. Possustakin tulee mieleen joulu, puhumattakaan kun
katsoi ulos, ilma oli sakeana lumipyrystä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä
vähemmän pidän talvesta. Onneksi koirat sentään ovat iloisia lumesta.
3 dl maitoa
3 dl jauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3 munaa
1,5 dl vichyä
0,5 dl voisulaa
Vatkaa ainekset sekaisin niin ettei taikinaan jää
paakkuja. Anna taikinan levätä puolisen tuntia ennen paistamista. Annoksesta
tulee 8 kreppiä.
Hunajainen
luumu-päärynäkompotti
2,5 dl valkoviiniä
3 rkl hunajaa
2 tähtianista
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2 isoa päärynää
3 tummaa luumua
ripaus suolaa tasoittamaan kokoonkeitetyn viinin
hapokkuutta
Keitä ensin hunajasiirappi. Laita kattilaan
valkoviini, hunaja, tähtianikset, sitruunankuori sekä inkivääri kuorittuna ja
pieninä paloina. Keitä kunnes seoksen
tilavuus on vähentynyt noin puoleen alkuperäisestä. Poista tähtianikset ja
inkivääripalat.
Kuori päärynät ja paloittele ne pienemmiksi paloiksi.
Halkaise luumut, poista kivet ja leikkaa luumut myös pienemmiksi paloiksi.
Lisää suola sekä hedelmäpalat siirappiin ja keitä hiljaa haudutellen noin 10
minuuttia kunnes päärynäpalat ovat pehmenneet.
Jäähdytä kompotti ennen käyttöä.
Ricotta-gorgonzolamousse
50 g gorgonzolaa tai muuta hyvää sinihomejuustoa
250 g pehmeää ricottaa
2 rkl hunajaa
1 dl kuohukermaa
Murskaa sinihomejuusto haarukalla, lisää ricotta sekä
hunaja ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota kuohukerma ja sekoita juustomassan
joukkoon. Anna makujen tasaantua puolisen tuntia ennen käyttöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti