Flammeküechen
(Elsassin murteella), flammkuchen (saksaksi) ja tarte flambée (ranskaksi).
Tällä Elsassin alueen rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä ei ole pizza,
vaikka se kovasti muistuttaakin italialaista lajitoveriaan. Taikinassa ei ole
mitään nostatusainetta. Taikinan perusohje on eri lähteissä periaatteessa aina
sama, veden ja öljyn keskinäisessä suhteessa on hieman vaihtelua, mutta niiden
yhteismäärä on kutakuinkin aina sama. Tämän flammenküechenin päällisessä
juuston suhteen on sovellettu saatavissa olevia aineksia. Alkuperäinen juusto
on alueen oma fromage blanc.
Flammkuchen
Taikina
250 g vehnäjauhoja
0,5 tl hienoa
merisuolaa
0,5 dl öljyä
1,5 dl vettä
Päälle
2 isoa
sipulia
20 g voita
170 g pekonia
100 g Philadelphia
tuorejuustoa
200 g crème
fraichea
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
(raastettua
muskottipähkinää)
1 rkl öljyä
Sekoita kulhossa käsin jauhot, 0,5 tl suolaa sekä öljy
ja lisää vähitellen 1,5 dl lämmintä vettä. Vaivaa taikinaa muutama minuutti,
kunnes se on sopivan kimmoisaa ja anna sen levätä lämpimässä paikassa kunnes
muut ovat valmiita. Kuumenna uuni 275°C:een. Viipaloi sipulit ohuiksi
viipaleiksi ja hauduta niitä kypsäksi voissa miedolla lämmöllä viitisen
minuuttia. Niiden kuuluu pehmeitä mutta ei ruskistuneita. Viipaloi pekonit
suikaleiksi ja paista niitä pikaisesti toisella pannulla. Kaadoin ne siivilään
ja valutin niistä ylimääräisen rasvan pois, jolloin pekonista tuli erityisen
rapeaa. Riittävän ohuiksi viipaloituina sipulin ja pekonin voi laittaa piirakkaan
myös esikypsentämättömänä, mutta maku on silloin erilainen. Korvasin
alkuperäisen, kermalla ohennetun fromage blancin, Philadelphia
tuorejuuston ja crème fraichen sekoituksella. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja
ranskankerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Monissa resepteissä on joukossa
myös raastettua muskottipähkinää.
Jauhota pöytä kevyesti ja kauli taikina, kunnes se on
noin millimetrin paksuinen pellille sopiva levy. Siirrä taikina leivinpaperille
ja sen kanssa uunipellille. Levitä sille juustoseos ja ripottele päälle
sipulit, pekonisuikaleet ja pirskottele ruokalusikallinen öljyä. Laita uuniin
paistumaan noin viideksitoista minuutiksi. Anna vetäytyä 10-15 minuuttia ja
nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti