Terveisiä Stadin silakkamarkkinoilta. Kännykkäkamerassa olisi paljon kuvia tapahtumasta, mutta kiitos Microsoftin uusimpien päivitysten, tietokone ja kännykkä eivät enää suostu kommunikoimaan keskenään ilman jotain erityisiä toimenpiteitä. Eikä kyseessä ole ensimmäinen kerta kun pyytämättä ja yllättäen tehdyt päivitykset sekoittavat hommat. Tämä tarkoittaa sitä, että seuraavaksi molemmat lentävät #%&!*#§¤&”!!… noniin, kauas… ja hankin tilalle sellaiset laitteet, joiden toimintavarmuus ja yhteensopivuus on luotettavampi. Merkkiä voi arvuutella. Tämän päivityksen kuvista näin ollen toinen on jo aiemmin julkaistu ja toinen kuvattu hetki sitten sellaisella kameralla, jonka tietokone suostuu tunnistamaan...
Mutta,
asiaan, siihen tärkeimpään. Stadin silakkamarkkinoiden avajaispäivänä Helsingin kauppatorilla oli Etelä-Suomen Keittiömestarit ry:n koju, jossa tarjoiltiin silakkakeittoa. Siis sataprosenttisesti
silakkamarkkinoiden teeman mukaista ruokaa. Ei lohta, ei muikkuja, ei siikaa, ei
mitään ulkomaista eikä järvikalaa, vaan silakkaa, oikeaa silakkaa,
silakkakeittoa. Tämä keitto oli todellinen kunnianpalautus suomalaiselle
silakalle ja paikan päällä nautitun herkullisen annoksen johdosta oli pakko
ostaa keittoa vielä pari annosta kotiinkin vietäväksi. Valitettavasti
Etelä-Suomen Keittiömestareiden soppakeittiö oli toiminnassa vain markkinoiden
avajaispäivänä, mutta sain silakkakeiton reseptin, jonka luvalla julkaisen
kaikkien nautittavaksi.
Unohtakaa lohi, siika, muikku ja muut. Syökää silakkaa!
Unohtakaa lohi, siika, muikku ja muut. Syökää silakkaa!
Silakkakeitto
(ohje
neljälle)
1 l kalalientä (kuhan ruodoista)
kalaliemi:
1,5
l vettä (ja hiukan kuivaa valkoviiniä)
200
g sipulia
100
g juuriselleriä
100
g palsternakkaa
800
g kuhan ruotoja
muutamia
kokonaisia valko- ja maustepippureita
1
laakerinlehti
muutamia
tillinvarsia
4 dl Hyla kuohukermaa
250 g pieneksi kuutioitua sipulia
500 g kuutioitua kiinteämaltoista perunaa (esim Nicola
tai Siikli)
500 g silakkafileitä
hakattua tilliä
150 g voita
suolaa ja pippuria
Kuullota kuutioidut sipulit voissa.
Lisää joukkoon kuutioidut huuhdotut perunakuutiot ja
jatka kuullottamista.
Lisää joukkoon kuuma kalaliemi.
Keitä perunat miltei kypsiksi.
Lisää joukkoon kerma, anna kiehahtaa ja lisää sitten
huuhdellut silakkafileet.
Anna kalojen kypsyä keittämättä.
Mausta voilla, tillillä ja suolalla.
Tarkista maku ja nauti!
Nam!
Nam!
No vitsit - silakkakeittoa. Miten en ole ikinä itse tullut ajatelleeksi, että tottahan toki sitä voi myös silakasta tehdä.
VastaaPoistaMeillä isäntä on innokas urheilukalastaja, ja siksi meillä keitot onkin perinteisesti tehty isännän mukanaan tuomista lohista ja meritaimenista. Mutta ensi kerralla ihan varmasti testaan silakkaa!!
Silakkakeiton liemi kannattaa myös keittää ihan tällä ohjeella, kuhan ruodoista. Soppa on aina niin hyvää kuin mitä on siihen käytetty liemi :)
VastaaPoista