Mustajuuren
sanotaan olevan syksyn parsa. Parsaa vaan on tuhannesti helpompi käsitellä kuin
mustajuurta. Vai onko?
Mustajuurta
muistetaan aina moittia sen nopeasta tummumisesta ja tahmaisuudesta
kuorittaessa, eikä syyttä. Nämä ikävyydet voi kuitenkin helposti välttää kypsentämällä mustajuuret ennen kuorimista. Mustajuurelle tyypillinen tahmainen
maitiaisneste kiinteytyy keittämisestä eikä malto tummu, kun kuori suojaa sitä.
Keittäminen ennen kuorimista auttaa myös siihen, että syötävää jää enemmän,
koska keitetty kuori lähtee irti lähes itsekseen kevyesti rapsuttelemalla.
Gratinoidut mustajuuret, haudutettu purjo ja uppomuna
(ohje
neljälle)
mustajuuret
4 pitkää tai 8 vähän lyhyempää mustajuurta
1-2 rkl sitruunamehua
8 ohutta viipaletta ilmakuivattua kinkkua
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl kuohukermaa
2 rkl panko leipämurua
3 rkl raastettua parmesaania
suolaa
rouhittua mustapippuria
Kuori keitetyt mustajuuret rapsuttamalla niistä kuoriosa pois
kaikkein tylsimmällä keittiöveitsellä tai ihan ruokaveitsellä. Viimeistele huuhtelemalla kuoritut juuret juoksevan veden alla.
haudutettu purjo
1 iso purjo (myös vihreät osat)
3 rkl voita
10 isoa tuoretta salvianlehteä
1-2 tl raastettua sitruunankuorta
suolaa
rouhittua mustapippuria
Halkaise purjo ja huuhtele lehdet. Leikkaa lehdet noin
10 cm mittaisiksi pätkiksi. Sulata pannulla voi, lisää salvianlehdet, sitruunankuori
ja purjot. Hauduttele matalalla lämmöllä kunnes purjot ovat pehmeitä. Mausta
lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
Keitä lopuksi neljä uppomunaa ”kastikkeeksi”
lautasille.
Pitääkin koittaa tuota keinoa. Mustajuurista irtoavaa liimaa on ihan kauhea puhdistaa tiskialtaasta ja käsistä. Ihan tuoreista juurista, joita on joskus reissussa ostettu, ei irtoa niin paljon töhnää.
VastaaPoistaPitääpä muistaa, sillä onhan se kuoriminen ollut kuin voikukanjuuria käsittelisi. Ensi vuonna laitan kyllä korkean penkin mustajuurta, tänä vuonna oli (ja on) kaurajuurta, mutta omasta mielestäni se häviää maussa mustajuurelle.
VastaaPoistaNäyttipä hyvältä tuo gratiini, kun kaikki ei ollut peitettynä, vaan ihan "aitoakin" juurta näkyi!
Ihan uskomatonta! Kokeilin eilen tätä reseptiä ja keitin ensin. Kuoret lähti raaputtamalla kuin itsekseen eikä missään ollut sitä inhoittavaa liimatöhmää mitä mustajuuressa yleensä on. Näin uskaltaa valmistaa mustajuurta joskus toistekkin. Kiitos hyvästä reseptistä.
VastaaPoistaOlen ihmetellyt miksi tätä "keitä ensin, kuori vasta sitten" tapaa ei ole yleisemmin kerrottu mustajuurten yhteydessä. Varmasti mustajuurta käytettäisiin paljon enemmän, jos ihmiset eivät kammoaisi raa'an juureksen tahmaa.
VastaaPoista