Pakasteessa
oli pussillinen naudanfileestä leikattuja epämääräisiä paloja, eli siis fileen
päitä, joista ei saa leikatuksi yhtään kunnon pihviä. Yleensä sellaisista
lihankappaleista tehdään jonkinlaista suikalepataa ja niin nytkin, tällä kertaa
vahvasti kaukoidän maustein. Chilistä, makeaa ja väkevää. Kuten asiaan kuuluu, matkalla lautaselle naudalle tapahtui "post mortem" sukupuolenvaihdos naudasta häräksi.
Seesamihärkää
1 rkl vaaleita
seesaminsiemeniä
1 rkl mustia
seesaminsiemeniä
500 g naudan
marmoroitunutta ulkofilettä
hiukan maissitärkkelystä
öljyä
paistoon
1 rkl raastettua
tuoretta inkivääriä
1 rkl raastettua
tuoretta valkosipulia
1 dl soijaa
1 dl vettä
200 g fariinisokeria
2 tl seesamiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 punainen
chilipalko viipaleina
chilihiutaleita
maun mukaan
pari rouhaisua
mustapippuria myllystä (ja tarvittaessa hiukan suolaa)
1 rkl maissitärkkelystä
2-3 kevätsipulia
viipaleina
Laita seesaminsiemenet kuivalle paistinpannulle ja
paahda niitä hetki. Siirrä ne toiseen astiaan odottamaan.
Viipaloi liha ohuiksi
viipaleiksi poikkisyin ja laita viipaleet kulhoon. Sirottele kulhoon
maissitärkkelystä ja sekoita niin, että sitä on kaikilla viipaleilla. Raasta
inkivääri ja valkosipuli. Viipaloi chili ja kevätsipuli. Kaada pannulle öljyä
niin, että sitä on tasainen kerros ja kuumenna se hyvin. Lado lihaviipaleet
sinne parissa erässä niin, että ne eivät ole päällekkäin ja ”uppopaista” ne nopeasti
ja nosta sivuun odottamaan. Kaada öljy pois pannulta.
Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja laita sinne
inkivääri ja valkosipuli. Heti kun valkosipuli alkaa kuullottua niin lisää
pannulle vesi, jotta valkosipuli ei ehdi palaa. Lisää vielä soija ja kuumenna
kiehuvaksi. Laita sitten fariinisokeri pannulle sulamaan ja sekoita se
joukkoon. Lisää chilihiutaleet, chiliviipaleet, seesamiöljy ja riisiviinietikka
ja keitä seosta kymmenisen minuuttia. Nostele lihaviipaleet takaisin pannulle
ja anna porista hiljaa viitisen minuuttia. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla. Tarkista liemen sakeus ja
halutessasi lisää sinne liemen vielä kiehuessa vesitilkkaan lisättyä
maissitärkkelystä.
Nostele lihaviipaleet lautaselle tarjolle riisin
kanssa. Lisää kastiketta ja pinnalle viipaloitua kevätsipulia ja ripottele seesaminsiemeniä
joukkoon. Chilin ystävänä voit halutessasi lisätä vielä tuoretta chiliä
viipaleina.
Upean tumma väri kastikkeessa, superherkullisen näköistä. Ja hauska kuulla, että muillakin jää fileenpätkiä pakkaseen, joskus jauhan jauheeksi ja joskus teen minäkin patoja.
VastaaPoistaFileenpätkät sopii hyvin nopeisiin pataruokiin. Ei kestä kauaa kypsyä.
VastaaPoista