Viimekeväisille Frozen-synttäreille tehty sininen jäätelö sai niin suuren suosion, että perheen toinen juniori, 6 vuotta täyttänyt päivänsankari, halusi minun tekevän jäätelöä Batman –teemasynttäreilleen.
Koska
sitruunajäätelö on päivänsankarin suosikki, hän tietysti sai sellaista ja
jäätelölle sopivat lakritsiset lisukkeet. Samaa
sitruuna-lakritsi-makuyhdistelmää oli myös päivänsankarin upea synttärikakku,
jonka taitava tätinsä oli leiponut.
Sitruunajäätelön
kanssa annokseen tuli kuivattuja sitruunaviipaleita, lakritsikastiketta ja ihan
pieniä lakritsipaloja. Lisäksi, kun jäätelön valmistuksesta jäi pari valkuaista,
vatkasin ne marengiksi ja kuivasin lisäkoristeeksi.
Muuten
oikein onnistunut tekele, mutta… Olisi pitänyt tehdä ainakin tuplamäärä
jäätelöä…
Batman-jäätelö
eli sitruunaa ja lakritsia
3,5 dl kuohukermaa
1,5 dl täysmaitoa
1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta
1/8 tl suolaa
3/4 dl sokeria
100 g glukoosisiirappia
2 rkl sitruunamehua
1 liivatelehti (2 g)
4 keltuaista
2 valkuaista
2 rkl sokeria
kuivatut sitruunaviipaleet
2 sitruunaa ohuen ohuina viipaleina
tomusokeria
marenki
2 valkuaista
2 rkl sokeria
1-2 tl raakalakritsijauhetta
lakritsikastike
100 g lakritsifudgea/toffeeta (kick, hopeatoffee tai
irtokarkkifudge)
1 dl kuohukermaa
1 tl mustaa elintarvikeväriä
1 tl lakritsiuutetta
50 g glukoosisiirappia
lakukoristeet
2 lakritsipatukkaa
1 sitruunalakritsipatukka
Sitruunajäätelö: Kaada
kattilaan kerma, maito, sitruunankuori, suola, sokeri ja glukoosisiirappi.
Kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on liuennut joukkoon.
Vatkaa kulhossa keltuaiset kevyesti vaahdoksi ja kaada
joukkoon kuuma kermaseos. Siirrä seos kattilaan ja kuumenna matalalla lämmöllä
koko ajan sekoittaen kunnes seos on hiukan sakeutunut.
Liota liivatelehti kylmässä vedessä pehmeäksi,
kuumenna sitruunamehu, purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja sekoita lehti
huolella kuuman sitruunamehun joukkoon. Sekoita liivateseos
kerma-keltuaismassan joukkoon. Jäähdytä jääkaappilämpöiseksi.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa,
sekoita valkuaisvaahto jäätelömassan joukkoon ja kaada seos jäätelökoneeseen.
Valmista jäätelö koneen ohjeen mukaan. Kun kone on kirnunnut jäätelön
valmiiksi, siirrä jäätelö vuokaan ja vuoka pakastimeen muutamaksi tunniksi.
Marenki: Vatkaa
kaksi valkuaista sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Levitä marenkivaahto tasaisesti
ohueksi kerrokseksi leivinpaperille uunipellille ja kuivaa 80 asteessa parin
tuntia tai kunnes marenki on kokonaan kuivunut. Paloittele valmis marenki leivinpaperin
päälle pieniksi paloiksi ja ripottele päälle raakalakritsijauhetta. Ravistele kasaa
kevyesti niin, että lakritsijauhe levittyy tasaisesti.
Lakritsikastike: Kaada
kasariin kaikki lakritsikastikkeen ainekset ja kuumenna sekoittaen kunnes
lakritsifudget ovat sulaneet kastikkeen joukkoon. Jäähdytä kastike ennen
tarjoilua.
Kuivatut
sitruunaviipaleet: Pese sitruunat huolella ja viipaloi
todella ohuiksi viipaleiksi. (Käytä viipalointiin mandoliinia, jos sellainen on
käytettävissä.) Taputtele viipaleista talouspaperilla ylimääräinen vesi pois,
sirottele molemmille puolille ohut kerros tomusokeria ja kuivaa kasvikuivurissa
rapeiksi. Käytä kuivattua sitruunaa annosten koristeena.
Lakukoristeet: Leikkaa
lakupatukat pieniksi paloiksi ja ripottele ne koristeeksi annosten päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti