Pari
vuotta sitten oli suurta muotia valmistaa pihlajanmarjoista
suola-etikkasäilykettä, jonka sanottiin olevan kotimainen vastine kapriksille.
Myöhästyin silloin tästä buumista ja kun viime vuonna oli todella huono
pihlajanmarjasato, kokeilu venyi tähän asti. Mutta parempi myöhään? Nyt pihlajanmarja”kaprikset” ovat makuuntuneet jääkaapissa muutaman viikon ja niitä voi suositella erityisesti liharuokien seuraksi.
Pihlajanmarja”kaprikset”
5 dl perattuja pihlajanmarjoja
suolaliemi
3 dl vettä
2 rkl merisuolaa
etikkaliemi
2 dl vettä
1 dl etikkaa
2 rkl sokeria
6 katajanmarjaa
Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat. Ryöppää ne vielä
kiehuvassa vedessä, siivilöi ja kaada puhtaaseen kulhoon.
Keitä vettä ja suolaa kattilassa kunnes suola on
liuennut. Kaada liemi ryöpättyjen marjojen päälle, peitä kulho ja anna seistä
huoneenlämmössä 3-4 päivää.
Keitä kattilallinen vettä ja kuumenna siinä 1-2
lasipurkkia kansineen 5-10 minuutin ajan. Nosta purkit kansineen alassuin
kuivumaan puhtaan pyyhkeen päälle. Siivilöi pihlajanmarjat suolaliemestä ja
lusikoi ne lasipurkkeihin.
Laita etikkaliemen ainekset kattilaan ja keitä kunnes
sokeri on sulanut. Kaada siivilöity liemi purkkeihin pihlajanmarjojen päälle.
Sulje kannet ja anna liemen jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit
jääkaappiin ja anna makuuntua vähintään 4 päivää, mieluummin jopa muutaman
viikon, ennen käyttöä.
Onpas kiva ja kiinnostava resepti. Tein keväällä kapriksia voikukannupuista, ja ne olivat mielettömän hyviä.
VastaaPoistaSavusuolaa, Janica
Kohta totean taas, että pihlajanmarja-aika on ohi ja kaprikset jää tältäkin vuodelta tekemättä kuten aina ennenkin. Onneksi tulee jälleen kerran seuraava vuosi.
VastaaPoistaVähän aikaa meni miettiessä että onko näissä mitään järkeä, mutta ihan hyvältä maistuvat ja ensi vuonna uudestaan :)
VastaaPoista