Vincisgrassi
on lasagne Marchen alueen tapaan.
Siinä on parmankinkkua, broilerinmaksaa ja
herkkusieniä. Alkuaan siinä on käytetty kukkopoikien sisäelimistä muitakin,
mutta Delicious-lehden reseptissä käytettiin ainoastaan broilerin maksaa.
Tarkemmin asiaan perehtyessäni sain selville, että yhden lähteen mukaan
alkuperäisessä versiossa oli parmankinkkua, sieniä ja kermaa, toisten lähteiden
mukaan siinä käytetään myös tomaattia ja kolmansien mukaan ei käytetä.
Joissakin ohjeissa on maksan lisäksi tai jopa tilalla jauhelihaa, jauhettua
possua tai makkaramassaa, ellei sitten vasikanlihaa ja kateenkorvaa. Kaiken
kaikkiaan siis hyvinkin tyypillinen italialainen perinneruoka, josta jokaisella
isoäidillä on oma reseptinsä ja joka on se ainoa oikea. Ruoan alkuperä lienee
kuitenkin Maceratan kaupunki Marchen alueella ja syntyaika v. 1799. Silloin
alueella oli majoittuneena itävaltalaisia joukkoja.
Ruoan
nimi lienee syntynyt väännöksenä joukkojen itävaltalaisten komentajan, kenraali
Windisch-Graezin nimestä. Tarinan mukaan kenraali oli tykästynyt tähän ruokaan,
jota hänelle tehtiin erikoisherkkuna. Tai sitten nimi tulee ruokalajista
nimeltä princisgrassi, jonka paikallinen kirjailija Antonio Nebbia on kirjannut
keittokirjaan vuonna 1779, parikymmentä vuotta ennen kenraalin tuloa. Toisaalta
nimi saattaa olla myös väännös paikallisesta pastalaijikkeesta pincigrassi.
Joka tapauksessa valmistin ruokalajin nimeltä vincisgrassi oman mukaellun
reseptin mukaan. Tavallisesta lasagnesta poiketen omassa versiossani ei ole
Deliciousin tapaan lihaa, vaan broilerin maksaa ja sydämiä. Tässä kastikkeessa
ei myöskään ole tomaattia.
Vincisgrassi
epätrendikkään keittiön tapaan
15 g kuivattuja
herkkutatteja
2,5 dl kuumaa
kanalientä
vettä
karkeaa
merisuolaa
12 lasagnelevyä
100 g parmankinkkua
viipaleina
30 g voita
+ voiteluun
1 rkl oliiviöljyä
200 g ruskeita
herkkusieniä ohuina viipaleina
350 g broilerin
maksaa karkeasti hienonnettuna
150 g broilerin
sydämiä lohkottuna neljään osaan
10 tuoretta
salvian lehteä
1 dl Marsalaviiniä
1 dl kuivaa
valkoviiniä
suolaa
tarvittaessa
mustapippuria
myllystä haluttaessa maun mukaan
Bechamel
1 sipuli
puolitettuna
8 kokonaista
neilikkaa
1 l täysmaitoa
+ lisäysvaraa
3,3 dl ruokakermaa
4 laakerinlehteä
1/2 tl kevyesti
murskattuja mustapippureita
2 tuoretta
timjaminoksaa
75 g voita
65 g vehnäjauhoja
lisäksi
150 g raastettua
cheddaria
100 g raastettua
parmesaania
Kuori ja halkaise sipuli. Pistele neilikat siihen ja
laita se pannuun maidon, laakerinlehtien, timjamin ja pippurien kanssa.
Kuumenna kiehuvaksi ja ota sitten pois liedeltä. Peitä kelmulla, ettei pintaan
muodostu kalvoa ja anna maustua 30 minuuttia.
Kuumenna kanaliemi. Laita kuivatut herkkutatit
kulhoon, kaada kuuma kanaliemi niille ja laita lautanen painoksi, jotta sienet
ovat upoksissa liemessä. Siirrä sivuun. Laita laakea kattilallinen reilusti
suolattua vettä kiehumaan.
Leikkaa parmankinkkuviipaleet ensin pituussuuntaan
puoliksi. Aseta puolikkaat päällekkäin ja viipaloi ne poikkisuuntaan ohuiksi
suikaleiksi.
Upota lasagnelevyt yksi kerrallaan kiehuvaan veteen ja
anna niiden kiehua 2 minuuttia. Nosta kulhoon jossa jäävettä. Valuta ja laita
ne vierekkäin keittiöpyyhkeelle.
Puristele herkkutatit kuiviksi, mutta ota kaikki liemi
talteen. Laita 30 g voita pannulle ja paista sienet siinä miedolla lämmöllä
pari minuuttia. Lisää tuoreet herkkusienet, nosta vähän lämpöä ja paista
kolmisen minuuttia lisää sekoitellen. Lisää kananmaksat ja sydämet ja paista
kolmisen minuuttia. Lisää ensin Marsala, anna haihtua lähes kokonaan samalla
sekoitellen. Kaada sitten valkoviini pannulle ja haihduta se lähes kokonaan.
Lisää parmankinkku sekä salvian lehdet ja sekoita hyvin sienten ja kananosien
joukkoon. Kaada kanaliemi pannulle ja
haihduta siitä puolet. Ota pois levyltä ja mausta tarvittaessa. Kinkussa on
suolaa, mutta voit lisätä tarvittaessa.
Kuumenna maito uudelleen kiehuvaksi ja siivilöi
kannuun. Heitä pois mausteet. Lisää maitoa niin, että sitä on yhteensä 1 litra.
Sulata kattilassa 75 g voita, lisää jauhot ja keitä hiljaa koko ajan sekoittaen
kaksi minuuttia. Älä anna jauhojen saada väriä. Ota kattila pois lämmöltä ja
kaada hitaasti koko ajan sekoittaen joukkoon maito sekä kerma. Kuumenna uudelleen
kiehuvaksi sekoittaen ja anna sen porista hiljaa matalalla lämmöllä aina
välillä sekoittaen 10 minuuttia tai kunnes se sakeutuu sopivasti. Ota
maitokastike liedeltä.
Kuumenna uuni 200 °C
Voitele uunivuoka ja aseta kolme lasagnelevyä
pohjalle. Nostele sen päälle kolmasosa kastikkeesta, sitten kolmasosa
maitokastikkeesta ja ripottele neljännes parmesaanista ja cheddarista niiden
päälle. Toista tämä kaksi kertaa ja lado lopuksi päälle viimeinen kerros
lasagnelevyjä. Ripottele loppu juustoraste pinnalle. Laita uuniin ja anna
paistua noin 30-35 minuuttia kunnes kauniin värinen, kupliva ja kokonaan
paistunut. Anna vetäytyä 10-15 minuuttia ennen leikkaamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti