Viasat -kanavalla
on viime viikkoina esitetty sarjaa Delizia, jossa englantilainen historioitsija
John Dickie kertoo italialaisen ruoan historiasta. Italian ruokakulttuuri ei
ole syntynyt yltäkylläisyydestä, vaan puutteesta ja italialaisen ruoan
maailmanvalloitus monine vaiheineen onkin mielenkiintoinen kokonaisuus. Niin
mielenkiintoinen, että piti tilata tietokoneelle viaplay ja katsoa tähänastiset
jaksot uudelleen. Koska suomalaiset kokkaavat ja bloggaavat paljon pastaa, tässä lyhyt
referaatti pastan historiasta.
Yleinen
harhakäsitys on se että pasta tuli Venetsiaan Kiinasta Marco Polon mukana. Tosiasiassa
pasta tunnettiin Välimeren alueella Sisiliassa, Palermossa jo 800-luvulla.
Silloin siellä alettiin viljellä uutta viljalajiketta, durumvehnää, joka
sisältää paljon proteiinia ja josta voitiin valmistaa hyvälaatuista pastaa.
Arabit tiettävästi tunsivat pastanvalmistuksen jo joitain satoja vuosia
aiemmin.
Pastaa
kutsuttiin nimellä itriyya. Vehnäjauhot ja vesi vaivattiin hyvin keskenään ja
siitä leikattiin ja rullattiin käsin 0,5 cm paksuja ja 8-10 cm pitkiä
pötkylöitä. Tuorepastalla oli kuitenkin huono säilyvyys, joten pastaa alettiin kuivata. Varjoisassa
paikassa se kuivui parhaiten, hitaasti sisältä käsin. Kuivapastaa voitiin näin
valmistaa myös vientiin ja Palermon läheisestä Trabiasta on dokumentteja siitä,
että 1100-luvulla Italian mantereelle vietiin spagettia jo
laivalasteittain. Kun Trabiassa alettiin valmistaa spagettia, tieto siitä
merkittiin historiankirjoihin Napolista Genovaan asti. Keskiajalla mantereella
valmistettiin myös gnocchin ja tortellinin tapaisia piiraita. Roomalaisilla oli lagánum,
paistettu taikinalevy, joka saattoi olla lasagnen edeltäjä.
Pastan
makumaailma on muuttunut vuosisatojen aikana. 1500-luvun reseptillä pasta-annos
valmistettiin kohtalaisen makeaksi liotetusta leivästä, ruusuvedestä, sokerista, kanelista
ja muista mausteista. Myöhempinä vuosisatoina makeus väistyi ja pasta sai suolaisemman
vivahteen.
Napolia
sanotaan Italian pastapääkaupungiksi ja Gragnano, Napolista etelään, syntyi
pastanvalmistuksen ympärille. Jokainen joka on kokeillut itse valmistaa pastaa,
tietää miten työlästä on pienenkin pastataikinan vaivaaminen ja pastaksi
valmistaminen. Onneksi tekniikka on tullut apuun. Ensimmäiset pastapuristimet
keksittiin 1700-luvulla ja näillä saatiin silloin kymmenessä tunnissa puristetuksi
jo 125 kiloa pastaa eri muotoisiksi kappaleiksi. Teollistumisen kiivaimpina
vuosikymmeninä 1800-luvulla pastakoneet kehittyivät ja pastatehtaita
perustettiin ympäri Italiaa. Italian pastatuotannon liikevaihto on mykyään
vuosittain yli 4,6 miljardia euroa.
Italialaiset
siirtolaiset veivät mukanaan Amerikkaan ensin laivalasteittain kuivapastaa,
sittemmin myös pastakoneita ja näin tuotanto kansainvälistyi. Mutta koska
amerikkalaiset suhtautuivat epäluuloisesti italialaiseen ruokaan, kehitettiin tarina
jonka mukaan amerikkalaiset keksivät makaronin vuonna 1929. Näin pastasta oli
tullut ”amerikkalaista” ja se kelpasi ihmisille Atlantin toisellakin puolella.
Tultaessa 1950-luvulle pastaa löytyi jo lähes kaikista kodeista kaikilta
mantereilta.
Spagetti
liittyy myös BBC:n vuoden 1957 aprillipäivän pilaan. Televisiossa
esitettiin muutaman minuutin mittainen ”dokumentti” Sveitsissä kasvavista
puista, jotka tuottavat spagettia. Suuri osa pastasta myytiin Britanniassa
silloin tölkitettynä tomaattikastikkeen kanssa ja vain aniharva tiesi spagettia
valmistettavan vehnästä ja vedestä, joten BBC sai lukemattomia puheluita,
joissa tiedusteltiin mistä näitä spagettipuita voisi ostaa ja kasvattaa itse
oman spagettinsa.
p.s.
huomenna todella erilaisen lasagnen resepti
Tuollainen spagettipuu on saatava! ='D
VastaaPoistaSaisikohan sellaisen puun jalostetuksi tuottamaan samalla jotain muunkinlaista pastaa, pappardellea, lasagnelevyjä, farfallea, penneä,... ;)
VastaaPoista