Löysin
tölkkisardiineista tehtävän pastan ohjeen Food52.com ruokasivustolta reseptejä
selatessani ja se vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että päätin ottaa ja
kokeilla sitä. Varsinkin kun kaikkia aineita löytyi kotoa, joten ei ollut
tarvetta lähteä edes kauppareissulle. Tuplaespresso oli edellisenä päivänä
ostanut tuoreita kotimaisia fenkoleita, joissa oli koko töyhtöosuus tallella.
Kaikki muu olikin varastotavaraa. Tämä on resepti siinä muodossa kun sen
valmistin.
Linguinepastaa,
sardiinia, fenkolia ja tomaattia
kattilallinen
vettä
karkeaa
merisuolaa
1 rasia sardiineja
öljyssä (portugalilainen Minerva on todella hyvälaatuinen)
extra
vergine olive oil eli EVOO
2 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
1 fenkoli,
töyhtöhöytyvät talteen
¼ tl chilihiutaleita
1 tölkki San
Marzano tomaatteja
1 dl kuivaa
valkoviiniä
1 sitruunan
kuori raastettuna
maun
mukaan mustapippuria myllystä
hienoa
merisuolaa tarvittaessa
2 dl paahdettuja
leipäkuutioita
150 g linguinepastaa
Laita liedelle kuumenemaan kattilallinen vettä, jossa
on reilusti merisuolaa. Avaa sardiinirasia ja valuta pois öljy. Raasta
sitruunan kuoren keltainen osa. Viipaloi fenkoli hyvin ohuiksi siivuiksi
terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Pilko paahtoleipäviipaleita kuutioiksi
tai nypi maalaisleivästä sopivia paloja. Paahda leipäpalat isolla pannulla
tilkassa oliiviöljyä rapeiksi, mausta suolalla ja puolella raastetusta
sitruunankuoresta. Siirrä leivät toiseen astiaan.
Lorauta pannulle
ruokalusikallinen öljyä, kuumenna keskilämmölle ja lisää fenkolinsiivut ja
ripaus suolaa. Kypsennä kunnes fenkoli pehmenee ja alkaa karamellisoitua. Lisää
hienonnettu valkosipuli ja chilihiutaleet ja anna kuullottua hetki. Lisää
valkoviini ja redusoi se puoleen. Kaada tomaatit liemineen tölkistä pannulle,
puolita tomaatit paistinlastalla, sekoita ja anna nesteen kiehua hieman kokoon.
Sekoita loput sitruunankuoresta kastikkeeseen. Tarkista maku ja lisää suolaa ja
mustapippuria tarvittaessa. Lisää sitten sardiinit pannulle. Paloittele ne
paistinlastalla kahteen tai kolmeen palaan.
Laita pasta kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja
keitä se ohjeen mukaan al denteksi, mutta vähennä keittoajasta 1 minuutti.
Nosta pihdeillä pasta paistinpannulle ja kypsennä se loppuun kastikkeessa.
Lisää tarvittaessa hieman pastan keitinvettä, sillä kun leipäpalat lisätään
lopuksi, niin ne imevät nestettä ja pastakastike saattaa kuivua.
Kaada pasta kastikkeineen tarjoilukulhoon tai jaa se
lautasille. Ripottele paahdetut leipäkuutiot pastan päälle, pirskottele hieman
oliiviöljyä ja koristele fenkolin töyhtöhöytyvillä.
Lopuksi pari sanaa sardiineista. Olen ostanut milloin
minkäkin merkkisiä sardiineja, jotka on purkitettu kaukana idässä tai
Ranskassa, mutta laadultaan parhaat Suomesta ostamani ovat portugalilaisia,
merkiltään Minerva (ja ei, tämä ei ole puffi eikä sponssi). Se ei ole ainoa
portugalilainen laatusardiinimerkki, mutta muita ei ole tullut täällä vastaan.
Sardiineissa on todella eroa, joten kannattaa katsoa mistä maksaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti