Muna-anjovisleipähän
on klassikko, jota en tässä tarkemmin esittele. On vaan olemassa aamuja tai
päiviä, jolloin leivän päällä olevat irtonaiset hienonnetun munan palaset eivät
pysy paikoillaan leivän päällä, kun sitä mahdollisesti tärisevin käsin yritetään
siirtää suuhun asti. Jos tällainen tilanne on ennakoitavissa, esimerkiksi Vappuna, niin siihen voi varautua ennakolta. Edellisenä päivänä tai aiemmin
samana päivänä voit valmistaa suolaisen, rasvaisen(?) ja ravitsevan pizzan. Kun
on sen aika, niin riittää kun saat pizzan hetkiseksi mikroon. Se ei ole huono
myöskään kylmänä, kuten useimmat muutkin omatekoiset pizzat. Jos pizza maistuu
myös kylmänä, vaikka se olisikin eilistä, niin kokki on onnistunut.
Muna-anjovispizza
Pizzataikina
3 dl vehnäjauhoja
1 ps (11 g) kuivahiivaa
hyppysellinen suolaa
1 dl 42 C vettä
eli siis lämpimämpää kuin ihon lämpö, mutta ei kuumaa.
(Ei tarvitse mitata lämpömittarilla)
(Ei tarvitse mitata lämpömittarilla)
0,5 dl oliiviöljyä
Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa ja lisää niihin
sormella sekoittaen ensin vesi ja sitten oliiviöljy. Vaivaa eli möyhennä
taikinaa ja anna sen sitten nousta liinan alla lämpimässä ja vedottomassa
paikassa 15-30 minuuttia sillä aikaa, kun otat esiin pizzan päälliset eli
täytteet.
Kun taikina on kohonnut, niin painele sitä taas
käännellen, jotta ylimääräinen ilma poistuu taikinasta. Kumoa taikina
leivinpaperille ja kauli se ohueksi uunipellin kokoiseksi levyksi. Nosta paperi
taikinalevyineen pellille ja päällystä se.
Päällysteet
3 rkl ketsuppia
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl soijakastiketta
1 tl Worcestershirekastiketta
(pari tippaa tabascoa)
mustapippuria myllystä
1 tlk anjovisfileitä
(pari kevätsipulia ihan ohuina viipaleina)
(pari kevätsipulia ihan ohuina viipaleina)
4 - 6 raakaa
kananmunaa
hienoa merisuolaa
150 g mozzarellaraastetta
Laita uuni lämpiämään 260 asteeseen.
Avaa anjovistölkki ja valuta ylimääräinen liemi pois. Ota kananmunat esille. Laita pizzan keskelle ketsuppia, tomaattipyreetä, soijakastiketta ja Worcestershirekastiketta sekä rouhittua mustapippuria ja sekoita ne ruokalusikan pohjalla ympyröitä tehden. Laajenna ympyröitä, kunnes kastiketta on koko pizzapohjan alalla. Ketsuppi on makeampaa kuin pyree. Niiden oikea suhde riippuu omasta makuaististasi. Tarvittava määrä riippuu pizzapohjasi koosta. Laita ensin esimerkiksi 3 rkl ketsuppia ja 1 rkl pyreetä. Jos loppuu kesken, niin lisää ketsuppia ja/tai pyreetä. Seuraavalla kerralla osaat säätää suhteen oman suusi mukaiseksi. Rohkeat voivat lisätä myös tabascoa.
Avaa anjovistölkki ja valuta ylimääräinen liemi pois. Ota kananmunat esille. Laita pizzan keskelle ketsuppia, tomaattipyreetä, soijakastiketta ja Worcestershirekastiketta sekä rouhittua mustapippuria ja sekoita ne ruokalusikan pohjalla ympyröitä tehden. Laajenna ympyröitä, kunnes kastiketta on koko pizzapohjan alalla. Ketsuppi on makeampaa kuin pyree. Niiden oikea suhde riippuu omasta makuaististasi. Tarvittava määrä riippuu pizzapohjasi koosta. Laita ensin esimerkiksi 3 rkl ketsuppia ja 1 rkl pyreetä. Jos loppuu kesken, niin lisää ketsuppia ja/tai pyreetä. Seuraavalla kerralla osaat säätää suhteen oman suusi mukaiseksi. Rohkeat voivat lisätä myös tabascoa.
Nostele sitten anjovikset pizzalle niin, että ne ovat
tasaisesti koko pizzan alalla. (Ripotele kevätsipulit pizzalle.) Sitten riko kananmunat yksi kerrallaan ja valuta
ne keltuainen ehjänä pizzalle. Riko munat tasaisesti eri puolille niin, että
mahdollisimman suurella alalla on munaa. Voit maustaa tässä vaiheessa munat
suolalla ja pippurilla. Ripottele sitten mozzarellaraaste tasaisesti kaiken
komeuden päälle ja laita pizza uuniin n. 12 minuutiksi. Kun väri on hyvä, niin
nosta pelti uunista ja anna pizzan jäähtyä pellin päällä. Näin pohjasta tulee
rapsakampi.
Paloittele valmiiksi ja laita jääkaappiin odottamaan
aamua. Lämmitä hetki mikrossa tai nauti kylmänä (siman tai muun) raikkaan juoman kera. Hauskaa
Vappua!!
Hieno idea! Pakko kokeilla, kiitos :)
VastaaPoistaMahtiresepti :) Lienee varma valinta vapuksi!
VastaaPoistaKun päällystää niin, että voi paloitella pieniksi suupaloiksi ja joka palassa on vähän kaikkea, niin on loistava piknikeväs tai skumpan kanssa muuten vaan tarjottava.
VastaaPoista