Pienten
prinsessojen suuri idoli on nyt Frozen –elokuvasta tuttu Elsa, niin myös pikku
Inarin, joka täytti 4 vuotta ja synttäriteema oli – mikäs muukaan kuin –
Frozen. Siihen piti kehittää päivän sävyyn sopiva sininen jäätelö.
Frozen –teemaan
minulla oli turkoosinsinistä Dr Oetkerin elintarvikeväriä viime itsenäisyyspäivän
leipomuksista, mutta sellaisenaan se on ehkä vähän liian turkoosia. Lisäksi
jäätelöön pitää saada makua, mieluummin jotain sellaista jota ei heti tunnista
lajilleen. En periaatteessa käytä esansseja tai muita makuaromeja, joten jäätelön
maku pitää saada aikaan hedelmistä tai marjoista. Siniset vaihtoehdot olivat
mustikka, mustaherukka ja karhunvatukka, joista päädyin jälkimmäiseen ja
lisäsin mukaan passionhedelmää. Yhdessä näistä tuli ihan toimiva ”satumaku”.
Sitten vielä väri. Sininen marja antaa oman sävynsä, mutta ”sinisyydestään” huolimatta ne ovat aika punavioletteja. Näin ollen marjasosetta ei voi käyttää kovin paljoa, jos haluaa valmistaa sinistä jäätelöä. Lisäksi, kun olin päättänyt käyttää jäätelönvalmistukseen myös hiukan jogurttia, sen happamuus muuttaa marjojen sisältämän antosyaanin sävyä. Lopulta löysin kohtalaisen kelvolliset sekoitussuhteet. Reseptin ainesten määrä oli vähän liian iso jäätelökoneeseeni, vaikka siinä on kaksi jäädytyskulhoa. Näin ollen pakastin loput ihan tavallisessa laakeassa pakasterasiassa ja hyvää siitäkin tuli. Tätä varten ei siis ole ihan pakko hankkia jäätelökonetta.
Sitten vielä väri. Sininen marja antaa oman sävynsä, mutta ”sinisyydestään” huolimatta ne ovat aika punavioletteja. Näin ollen marjasosetta ei voi käyttää kovin paljoa, jos haluaa valmistaa sinistä jäätelöä. Lisäksi, kun olin päättänyt käyttää jäätelönvalmistukseen myös hiukan jogurttia, sen happamuus muuttaa marjojen sisältämän antosyaanin sävyä. Lopulta löysin kohtalaisen kelvolliset sekoitussuhteet. Reseptin ainesten määrä oli vähän liian iso jäätelökoneeseeni, vaikka siinä on kaksi jäädytyskulhoa. Näin ollen pakastin loput ihan tavallisessa laakeassa pakasterasiassa ja hyvää siitäkin tuli. Tätä varten ei siis ole ihan pakko hankkia jäätelökonetta.
Tarjoiltaessa
viimeistelin annokset hyppysellisellä satupölyä, eli paukkukarkkirakeilla,
jotka suussa poksuvat ja ritisevät. Paukkukarkkirakeet
ostin Bravo Delistä Tehtaankatu 12:sta.
Aikuiset
kehuvat kohteliaisuudesta, mutta lapset vain silloin jos oikeasti tykkäävät.
Tämä satujäätelö sai vuolaat kehut sekä synttärisankarilta että kavereiltaan.
Frozen
Elsan sininen jäätelö
makukastike
250 g karhunvatukoita
0,5 dl valkoista hienoa sokeria
2 kypsää (=ryppyistä) passionhedelmää
jäätelö
5 dl (laktoositonta) kuohukermaa
6 munankeltuaista
1,5 dl valkoista hienoa sokeria
280 g (=2 dl) glukoosisiirappia
1,5 dl (laktoositonta) jogurttia
turkoosinsinistä nestemäistä elintarvikeväriä (Dr
Oetker)
2 liivatelehteä
lisäksi
valkoisia ja hopeisia nonparelleja
valkoisia sokerilumihiutaleita
paukkukarkkirakeita
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.
Laita toiseen (riittävän isoon) kulhoon munankeltuaiset, sokeri
sekä glukoosisiirappi ja vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon ensin kermavaahto ja
sen jälkeen jogurtti. Lisää noin 1 dl makukastiketta ja sekoita hyvin. (Jäljelle
jäänyttä makukastiketta voi käyttää myöhemmin vaikka aamujogurtin
maustamiseen.) Jäätelömassa on nyt melko punaviolettia, joten sitä pitää
sävyttää sinisemmäksi turkoosilla elintarvikevärillä. Lisää väriä varovasti,
noin puoli teelusikallista kerrallaan ja sekoita välillä hyvin. Lopeta siinä
vaiheessa kun seos on sopivan sininen.
Kuumenna 2 rkl kermaa kiehumispisteeseen mikrossa,
purista kylmässä vedessä pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja
liuota liivatteet kuumaan kermaan haarukalla sekoittamalla. (Tarjottaessa liivate
estää kotijäätelöä sulamasta liian nopeasti.) Sekoita liivateseos huolella
jäätelömassan joukkoon.
Kaada massa jäätelökoneeseen ja tee jäätelö koneen
ohjeen mukaisesti. Vaihtoehtoisesti voit kaataa jäätelömassan laakeaan astiaan
ja laittaa astian peitettynä pakastimeen vähintään 5-6 tunniksi. Sekoita jäätelöä
pariin kertaan pakastuksen aikana jotta se pakastuu tasaisesti.
Tarjottaessa viimeistele jäätelö sävyyn sopivilla
sokerikoristeilla ja paukkukarkkirakeilla.
Kyllä oli täydellinengrozen-väri jäätelössä!
VastaaPoistaApua kun en osaa kirjoittaa...siis FROZEN -väri! :)
VastaaPoistaItse hieman karsastan tuollaisia värejä ruuissa,mutta onhan tuo Frozen hienoa:)
VastaaPoistaOnhan sininen kieltämättä aika epäilyttävä väri ruoassa, mutta näin jälkkäreissä ja drinkeissä se menettelee :)
VastaaPoista