TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Vappupöytään æbleskiver "vappupallot"



Viime vapuksi paistoin munkkipannulla norjalaisia munkkeja, tänä vuonna on vuorossa tanskalaiset æbleskiverit, jotka ovat lähes samanlaisia pyöreitä palleroita, mutta taikinassa on eroja. Vaikka tanskankielen sana æbleskiver tarkoittaa omenaviipaleita, nämä ”munkit” eivät sisällä omenaa. Tai voi sinne sitäkin laittaa jos haluaa, tai mustikoita, tai suklaata, tai jotain muuta makeaa, mutta yleensä hillot ja sokerit lisätään näihin vasta jälkeenpäin. Taikinakin on enemmän pannukakkutaikina kuin munkkitaikina. Reseptit vaihtelevat, mutta yhteistä æbleskivereille on se että kananmunasta erotellaan keltuaiset ja valkuaiset, ja vaahdotetut valkuaiset käännellään taikinaan viimeksi tuomaan taikinaan erityistä kuohkeutta. Tanskassa nämä pannukakkupallerot liittyvät joulun odotukseen, Suomessa ne sopivat hyvin vaikka vappuherkuksi.

Ruoka on aina mielenkiintoisempaa, jos sen takana on jokin tarina. Tanskalaisen tarinan mukaan æbleskiverin resepti on peräisin viikinkiajalta. Kauan sitten, kun viikingit valloitusretkillään olivat taas kerran joutuneet epätavallisen kovaan taisteluun, he palasivat laivalleen nääntyneinä ja tarvitsivat jotain ravitsevaa, joka palauttaisi voimat seuraavaa taistelua varten. Mikä siihen olisikaan parempi ravinto kuin herkulliset pannukakut. Mutta maito oli ehtinyt hapantua eikä viikingeillä ei ollut käytettävissään edes paistinpannuja. Niinpä taikina valmistettiin piimään ja viikingit öljysivät kypäränsä sisäpuolelta, kaatoivat sinne pannukakkutaikinaa ja paistoivat taikinan kypsäksi. Näin syntyivät æbleskiverit.

Jos ette usko, keksikää itse parempi selitys ;)
 
Ei mitään lihapullia, vaan tanskalaisia pannukakkuja joulun odotukseen.


 
Æbleskiver 
(taikinasta tulee 40-50 pannukakkupalleroa)

5 dl piimää
3 munaa
1 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
100 g voisulaa (sis. hera)
jauhettua vaniljatankoa ja kardemummaa

paistamiseen kirkastettua voita

tarjoile tomusokerin ja hillon kanssa


Aloita kirkastetun voin valmistuksesta. Sulata voi ja kaada siitä varovasti puhdas voi toiseen astiaan. Näin kirkas voi käytetään paistamiseen ja sulatetusta voista astian pohjalle jää hera, joka muuten palaa kuumentuessaan. Tämä hera lisätään taikinan joukkoon.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne keltuaisten joukkoon piimän kanssa. Lisää lopuksi kirkastetusta voista jäänyt hera ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää vaniljaa/kardemummaa jos on tarpeen. Anna taikinan levätä noin tunnin ajan. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele ne taikinan joukkoon juuri ennen paistamista.

Kuumenna munkkipannu ja kaada jokaiseen syvennykseen hiukan kirkastettua voita. Kun voi on kuumentunut, nosta koloihin lusikallinen taikinaa.

(Kaasuliedellä munkkipannun keskimmäinen syvennys saattaa paistaa hiukan epätasaisesti, joten sitä ei välttämättä kannata käyttää.) Kun taikinan alapuoli alkaa saada väriä, æbleskiverit täytyy kääntää. Parin puisen grillitikun avulla taikinapalleroita käännetään ensin kolmannes ja hetken kuluttua kokonaan niin että ruskistunut puoli on ylöspäin. Tämän jälkeen palleroita käännellään vielä muutaman kerran jotta ne kypsyisivät tasaisesti myös sisältä.


Kun æbleskiverin sisään painettuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa, se on valmis. Jos pannu on liian kuuma, taikinapallot palavat pinnalta. Jos se on liian kylmä, ne jäävät sisältä raaoiksi. Täytyy vaan kokeilla mikä omalla liedellä/pannulla toimii.

Æbleskiverit tarjoillaan mielellään hieman lämpiminä tomusokerin ja hillon kanssa.
 

3 kommenttia:

  1. Hienoja! Anoppilan mökin seinällä taitaa roikkua tuollainen pannu.

    VastaaPoista
  2. Ihan mahtavan näköiset pallerot! Viherrän avoimen kateellisena munkkipannustasi... ;-)

    VastaaPoista
  3. Jos ei ole munkkipannua "mummonperintönä", niin onneksi nykyisin näitä saa taas vaikka netistä tilaamalla.

    VastaaPoista