Viime
vapuksi paistoin munkkipannulla norjalaisia munkkeja, tänä vuonna on vuorossa
tanskalaiset æbleskiverit, jotka ovat lähes samanlaisia pyöreitä palleroita,
mutta taikinassa on eroja. Vaikka tanskankielen sana æbleskiver tarkoittaa
omenaviipaleita, nämä ”munkit” eivät sisällä omenaa. Tai voi sinne sitäkin
laittaa jos haluaa, tai mustikoita, tai suklaata, tai jotain muuta makeaa,
mutta yleensä hillot ja sokerit lisätään näihin vasta jälkeenpäin. Taikinakin
on enemmän pannukakkutaikina kuin munkkitaikina. Reseptit vaihtelevat, mutta
yhteistä æbleskivereille on se että kananmunasta erotellaan keltuaiset ja valkuaiset,
ja vaahdotetut valkuaiset käännellään taikinaan viimeksi tuomaan taikinaan erityistä
kuohkeutta. Tanskassa nämä pannukakkupallerot liittyvät joulun odotukseen, Suomessa
ne sopivat hyvin vaikka vappuherkuksi.
Ruoka on
aina mielenkiintoisempaa, jos sen takana on jokin tarina. Tanskalaisen tarinan
mukaan æbleskiverin resepti on peräisin viikinkiajalta. Kauan sitten, kun
viikingit valloitusretkillään olivat taas kerran joutuneet epätavallisen kovaan
taisteluun, he palasivat laivalleen nääntyneinä ja tarvitsivat jotain
ravitsevaa, joka palauttaisi voimat seuraavaa taistelua varten. Mikä siihen
olisikaan parempi ravinto kuin herkulliset pannukakut. Mutta maito oli ehtinyt
hapantua eikä viikingeillä ei ollut käytettävissään edes paistinpannuja. Niinpä
taikina valmistettiin piimään ja viikingit öljysivät kypäränsä sisäpuolelta,
kaatoivat sinne pannukakkutaikinaa ja paistoivat taikinan kypsäksi. Näin
syntyivät æbleskiverit.
Jos ette
usko, keksikää itse parempi selitys ;)
Ei mitään lihapullia, vaan tanskalaisia pannukakkuja joulun odotukseen. |
Æbleskiver
(taikinasta tulee 40-50 pannukakkupalleroa)
5 dl piimää
3 munaa
1 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
100 g voisulaa (sis. hera)
jauhettua vaniljatankoa ja kardemummaa
paistamiseen kirkastettua voita
tarjoile tomusokerin ja hillon kanssa
Aloita kirkastetun voin valmistuksesta. Sulata voi ja
kaada siitä varovasti puhdas voi toiseen astiaan. Näin kirkas voi käytetään
paistamiseen ja sulatetusta voista astian pohjalle jää hera, joka muuten palaa
kuumentuessaan. Tämä hera lisätään taikinan joukkoon.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen.
Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne
keltuaisten joukkoon piimän kanssa. Lisää lopuksi kirkastetusta voista jäänyt hera ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää
vaniljaa/kardemummaa jos on tarpeen. Anna taikinan levätä noin tunnin ajan.
Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele ne taikinan joukkoon juuri
ennen paistamista.
Kuumenna munkkipannu ja kaada jokaiseen syvennykseen
hiukan kirkastettua voita. Kun voi on kuumentunut, nosta koloihin lusikallinen
taikinaa.
(Kaasuliedellä munkkipannun keskimmäinen syvennys saattaa
paistaa hiukan epätasaisesti, joten sitä ei välttämättä kannata käyttää.) Kun
taikinan alapuoli alkaa saada väriä, æbleskiverit täytyy kääntää. Parin puisen grillitikun
avulla taikinapalleroita käännetään ensin kolmannes ja hetken kuluttua kokonaan niin että ruskistunut puoli on
ylöspäin. Tämän jälkeen palleroita käännellään vielä muutaman kerran jotta ne
kypsyisivät tasaisesti myös sisältä.
Kun æbleskiverin sisään painettuun puutikkuun ei enää
tartu taikinaa, se on valmis. Jos pannu on liian kuuma, taikinapallot palavat
pinnalta. Jos se on liian kylmä, ne jäävät sisältä raaoiksi. Täytyy vaan
kokeilla mikä omalla liedellä/pannulla toimii.
Æbleskiverit tarjoillaan mielellään hieman lämpiminä
tomusokerin ja hillon kanssa.
Hienoja! Anoppilan mökin seinällä taitaa roikkua tuollainen pannu.
VastaaPoistaIhan mahtavan näköiset pallerot! Viherrän avoimen kateellisena munkkipannustasi... ;-)
VastaaPoistaJos ei ole munkkipannua "mummonperintönä", niin onneksi nykyisin näitä saa taas vaikka netistä tilaamalla.
VastaaPoista