Tästä
ranskalaisen keittiön klassikosta on tarjolla vaikka minkälaisia versioita,
joissa kalana on merianturan sijaan jokin muu kala tai jopa kana. Meriantura (
Solea solea) , jota englanniksi kutsutaan usein Dover soleksi, on
Koillis-Atlantilla elävä kampelakala. Se on hyvin arvostettu kala, joka on
hyvän makuinen, jossa on kiinteät fileet, joiden irrottaminen on helppoa ja
jotka voi kääriä esimerkiksi rullaksi ilman, että ne hajoavat. Koska kalan oma
maku on jo itsessään herkullinen, on itse reseptikin yksinkertainen ja sen
tarkoitus on tuoda kalan omaa makua esille.
Sole
meunière
1 kokonainen
meriantura
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja
persiljaa
hienonnettuna
voita
(suolatonta)
2 sitruunaa
Kalan voi valmistaa kokonaisena tai fileinä. Yksi
meriantura riittää kahdelle ja on mielestäni hauskan näköinen kokonaisena,
jollaisena sen valmistinkin. Aloita kalan käsittely leikkaamalla saksilla evät
kalan kummaltakin puolelta.
Poista kalan päällipuolen eli sen tummemman puolen
nahka raaputtamalla ensin varovasti veitsellä pyrstöstä päähän päin nahasta
ylös pieni kieleke, johon voi tarttua sormin talouspaperin avulla.
Pidä toisella kädellä kiinni pyrstöstä ja vedä
toisella kädellä nahkaa päätä kohti ja varoen pään yli - ja nahka on poissa.
Tee sama vaalealle alapuolelle tai vaihtoehtoisesti voit jättää vaalean nahan
paikoilleen ja suomustaa sen. Poista lopuksi sisälmykset, huuhtaise kala ja
kuivaa se.
Tee tässä vaiheessa kirkastettua voita, jota käytät
kalan paistamiseen. Paloittele suolatonta voita kuutioiksi ja lämmitä voi
varovasti teräskattilassa, jolloin voin hera eli proteiinit ja muut aineet
painuvat kattilan pohjalle. Kaada varovasti kirkas voi toiseen astiaan varoen,
että heraa ei pääse joukkoon ja näin kirkastettu voi on valmis. Kirkastettu voi
kestää paremmin kuumennusta ja soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kalan
paistamiseen.
Samaan aikaan voit toisessa kattilassa valmistaa
ruskistettua voita, jota tarjotaan kalan kastikkeena. Paloittele suolatonta voita,
laita kuutiot kattilaan ja kuumenna, mutta käytä tällä kertaa enemmän lämpöä,
jolloin voi kiehuu ja samalla ruskistuu. Kun voi on kauniin ruskeaa, siirrä
kattila sivuun odottamaan tarjoilua. Tätä kannattaa valmistaa riittävästi,
sillä sen pähkinäinen maku sopii aivan ihanasti kalalle. Ennen tarjoilua
kuumenna ruskistettu voi ja purista siihen puolikkaan sitruunan mehu.
Persiljasilppua voi myös tässä vaiheessa sekoittaa voihin.
Takaisin kalan pariin. Levitä jauhoja laakealle
lautaselle tai vadille. Mausta kala suolalla ja pippurilla ja kääntele se
molemmin puolin jauhoissa. Ravistele ylimääräiset jauhot pois. Kuumenna
paistinpannu ja laita sille kirkastettua voita. Aseta jauhotettu kala pannulle
vaalea puoli ylöspäin (muistahan vielä kumpi puoli oli kumpikin) ja anna paistua
niin, että kala on kauniin värinen. Käännä varoen ja paista toiselta puolelta
vielä pari minuuttia. Siirrä pannu sivuun.
Nosta kala tarjoiluvadille, laita sille
sitruunanviipaleita, ripottele päälle hienonnettua persiljaa ja lopuksi kaada
hieman ruskistettua voita kalalle. Lisäkkeeksi keitettyä siikliä tai muuta
hyvää kiinteää perunaa. Sitruunalohkoja tai –viipaleita ruokailijoita varten. Lautaselle
laitettaessa irrota fileet varovasti, nosta selkäranka ruotoineen pois ja
toisen puolen fileet ovat siinä.
Yksinkertaiset aineet – herkullinen lopputulos.
Loistava resepti. Tätä on kaivattu.
VastaaPoistaMikko Ijäs
Herkullinen, toimiva klassikko.
VastaaPoista