Kumpi
oli ensin – muna vai kana? Sitä voi miettiä maistellessa tätä pääsiäisaikaan
sopivaa ruokaa. Peribrittiläinen - ja erittäin täyttävä - pubi- ja eväsruoka Scotch egg eli skotlantilainen muna on
saanut perinteisen makkaramassa/jauhelihakuoren tilalle broilerin jauhelihasta
tehdyn kuoren. Sisältö on perinteinen eli keitetty kananmuna. Skottimunien ”pesä”
on valmistettu perunasta uppopaistamalla.
Skotlantilaiset
munat / Scotch eggs
400 g broilerin
jauhelihaa
1 tl hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
2-3 rkl hienonnettua
persiljaa
½ sitruunan
kuori raastettuna
6 kananmunaa
täytteeksi
vehnäjauhoja
korppujauhoja
hienoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
2 kananmunaa
korppujauhotukseen
1,5 l rypsiöljyä
uppopaistoon
Sekoita jauhettu broileri ja mausteet ja laita massa
jääkaappiin odottamaan. Taikina kannattaa tehdä ajoissa, jolloin se maustuu ja
kiinteytyy odotellessa.
Laita vettä kiehumaan sopivan kokoiseen kattilaan ja
kun vesi kiehuu, niin laske sinne varovasti 6 kananmunaa. Hyvä keittoaika on 6
min 30 s. Silloin munan kuoriminen onnistuu, ja keltuainen on vielä hieman
pehmeä. Lyhyemmällä keittoajalla keltuainen jää valuvammaksi, mutta munien
kuorimisessa voi tulla ongelmia. Jos jostakin kumman syystä haluat kiinteän
keltuaisen, niin keitä munia 8 min. Jos sinulla on jääpaloja, niin laita
kulhoon kylmää vettä ja jääpaloja ja siirrä kypsät kananmunat sinne 10
minuutiksi. Mikäli jääpaloja ei ole, niin laita tiskialtaaseen kulho, johon
valutat jatkuvasti kylmää vettä ja siirrä munat kulhoon samoin 10 minuutiksi.
Kuori munat ja laita kylmään odottamaan.
Laita yhteen kulhoon vehnäjauhoja, toiseen vatkatut 2
kananmunaa ja kolmanteen korppujauhoja sekä hiukan suolaa ja mustapippuria.
Ota jauhelihakulho jääkaapista. Nosta kulhosta
massasta noin 1/6 –osa talouskelmulle, peitä kelmu toisella kelmulla ja
taputtele taikina litteäksi pyöreäksi levyksi. Poista päällimmäinen kelmu.
Kieritä kananmuna vehnäjauhoissa. Se auttaa jauhelihaa tarttumaan paremmin
munaan. Aseta muna jauhelihalätyn keskelle. Nostele alemman kelmun kulmat
yhteen ja taputtele taikina munan ympärille. Jos jauhelihamassaa on liikaa,
niin ota ylimääräiset takaisin kulhoon. Tee tämä kaikille munille. Tästä on hyvä ohjevideo. Kasta broilerijauhelihalla päällystetty muna vatkattuun kananmunaan ja sen jälkeen kierittele se korppujauhoissa. Tee kananmuna - korppujauhotus vielä toisen kerran ennen uppopaistamista.
Kuumenna öljy kapeahkossa ja korkeahkossa kattilassa,
jolloin et tarvitse montaa litraa öljyä. Käytä paistolämpömittaria lämpötilan
tarkkailuun. Sopiva paistolämpötila on 180 ˚C.
Uppopaistoin munat yksi kerrallaan varmuuden vuoksi.
Laskin munan reikäkauhalla kattilaan ja annoin kauhan olla siellä paiston ajan.
Noin 5 – 7 minuutin kuluttua muna nousee ylös, jolloin se on valmis
nostettavaksi pois kattilasta.
Rakuunamajoneesi
4 rkl majoneesia
1 rkl hienonnettua
tuoretta rakuunaa
¼ tl hienoa
merisuolaa
1 tl sitruunan
mehua
Aineet sekoitetaan hyvissä ajoin, jotta maut
tasaantuvat, ja majoneesi laitetaan kylmään odottamaan.
Perunapesät
6 isohkoa
yleisperunaa
6 tl maissitärkkelystä
(Maizena)
suolaa
uppopaistoon rypsiöljyä
Kuori perunat ja leikkaa ne tulitikun paksuisiksi
suikaleiksi (”julienne”). Huuhtele suikaleet huolellisesti ja kuivaa ne mahdollisimman
kuiviksi pyyhkeiden tai talouspaperien välissä. Kuuma öljy ei pidä vedestä,
joten mitä kuivempia perunasuikaleet ovat, sitä vähemmän uppopaistoöljy roiskii
ympäri keittiötä.
Asettele perunasuikaleet tasaisesti alempaan siivilään
ja ripottele niiden päälle tasaisesti 1 tl Maizenaa. Käännä pienempi siivilä painamaan
perunat pesän muotoon ja kiinnitä siivilät toisiinsa. Uppopaista perunapesää
180-asteisessa rypsiöljyssä 2-3 minuuttia kunnes perunat ovat kypsät ja
kullankeltaiset. Valuta ylimääräinen öljy talouspaperille ja irrota pesä
siivilöistä. Mausta suolalla. Jatka samalla tavalla kunnes kaikki kuusi pesää
ovat valmiit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti