Tämän
klassikkoruokalajin syntytarina liittyy Napoleoniin ja hänen voittoisaan
taisteluunsa Marengon kylän liepeillä Italian Piemontessa vuonna 1800. Raholan mainiossa
sivustossa kerrotaan ruokalajin synnystä ja samalla esitetään useita hyviä ja
perusteltuja syitä epäillä tarinaa, mutta uskokoon ken tahtoo. Alkuperäistä
reseptiä ei liene siis olemassakaan, mutta kanan lisäksi siihen yleensä
katsotaan kuuluvan tomaatit, tatit tai herkkusienet, ravut, leipä ja muna.
Muiden ainesten osalta käytäntö vaihtelee. Joka tapauksessa ruoka on vanha klassikko,
ja tosi herkullinen sellainen.
Kanaa
Marengon tapaan eli Le poulet Marengo
4
annosta
8 kpl jyväbroilerin
reisipaistia
vehnäjauhoja
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
200 g herkkusieniä
200 g helmi-
tms. pieniä sipuleita
2 valkosipulin
kynttä
1,5 dl kuivaa
valkoviiniä
1 tlk tomaattimurskaa
1
tl italialaistyylistä
kuivamaustesekoitusta (suhteessa 1 tl oreganoa, 1 tl timjamia, 1 tl
rosmariinia, 1 tl basilikaa, 2 laakerinlehteä; hienonnetaan morttelissa)
1 ruukku lehtipersiljaa
hienonnettuna
8 kokonaista
raakaa jättirapua tai raakoja jättiravun pyrstöjä kuorella tai ilman
1 linnunsilmächili
1 valkosipulin
kynsi puolitettuna
4 tai 8 viipaletta
maalaisleipää
4 kpl kananmunia
oliiviöljyä
voita
Pyyhi sienet talouspaperilla ja poista niistä kanta.
Voit jättää pienet sienen lakit kokonaisiksi ja lohkoa isommat kahteen tai
neljään osaan. Kuori pikkusipulit. Hienonna lehtipersilja. Mausta reisipaistit
suolalla ja pippurilla ja jauhota ne. Paista pannulla kauniin ruskeaksi ja
siirrä ne kannelliseen paistinpannuun. Pyyhkäise paistopannu, lisää sille öljyä
ja kuullota siinä sienet, sipulit ja hienonnettu valkosipuli. Lisää pannulle
yrttimauste, puolet persiljasilpusta, viini ja tomaattimurska. Odota, kunnes
kastike kiehuu ja kaada se pannulle, jossa kananpalat jo ovat. Peitä kannella
(tai alumiinifoliolla) ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 45 minuuttia tai
kunnes kana tuntuu kypsältä.
Kun kanat alkavat olla kypsiä, niin paista toisella
pannulla jättiravut öljyssä ja voissa kypsiksi. Lisää voi-öljyseokseen
linnunsilmächili ja halkaistu valkosipulin kynsi antamaan ravulle lisämakua.
Jos ostamasi ravut ovat kokonaisia, voit joko kypsentää ne kokonaisina
kuorineen tai kuoria ne, poistaa suolen pyrstöstä ja kypsentää pelkät pyrstöt.
Syöminen on siistimpää, jos ravut ovat valmiiksi kuorittuja, vaikka kokonainen
jättirapu onkin näyttävän näköinen. Makuasia... Pidä ne kypsennyksen jälkeen
folion alla lämpiminä. Laita öljyä pieneen kulhoon tai lautaselle ja sivele
pullasudilla leipäviipaleille öljyä ensin toiselle puolelle, laita ne pannulle
öljytty puoli alaspäin ja paista niihin kaunis pinta. Sivele pannulla myös
yläpinta öljyllä ja käännä viipaleet. Kananmunat paistetaan pannulla reilussa
määrässä öljyä vain toiselta puolelta niin, että keltuainen pysyy ehjänä.
Mausta munat suolalla ja mustapippurilla.
Laita lautaselle leipäviipale tai kaksi, laita niille
kastiketta, nosta sille/niille kaksi broilerinreittä ja laita vielä kastiketta
päälle. Katso, että kaikki saavat lautaselleen sipuleita ja aseta kananmuna ja
ravut lautaselle. Ripottele kanan päälle vielä persiljasilppua ja keisarillinen
herkku on valmis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti