Se tulee taas. Ystävänpäivä. St Valentine’s day. Päivä, jonka merkitys on Suomessa lätistetty samaan harmaaseen, tasapäistävään ja poliittisesti korrektiin muottiin kuin kaikki muukin tässä maassa. Ystävänpäivä – blaah! Kaikkialla muualla maailmassa se on rakastavaisten päivä. Hehkuvaa romanttista rakkautta eikä mitään kädenlämpöisen haaleaa ystävyyttä.
Appelsiini
rakastaa suklaata ja päinvastoin. Siksi yhdistin ne maut helmikuun 14. päivän
leivoksiin. Valentinin appelsiini-suklaaleivoksiin. Jos ei halua tehdä leivoksia, reseptistä voi paistaa kokonaisen keikauskakun.
Appelsiini-suklaa
keikausleivokset
(noin
16 muffinin kokoista leivosta)
1-2 rkl pehmeää voita
3 rkl fariinisokeria
1 tl raastettua appelsiininkuorta
3-4 appelsiinia
taikina
120 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
0,5 dl maitoa
0,5 dl karkeasti rouhittua tummaa suklaata
viimeistely
80 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 tl raastettua appelsiininkuorta
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Sekoita keskenään fariinisokeri ja raastettu
appelsiininkuori. Voitele muffinvuoat ohuelti voilla ja ripottele vuoan
pohjalle fariinisokeri-appelsiininkuorisekoitusta. Leikkaa appelsiinien kuoret
pois ja viipaloi appelsiinit. Asettele viipaleet vuoan pohjalle.
Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe,
vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää
munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhoseos taikinaan
huolellisesti sekoittaen. Lisää lopuksi maito sekä rouhittu tumma suklaa ja
sekoita hyvin. Nostele taikina vuokiin appelsiiniviipaleiden päälle ja tasoita
pinta. Laita vuoat uunipellille tms. Laita leivokset paistumaan uunin alimmalle
tasolle ja kypsennä niitä noin 20-25 minuuttia. Kokeile tikulla että taikina on
varmasti kypsää. Anna jäähtyä ennen kuin kumoat leivokset oikein päin. (Tämän
voi tehdä myös yhtenä kakkuna isompaan vuokaan. Tällöin paistoaikaa täytyy
pidentää jonkin verran, jopa 40-45 minuuttiin.)
Kuumenna kerma ja sulata valkosuklaa pieninä paloina
kuuman kerman joukkoon. Lisää appelsiininkuoriraaste, sekoita ja jäähdytä seos. Vatkaa jääkaappikylmä valkosuklaa-appelsiinikerma vaahdoksi ja pursota
leivosten/kakun päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti