Sinisimpukat
ovat varsinaista pikaruokaa. Moules marinières valmistuu muutamassa minuutissa
siitä kun ainekset on kaadettu kattilaan. Yhdestä kilosta sinisimpukoita
riittää syötävää kahdelle ja pastan ja/tai patongin kanssa siitä tulee ihan
kunnon ateria. Ennen kypsentämistä simpukat pitää kuitenkin tarkastaa
pilaantuneiden tai muuten epäkelpojen varalta. Ne huuhdellaan, kuorten väliin
jäänyt ”parta” irrotetaan ja rikkinäiset simpukat heitetään pois. Raakana
simpukan tulee sulkeutua jos sitä vähän kopauttaa. Kypsänä kaikkien simpukoiden
tulee olla auki. Kaikki poikkeamat näistä heitetään pois.
Moules
à la marinière
1 kg tuoreita
sinisimpukoita
2 rkl voita
1 pieni
purjo
1 salottisipuli
3 valkosipulin
kynttä
2 laakerinlehteä
merisuolaa myllystä
mustapippuria
myllystä
2,5 dl kuivaa
valkoviiniä
1 rkl voita
2 rkl creme
fraichea
1 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua
sitruunan kuorta
1 ruukku lehtipersiljaa
hienonnettuna
spagettia
suolaa
keitinveteen
1 patonki
.
Hienonna salottisipuli sekä purjo ja viipaloi
valkosipuli. Laita iso kattila hellalle ja sulata siinä voi. Kuullota siinä
purjo, sipuli ja valkosipulit. Lisää laakerinlehdet ja mausta suolalla ja
mustapippurilla. Anna kypsyä muutama minuutti hiljaisella lämmöllä, kunnes
sipulit ovat pehmenneet, mutta ne eivät saa ruskistua. Keitä samaan aikaan
toisessa kattilassa spagetti suolalla maustetussa vedessä ja valuta se. Nosta
simpukkakattilan lämpöä, kaada viini kattilaan ja keitä se puoleen. Lisää
simpukat kattilaan ja laita kansi päälle. Heiluttele kattilaa aina välillä
kunnes kaikki simpukat ovat auenneet. Siirrä simpukat reikäkauhalla
tarjoiluastiaan ja pidä lämpimänä.
Lisää kattilaan 1 ruokalusikallinen voita ja
kaksi kukkuraista ruokalusikallista creme fraichea sekä sitruunamehu ja
raastettu sitruunankuori. Sekoita ja laita lopuksi persiljasilppu kattilaan.
Kaada liemi simpukoille. Nosta lautaselle spagettia ja sen päälle simpukoita ja
lientä. Tarjoa välittömästi uunissa kuumennetun lämpimän patongin kera. Jos
olet valkosipulin ystävä, voit korvata creme fraichen kotitekoisella
valkosipulimajoneesilla. Creme fraiche –versio on maultaan kevyempi.
Voi että, nyt tekee mieli sinisimpukoita! Mieheni aina joskus niitä valmistaa, kun itse en niitä eläviä simpukoita raaski käsitellä. Säälittää niin kovin. ihana sinisimpukkamakumuisto meillä on Brysselistä. Iso höyryävä padallinen noita ihania äyriäisiä. Kun ravintolassa tarjoutuu tilaisuus simpukoiden syömiseen, valitsen aina niitä. Laskiaistiistai-illanterveisin Maija (myrskyluodolle.blogspot.com)
VastaaPoistaBrysselissä onkin tarjolla kaikenlaisia ihania tuoreita mereneläviä niin paljon että olen ihan kateellinen :)
VastaaPoista