Karjalanpaisti
ei ole pikaruokaa, valmistipa sen millä tavalla tahansa. Hyvä karjalanpaisti
vaatii usean tunnin kypsymisajan, jotta liha ei jää sitkeäksi ja liemi maustuu
lihan omilla aromeilla. On oikeastaan aika vaikea käsittää, että jotain näin
maukasta voi syntyä hitaasti hauduttamalla pelkästä lihasta, vedestä, parista
sipulista ja muutamasta mausteesta.
Leivinuunikypsennyksellä
on puolensa, uuni (kenellä sellainen sattuu omakotitalossa olemaan) pitää hyvin lämpönsä ja jäähtyy hitaasti, mutta sähköuunissakin karjalanpaisti onnistuu erittäin hyvin. Tällä kertaa kuitenkin valmistin tämän perinneherkun slow
cookerilla eli sähköisellä haudutuspadalla.
(edit. jos sähköuunin teho on 3600W ja haudutuspadan teho 200W, niin haudutuspataa käyttämällä säästyy melkoinen määrä sekä sähköä että rahaa...)
Uunimenetelmästä poiketen ruskistin paloitellut lihat ensin voi/öljyseoksessa pannulla ennen kuin laitoin ne haudutuspataan. Uunissa kypsennettäessä näin ei tarvitse tehdä, sillä aluksi kovalla lämmöllä lihan pinta ruskistuu ja liha saa intensiivisen makunsa (Maillard-reaktio). Haudutuspadassa ruskistumista ei tapahdu, joten siksi ensin pikainen ruskistus pannulla ja aluksi tunnin haudutus isommalla teholla. Kaadoin veden ensin pannulle ja huuhdoin mukaan kaiken pannulle tarttuneen hyvän maun. Lämmön pienennyksen jälkeen lihat muhivat padassa pehmeiksi ja maukkaiksi ihan itsekseen. Aamulla pataan ja illalla pöytään. Tosi helppoa.
(edit. jos sähköuunin teho on 3600W ja haudutuspadan teho 200W, niin haudutuspataa käyttämällä säästyy melkoinen määrä sekä sähköä että rahaa...)
Uunimenetelmästä poiketen ruskistin paloitellut lihat ensin voi/öljyseoksessa pannulla ennen kuin laitoin ne haudutuspataan. Uunissa kypsennettäessä näin ei tarvitse tehdä, sillä aluksi kovalla lämmöllä lihan pinta ruskistuu ja liha saa intensiivisen makunsa (Maillard-reaktio). Haudutuspadassa ruskistumista ei tapahdu, joten siksi ensin pikainen ruskistus pannulla ja aluksi tunnin haudutus isommalla teholla. Kaadoin veden ensin pannulle ja huuhdoin mukaan kaiken pannulle tarttuneen hyvän maun. Lämmön pienennyksen jälkeen lihat muhivat padassa pehmeiksi ja maukkaiksi ihan itsekseen. Aamulla pataan ja illalla pöytään. Tosi helppoa.
Karjalanpaisti
haudutuspadassa
n.600 g luutonta
naudanlapaa
n.600 g possunniskaa
n.600 g luullista
karitsanlapaa
hiukan voita ja pikkutilkka öljyä (50/50)
2 isoa
sipulia
3 laakerinlehteä
maun mukaan suolaa
16 kokonaista
maustepippuria
10 kokonaista
valkopippuria
5 dl vettä
Leikkaa pois kaikki paksut kalvot ja näkyvä rasva ja
pilko lihat tasakokoisiksi, mutta ei liian pieniksi paloiksi. Ruskista
lihanpalat pannulla voi-öljyseoksessa. Leikkaa sipulit kuuteen osaan. Lado
kaikki ainekset mausteineen haudutuspataan. Kaada vesi pannulle ja irrota
paistinlastalla kaikki, mikä on tarttunut pannun pohjaan. Kaada vesi
haudutuspataan ja laita kansi päälle.
Hauduta ensin 1 tunti isommalla teholla ja pienennä
sitten lämpö teholle low ja anna hautua 6 - 8 tuntia. Jos olet kotosalla voit 1
+ 6 tunnin haudutuksen jälkeen jo laittaa tehon lämpimänä pidoksi.
Meillä paisti kypsyi 1 + 6 + 2 tuntia ja oli
taivaallisen ihanaa ja suussa sulavaa perunamuusin kera nautittuna. Todella
vaivaton tapa valmistaa tällainen pataruoka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti