Kalaa
pitäisi syödä kerran tai pari viikossa ja kalan laatua pitäisi vaihdella
käyttäen välillä jotain muutakin kuin norjalaista tarjouslohta. Ruodottomasta
haukifileestä tai jostain muusta vaaleasta edullisesta kalasta saa hyviä
pihvejä ja uunikypsennys on nopeaa eikä tee käryä keittiöön. Sillä välin kun
kalapihvit kypsyvät uunissa, niiden seuraksi ehtii tehdä maukkaan
pinaattiperunamuusin eli pussillinen hienonnettua pakastepinaattia kuumien, keitettyjen
perunoiden kanssa samaan kattilaan muhentumaan.
Kuohkeat
kalapihvit uunissa
(12
pihviä)
500 g ruodotonta haukea tai muuta ruodotonta vaaleaa
kalaa
(voi siinä olla vähän ruotojakin, ne kyllä pilkkoontuvat lihamyllyssä)
1 dl panko –korppujauhoja
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa (koko L)
2 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
ripaus cayennea
1 rkl pieniä kapriksia
1 dl (noin 40 g) hienoksi raastettua parmesaania
1 dl hienonnettuja yrttejä: tilliä, ruohosipulia ja
lehtipersiljaa
Sekoita ensin kulhossa huolella sekaisin kaikki muut
ainekset paitsi kala. Käytä sekoitusvälineenä ihan tavallista ruokahaarukkaa. Se pitää massan
riittävän kuohkeana.
Jauha kala jääkaappikylminä paloina joko lihamyllyssä
kahteen kertaan, ensin karkean, sitten hienomman reikälevyn läpi. Tai sitten
laita kala pieninä paloina yleiskoneen kulhoon ja hienonna kylmät palat
leikkuriterällä. (Voit tietysti pyytää myös kauppiasta jauhamaan kalan.) Kun
kala on jauhettu, sekoita se (edelleen haarukalla) tasaisesti muiden ainesten
joukkoon. Tarkista maku ja lisää mausteita jos on tarvis.
Levitä uunipellille leivinpaperi ja tee kalamassasta
12 pihviä halkaisijaltaan 7 cm renkaan avulla. Lusikoi kalamassa hyvin löysästi
renkaan sisään pyöreiksi pihveiksi. Kypsennä pihvit uunissa 200 asteessa (180
astetta kiertoilma) ensin 15 minuuttia, sitten käännä pihvit ja kypsennä vielä noin
10 minuuttia.
Tarjoile vihreän pinaattiperunamuusin ja
jallupuolukoiden kanssa. Halutessaan pihveille voi valmistaa tartarkastikkeen
(resepti täällä).
Sellainen pikku juttu, että jos raa’an
kalan proteiinit pääsevät kuivumaan, niitä on todella vaikea saada pestyksi
pois lihamyllystä/leikkurista/kulhoista/ym. Kannattaa siis aina välittömästi
huuhdella huolella kaikki jauhetun raa’an kalan (ja katkarapujen) kanssa tekemisissä olleet
ruoanlaittovälineet.
Mä oon käyttänyt haukea ruotoineen. Isoimmat tietysti pois ja tohjoksi. Hyvää on tullut ja ruodot ei oo haitannut. Jauhaessa ne katoaa.
VastaaPoistaTässä on ainesta uudeksi jäseneksi suosikkilistalle!!! Mainiota vaihtelua sille lohelle joka kunmittelee liian usein meidän pöydässä.
VastaaPoista@ Ansku Gen
VastaaPoistaLihanylly tekee selvää jälkeä, viimeistään toisella jauhamiskerralla.
@ kati
Lohi maistuu aina lohelta, mutta haukeen saamaustamalla erilaisia makuja.