TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

maanantai 16. marraskuuta 2015

Hirveen hyvä metsäinen suppilovahveropiirakka




Tänä vuonna on ollut harvinaisen huono sienikesä. Kesän ensimmäiset suppilovahverot ovat nyt ilmestyneet kauppiaalle – marraskuussa…  Mietiskelin, että niistä tulisi hyvä piirakka yhdessä muiden metsäisten ainesten, hirvenjauhelihan, timjamin ja katajanmarjojen kanssa. Hyvää tulikin. Lisukesalaatti oli kotoisan maalainen, pirteää punakaalia ja puolukkaa.


Hirveen hyvä suppilovahveropiirakka

Taikina:
100 g                                   voita
175 g                                   vehnäjauhoa
ripaus                                  suolaa
1                                          kananmuna
Täyte:
250 g                                   hirven jauhelihaa
1 l                                       suppilovahveroita
1                                          sipuli hienonnettuna
                                            timjamia (maun mukaan)
                                            suolaa
                                            voita
                                            oliiviöljyä
150 g                                   mustapippurituorejuustoa
6                                          rouhittua katajanmarjaa
1                                          linnunsilmächili hienonnettuna
40 g (n. 1 dl)                       raastettua parmesaania
2                                          kananmunaa (koko L)
1 dl                                     kermaa
muutama                             kirsikkatomaatti halkaistuna

Nypi voi, jauhot ja suola tasaiseksi muruseokseksi. Lisää muna ja sekoita se hyvin taikinaan. Taputtele taikinasta pallo ja laita se kelmussa jääkaappiin noin tunniksi. Kauli sitten taikina ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuokaan. Pistele pohjaan reikiä haarukalla, peitä taikina leivinpaperilla ja kaada paperin päälle muutama kourallinen paistopapuja. Esikypsennä piirakkapohjaa uunissa 200 asteessa ensin 15 minuuttia, minkä jälkeen nosta paperi papuineen pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.

Ruskista hirven jauheliha voin ja oliiviöljyn sekoituksessa. Mausta suolalla ja timjamilla ja siirrä sivuun. Kuullota hienonnettu sipuli voissa, mausta timjamilla ja suolalla ja siirrä yhteen ruskistetun jauhelihan kanssa. Puhdista sienet ja painele ne hiukan pienemmiksi terävällä veitsellä. Laita sienet pannulle ja kuumenna niitä niin, että neste niistä poistuu. Älä polta liian kuumalla pannulla äläkä käytä voita tai öljyä. Yhdistä sipuli, jauheliha ja sienet pannulle, sekoita joukkoon pippurituorejuusto ja kuumenna samalla niin, että ne sekoittuvat. Mausta katajanmarjalla sekä chilillä ja siirrä sivuun jäähtymään.

Sekoita kulhossa munat, kerma ja parmesaaniraaste. Levitä sieni-jauhelihatäyte piirakkapohjalle, painele siihen kirsikkatomaatin puolikkaat ja lopuksi kaada muna-kermaseos näiden päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.


Punakaali-puolukkasalaatti

5-6 dl                                  punakaalia ohuina suikaleina
1,5 dl                                  jäisiä pakastepuolukoita
kastike
2 rkl                                    valkoviinietikkaa
2 rkl                                    rypsiöljyä
2 rkl                                    juoksevaa hunajaa
6                                          murskattua katajanmarjaa
hiukan                                 suolaa
maun mukaan                     mustapippuria

Murskaa ensin punakaalisuikaleet perunanuijalla tms työkalulla ja laita suikaleet kulhoon. Lisää puolukat ja sekoita hyvin. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Sekoita vielä kerran ja laita salaatti jääkaappiin painon alle mehustumaan pariksi tunniksi.

Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa hunajaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti