Ahvenilla ei ole alamittaa ja hyvä niin, sillä pienistäkin
ahvenista saa herkullista ruokaa. Isäni valmisti nyljettyjä ahvenia
paistopussissa jo silloin, kun itse olin vielä nuori pojankloppi. Yhdessä
nyljimme pienimmät niistä ahvenista, jotka olimme saaneet pitkäsiimalla,
isommat savustettiin. Nyljetyt ahvenet kypsennettiin sitten uunissa
paistopussissa. Muut tarveaineet löytyivät mökin puutarhasta. Nähdessäni
Herkkunuotassa Turussa pannuahveniksi kutsuttuja pikkuahvenia, jotka olivat
perattuja ja suomustettuja, muistin tämän vanhan kalaruoan ja nappasin mukaani
pienen paketin kaloja.
Suomustetut
tai nyljetyt pikkuahvenet paistopussissa
400 g perattuja
ja suomustettuja tai nyljettyjä ahvenia (syöjien määrän mukaan, tämä kahdelle)
1 uuden
sadon sipuli pilkottuna
tilliä
suolaa
valkopippuria
myllystä
2 dl kermaa
pari voinokaretta
Aseta paistopussi uunivuokaan. Mausta kalat suolalla
ja valkopippurilla. Pilko sipuli ja asettele kalat ja sipulisilppu
paistopussiin ja lisää tilliä. Lorauta pussiin riittävästi kermaa niin että
kalat peittyvät ja tipauta pari voinokaretta joukkoon. Sulje pussi ja tee sen
yläosaan pieni reikä, jotta höyry pääsee ulos pussista ja pussi ei hajoa.
Kypsennä 200 ˚C uunissa ensin 45 minuuttia. Pudota lämpö 175 asteeseen ja anna
olla uunissa vielä 1-1,5 tuntia. Näin kalat pehmenevät niin, että
selkäruodonkin voi syödä. Tarjoa uusien perunoiden kanssa ja lisäkkeeksi sopii
vaikka kermainen kantarellipaistos. Lähi- ja sesonkiruokaa parhaimmillaan.
Mahtava resepti. En ole koskaan kuullutkaan ahvenista paistopussissa. Pitää ehdottomasti kokeilla!
VastaaPoistaVähän niin kuin ahvenkukko, mutta ilman leipäkuorta ja voinokareet korvaavat siansivun.
VastaaPoista