Osso bucon (ontto luu) raaka-aine on vasikanpotka, joka on sahattu kiekoiksi. Koska vasikan saatavuus meillä pohjolan perukoilla on rajoitettu, tehdään se täällä useimmiten naudan potkasta. Potka sahataan lihakaupassa kiekoiksi, joista valmistus alkaa. Käydessäni Hakaniemen kauppahallissa (tarkkaavainen lukija on varmaankin huomannut, että pyrimme suosimaan kauppahalleja, joista saa hyvää palvelua ja tuotteita, jotka eivät koskaan päädy markettien tiskeille) näin tiskillä hieman harvinaisempaa herkkua, joka ei ollut ostoslistallani. Siellä oli poron potkakiekkoja. Wau. Listallani olevien asioiden lisäksi kassiini päätyi siis kilon verran poron potkaa. Tämä on sitten meidän versiomme italialaisklassikosta suomitwistillä. Maistuis varmaan Berlusconillekin.
Osso buco porosta
n.
1 kg poronpotkakiekkoja
vehnäjauhoja
suolaa
oliiviöljyä
2 sipulia
1 porkkana
1 sellerinvarsi
(juurisellerikin käy)
voita
5
cm pätkä purjoa
2 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
n.
1 tl kuivattua timjamia
1
tlk hyvänlaatuisia
tölkkitomaatteja kuten esim. San Marzano
(ei
perustomaattimurskaa)
hyppysellinen
sokeria
1
tomaattitölkillinen
kuumaa vettä
2
rkl riistafondia (tai 1
lihaliemikuutio tai –amme)
mustapippuria myllystä
Taputtele
potkakiekot kuiviksi. Laita kulhoon vehnäjauhoja ja mausta ne suolalla (ja halutessasi
myös pippurilla). Kierittele kiekot perusteellisesti jauhosekoituksessa ja
kopistele ylimääräinen jauho pois. Ruskista kiekot pannulla oliiviöljyssä ja
siirrä ne sivuun odottamaan. Laita samalle pannulle voita ja kuullota siinä
kuutioiksi pilkotut sipulit, porkkana ja selleri. Ne kolme ainetta yhdessä ovat
italialaisen keittiön sofritto. Sekoitussuhteena tässä oli sipulimäärä = 2 x
(porkkana+purjo-selleri). Lisää sitten hienonnettu valkosipuli ja purjo. Kaada
tomaatti pannulle. VINKKI! Avaa tomaattipurkki ja leikkele tomaatit purkissa
liemessään saksilla pieneksi, jolloin kaikki on valmista jo pannulle
kaadettaessa. Pannulla pilkkominen on hankalampaa. Lisää myös kiehuva vesi ja
riistafondi. Laita sekaan myös timjami ja laakerinlehdet. Siirrä potkat
takaisin pannulle, peitä kannella ja anna porista hiljaa liedellä 2 tuntia. Tarkista maku ja lisää suolaa
ja/tai pippuria tarvittaessa.
Tämän
voi tarjoilla esimerkiksi italialaisittain risotto alla milanesen ja gremolatan
kera tai sitten supisuomalaisittain, kuten me, keitettyjen ja muhennettujen puikulaperunoiden
sekä persiljasilpun kera. Perunamuusi tai ohratto toimivat myös ja Italiassa
yksi vaihtoehto on polenta.
Porosta tulee kyllä huikea osso bucco. Täällä kauppahallittomalla alueellakin niitä löytää sentään välillä pakasteesta, nam!
VastaaPoistaerittäin pätevää! Söisin mielelläni!
VastaaPoista@ luimupupu
VastaaPoistaPoro on parasta :)
@ chefjones
Kiitos. Et pettyisi :)