Runebergeja
meillä on leivottu joka vuosi. Hesarissa neuvottiin, miten kotitekoinen
runeberg ei saa näyttää kotitekoiselta, vaan sen kuuluu nimenomaan olla
leveyttään korkeampi ja huolella viimeistelty. Muffinvuoka on siis täydellisen
nounou näitä paistettaessa. Minä taas haluan mieluummin vähän lättänämpiä
runebergeja, sillä silloin joka haukkauksella saa vadelmahilloa ja
sokerikuorrutetta toisin kuin syödessä teollisia runebergintorneja, joista
jokusen valmistajan tortut suorastaan takertuvat kurkkuun kuivaakin kuivempina. Siksi
meillä viis veisataan siitä miltä niiden teollisesti tulee näyttää ja leivotaan
runebergintortut edelleen muffinvuoassa kotitekoisen näköisiksi. Mutta koska
niistä on täällä jo yksi hyvä resepti, tänä vuonna tein samasta makumailmasta
hiukan erilaisen annoksen, runebergin mantelikiisselin. Ei siis kahvipöytään, vaan jälkiruoaksi. Alla kardemumman ja mantelin makuinen maitokiisseli, päällä vadelmahilloa ja viimeistelynä on
sokerikuorrute, vadelmia sekä piparimuruja.
Hyvää Runeberginpäivää.
Runebergin makumaailmasta: mantelikiisseli
(ohje
neljälle)
kiisseli
6
dl mantelimaitoa (tai tavallista maitoa)
3
rkl fariinisokeria
1 tl hienonnettua kardemummaa
3
rkl mantelirouhetta
5
cl mantelilikööriä (Amaretto)
(2 tippaa karvasmanteliöljyä jos sellaista on kaapissa)
(2 tippaa karvasmanteliöljyä jos sellaista on kaapissa)
3,5
rkl maissitärkkelystä
vadelmahillo
200
g vadelmia
0,5
dl sokeria
viimeistely
1
dl tomusokeria
pikkutilkka
vettä
piparimuruja
kokonaisia
vadelmia
Kaada
kasariin kaikki ainekset, vatkaa hyvin sekaisin ja kuumenna kunnes seos kiehuu.
Keitä kiisseliä koko ajan vispilällä sekoittaen kunnes se on saostunut. Ota
kasari pois lämmöltä ja jaa kiisseli tasan annoslaseihin. Jäähdytä kiisseli
ennen kuin alat keittää seuraavaa kerrosta.
Ota
erilleen muutamia vadelmia annosten koristelua varten, 2-3 vadelmaa per annos. Soseuta
loput vadelmat sokerin kanssa ja keittele sosetta koko ajan sekoitellen kunnes
se alkaa hiukan paksuuntua. Jaa vadelmahillo annosvuokiin maitokiisselin päälle
ja anna hetken aikaa jäähtyä.
Sekoita
keskenään tomusokeri ja tilkka vettä tahnaksi. Pursota sokerikuorrutetta
annosvuokiin vadelmahillon pinnalle. Viimeistele muutamalla vadelmalla ja
piparimuruilla.
Onpa ihana kiisseli.Tein viime viikolla Runebergin torttuja,ja mulla on Suomesta tuomani muottijuttu,jolla saa tehtyä niitä korkeita torttuja.
VastaaPoistaSait sitten aikaan ihan oikean näköisiä Runebergeja :)
VastaaPoista