Retroruoka
on, paitsi ainakin silloin tällöin pop, myös kokoelma vanhoja ja hyviksi
koettuja reseptejä, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet antamaan
keittiöissämme tilaa uusille resepteille. Käyttämättömyys ei kuitenkaan vähennä
niiden arvoa, kuten crepes suzettesta huomasimme. Tähän vanhaan tuttuun ruokaan me päädyimme sattumalta.
Ohjelmaamme tuli muutos ja yks kaks meiltä puuttui päivän ruoka. Onneksi
kaapissa oli jauhelihaa, joka tosin oli varattu toisiin tarkoituksiin
seuraavalle päivälle, mutta viis siitä, siellä se kuitenkin oli. Huomennahan
saisi uutta tilalle. Pakastimesta löytyi iso voitaikinalevy ja muut aineet
olivat peruskeittiöasioita. Muniakin oli kaapissa. Jauhelihahan on monipuolinen
raaka-aine, josta on moneksi. Nyt se päätyi voitaikinakuoreen piirakan
ainesosaksi.
Lihapiirakkalevy voitaikinakuoressa
1
eli 600g iso voitaikinalevy
350
g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi
hienonnettuna
1
tl kuivattua timjamia
1
dl keittämätöntä
puuroriisiä
1 lihaliemiamme
3,5
dl vettä
suolaa
valkopippuria myllystä
rypsiöljyä
paistamiseen
2 raakaa kananmunaa +
1 kananmuna voiteluun
Sulata
voitaikinalevy ohjeen mukaan ja kauli sitten sopivan kokoiseksi. Sillä aikaa,
kun taikina sulaa, laita vesi kiehumaan. Lisää kiehuvaan veteen lihaliemiamme
ja riisi ja keitä 15 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Riisin pitää jäädä
kosteaksi eikä se saa olla liian kuivaa. Näin se sitoo paremmin ainekset
keskenään. Ota riisi ja levitä se vaikka lautaselle jäähtymään. Silppua sipuli
ja hienonna valkosipuli. Ruskista jauhelihaa öljyssä pannulla ja lisää joukkoon
myös sipuli, valkosipuli ja timjami. Mausta seos suolalla ja pippurilla, levitä
se lautaselle ja jäähdytä. Jos voitaikinaan lisää kuumia täytteitä, pehmenee
taikina ja lopputulos ei ole halutun mukainen.
Laita
kaulittu voitaikina uunipellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Sekoita kulhossa täyteaineet ja sekoita
niiden joukkoon kaksi kananmunaa sitomaan massaa. Levitä täyte taikinalevylle ja käännä levy
sen päälle kaksinkerroin. Riko kananmuna kuppiin, sekoita se haarukalla ja
voitele sillä taitossauma ja päädyt. Jos
taikinaa jää päädyistä yli, leikkaa ylimääräinen pois. Tee haarukalla reikiä
piirakkalevyn pintaan ja voitele pinta munalla. Paista 200 ˚C uunissa 35 - 45
minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea ja taikina on kypsynyt. Kaikki
piirakan sisällä olevat aineethan ovat jo kypsennettyjä.
Lapsuuden herkku! Äitini (ja minä) tosin käyttää voitaikinan sijaan hiivataikinaa, jolla tulee hieman erilainen piirakka.
VastaaPoista
VastaaPoistaMukava retrohenkinen lihapiirakka ohje.
Lyötysikö lisää 70- luvun ruoka ohjeita?
@ luimupupu
VastaaPoistaTulee varmaan ihana piirakka. Hiivataikina pitää vaan ymmärtää tehdä ajoissa, kun voitaikinan voi ottaa pakasteesta ja se on puolessa tunnissa käyttökelpoista :)
@ Anonyymi
Retroa löytyy kun klikkaa oikean sivupalkin tunnistetta
retroruokia
tai
klassikko
ja reseptejä tulee lisää kunhan ehditään tehdä :)