Rullasyltty
on ainakin Varsinais-Suomessa perinteinen joulun ajan herkku, jota kyllä itse
asiassa syödään ympäri vuoden. Rullasyltty on – yllätys, yllätys – rullalle käärittyä possua, jossa
perinteisinä mausteina on suola ja pippuri. Rullalle kääritty luuton
possun kylki maustetaan ennen käärimistä suolalla, mauste- ja valkopippurilla. Sitten
rulla laitetaan kiehuvaan veteen, joka on maustettu suolalla, sokerilla,
maustepippurilla ja laakerinlehdellä. Vettä sen verran, että rulla peittyy.
Rullaa keitetään 2 – 2 1/2 tuntia, jonka
jälkeen sen annetaan jäähtyä keitinliemessään huoneenlämpöön. Se tarjoillaan
ohuiksi viipaleiksi leikattuna vaikkapa leikkeleenä tai joululautasella.
Perinteistä poiketen valmistin kuitenkin tämän rullasyltyn uunissa, jolloin kamara paistui ihanan rapeaksi.
Perinteistä poiketen valmistin kuitenkin tämän rullasyltyn uunissa, jolloin kamara paistui ihanan rapeaksi.
Perinteisen keitetyn rullasyltyn
tarveaineet Reiskan tapaan
n.
1 – 1.5 kg rullasyltty (maustettu
suolalla, mauste- ja valkopippurilla)
vettä
(niin että rulla peittyy)
2
rkl suolaa
1
tl sokeria
10 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti
(ohjeen
mukaan jos rulla on jo suolattu, älä enää lisää suolaa)
Jouluinen uunisyltty
n.
1 – 1,5 kg rullasyltty (maustettu
suolalla, mauste- ja valkopippurilla)
oliviöljyä
Maldonsuolaa
mustapippuria myllystä
3
dl perinteistä
punaviinipohjaista jouluglögiä
Kastikkeeseen
2
rkl voita
2
rkl vehnäjauhoja
1 salottisipuli silputtuna
vettä tai suolatonta
lihalientä
pannulta talteen otettua
lientä
(kermaa)
(mustaherukkahyytelöä)
Halusin
muokata tätä perinneruokaa ja tehdä samasta raaka-ainesta hieman erilaisen,
joulun alusaikaan ja mikseipä jouluunkin, sopivan ruoan. Ostin Turun
Kauppahallista Lihaliike Reino Jokiselta valmiin possurullan (heiltä on myös
peräisin yllä oleva keitetyn rullasyltyn kypsennysohje). Rulla on siis possun kylkeä,
jossa on kamara tallella, ja se muodostaa rullan ulkopinnan. Lihakauppias on
maustanut rullan suolalla, mauste- ja valkopippurilla ennen sen käärimistä.
Kuumensin
uunin 225 asteeseen. Laitoin rullan uunipannulle ritilän päälle hierottuani
ensin sen oliiviöljyllä, suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Alkukuumennuksen ja pintaan hierotun oliiviöljyn tarkoituksena on auttaa
kamaran kypsymistä niin, että siitä tulee brittikeittiön (ja epätrendikkään
keittiön) suosima rapea crackling. Laitoin pannun uuniin ja lorautin pannun
pohjalle kolmisen desilitraa valmista punaviinipohjaista glögiä. Toivoin sen
antavan, paitsi kosteutta uuniin, myös hitusen joulun makua itse ruokaan.
Annoin rullan ensin ottaa hyvät alkulämmöt vajaan puolen tunnin ajan 225
asteessa. Sitten alensin lämpötilan n. 175 asteeseen ja annoin lihan kypsyä
siinä 1 ½ tuntia. Pudotin uunin lämpöä vielä 150 asteeseen 1 tunnin ajaksi.
Tämän jälkeen nostin pannun uunista hellalle jäähtymään.
Rullaa
leikattaessa voi ensin irrottaa pinnalta kamaran ja siirtää sen sivuun. Kamaran
voi sitten erikseen pilkkoa pieniksi herkkupaloiksi. On se herkkua –
kokeilkaapa! Sitä paitsi, jos rapean kamaran jättää pinnalle, voi rullan
viipaloiminen olla vaikeampaa. Sitten vaan rulla viipaleiksi ja lautasille.
Tämä possu käy vaikkapa adventtiviikonlopun paistiksi.
Pannun
liemi siivilöidään, jäähdytetään ja sen pinnalta kuoritaan sitten ylimääräinen
rasva pois. Kasariin laitetaan 2 rkl voita ja kuullotetaan siinä 1
salottisipuli. Lientä vispataan joukkoon ja jatketaan mieluiten suolattomalla
lihaliemellä. Lihaliemen voi korvata vedellä (ja halutessa kermalla). Glögi
antaa kastikkeelle oman säväyksensä ja mustaherukkahyytelöstä tulee vielä niin
haluttaessa lisää makeutta kastikkeeseen.
Lämmitettäessä
myöhemmin viipaleet kuumennetaan nopeasti paistinpannulla.
Mahtavaa, kiitos reseptistä! Juurikin viikonloppuna sain maistaa West Charkin rullasylttyä joka oli taivaallista, maustettu neilikalla. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla :)
VastaaPoistaNeilikka sopii hyvin tähän vuodenaikaan. Jos rullan käärii itse, sen voi maustaa haluammillaan mausteilla. Tämä perinteinen toimii ympäri vuoden :)
VastaaPoista