Keväällä
kirjoittelin ihmetyksiäni siitä Maa- ja Metsätalousministeriön ehdotuksesta,
että kalan pyyntipäivää ei enää joulukuussa tarvitsisi kertoa kuluttajalle. Silloin neuvotteleva
virkamies Sebastian Hielm kertoi esityksen tekevän kalakaupan tasapuolisemmaksi.
Kun ulkomaisen kalan pyyntiaikaa on joskus vaikea selvittää puutteellisten
merkintöjen takia, merkintävelvollisuus tulisi poistaa kaikilta. Eräs kommentoija osuvasti vertasi MMM:n perustelua sellaiseen absurdiin tilanteeseen, että jos jollain maahanpyrkijällä ei ole passia, keneltäkään muultakaan ei pitäisi sellaista vaatia...
Minä en ollut ainoa ihmettelijä, vaan tästä
MMM:n ehdotuksesta nousi kuulemma kaikkiaan niin iso haloo, että MMM onkin
pyörtämässä suunnitelmansa täysin vastakkaiseen suuntaan: myös Norjan lohen ja
muiden tuontikalojen pyyntipäivät pitäisi vastaisuudessa ilmoittaa. Tämä on todella hyvä uutinen kuluttajalle. Kiitos MMM.
Suomen
kalankasvattajien liitto toivottaa avosylin uudistuksen tervetulleeksi, samoin
Päivittäistavarakauppa ry, kalaa ostavista asiakkaista puhumattakaan. Ainoa,
joka ehdottomasti vastustaa MMM:n kaavailemaa asetusta kaikkien Suomessa
myytävien kalojen pyyntipäivän ilmoittamisesta, on Elintarviketeollisuusliiton Kalateollisuusyhdistys.
Suora
lainaus Hesarin uutisesta:
”Kuluttajan kyky päätellä kalan
säilyvyys perustuu lähinnä mielikuviin”, sanoo [Kalateollisuus]yhdistyksen toimialapäällikkö
Anna Vainikainen.
Kalateollisuus pelkää, että
kuluttaja siirtyy kalasta lihaan, jos hän näkee, että kala on esimerkiksi viisi
päivää vanhaa.
"Kuluttajan kannalta olisi
tärkeämpi tietää, koska tuote on vielä käyttökelpoinen eikä aiheuta
terveysriskejä. Sitä varten parasta ennen -päivän ja viimeisen käyttöpäivän
merkintä on huomattavasti informatiivisempi", Vainikainen sanoo.
Nämä
Kalateollisuusyhdistyksen kommentit voisi ilkeyttään käsittää vaikka siten,
että suomalaisille saa luvan kelvata mikä tahansa vanha ja haiseva kala, kunhan kalan mikrobitoiminta ei ihan vielä ole riistäytynyt käsistä eikä siitä
ihan vielä sairastu? Kuulostaa aika ylimieliseltä. Ehkä Vainikaisen edes kerran
elämässään kannattaisi maistaa oikeasti tuoretta kalaa tietääkseen,
millainen makuero on tuoreella ja 5-15 päivää vanhalla kalalla. Saattaisi
jopa hämmästyä, edellyttäen, että makuaisti ei ole lopullisesti pilaantunut syömällä kaikenlaisia "viimeisen käyttöpäivän" kaloja. Liha paranee riiputuksella, kala ei.
Oijoi... Kyllä minä ainakin haluan kalani tuoreena, en viisi päivää vanhana. Täällä päin kalakaupassa on kaloihin lätkäisty kalatukun tarra, josta näkyy milloin kala on nostettu ja minkä alueen / paatin kalastajilta se on peräisin. No hyvä on, näissä on toki eroja, mutta tykkään tuosta tarrajutusta, alkavat pikkupaattien nimet tulla tutuiksi ;)
VastaaPoistaToki kalan tuoreuden voi tarkistaa myös sen silmistä (kirkkaat = tuore, sameat = ei enää niin) ja kidusten väristä sekä yleisestä olemuksesta. Mutta kuinka moni meillä enää osaa tunnistaa tuoreen kalan?
Tuo Vainikaisen kommentti oli järkyttävä. Kyllä meillä ainakin "siirrytään lihaan" jos kala on yli kaksi päivää vanhaa. Ei hyvän ruoan määritelmä ole se, että siitä ei tule sairaaksi...
VastaaPoista@ kulkuripuutarhuri
VastaaPoistaKalafileestä on vähän vaikea tarkistaa kidusten väriä tai silmien sameutta ;) Suomessahan ei juuri mistään enää saa ns "pyöreää" kalaa, paitsi torilta ja jostain kauppahalleista. Bretagnessa onkin näppärä systeemi tuo kalatukun tarra.
@ luimupupu
Tämä uutinen oli Hesarissa niin pienellä, että se oli ihan pakko nostaa päivityksen aiheeksi ja laittaa vähän provosoiva, mutta totuudenmukainen otsikko.
Mulla nousee aina verenpaine tästä aiheesta, hyvä, kun nostit sen omaksi tekstikseen! Ja Luimupupun kommentti olisi voinut olla omalta näppikseltäni, meillä toimitaan täysin samalla tavalla.
VastaaPoistaÄiti opetti että yövieraat ja kalat alkavat haista viimeistään kolmantena päivänä. Ja että kun kalassa alkaa olla "kalanhaju", se on jo parhaat päivänsä nähnyt eikä meillä sellaista enää laitettu ruuaksi.
VastaaPoistaTotta, olin unohtanut, että Suomesta on vaikea saada kokonaista kalaa. Fileitä tuskin pääsee nuuhkimaan ;)
VastaaPoistaVoi kun sen munataksin seuraksi tulisi vaikka kalataksi, josta saisi kokonaista ja tuoretta kalaa kuin torilta konsanaan. Ehkä tästä kaikesta kehkeytyykin ruokavallankumous? Toivotaan!
@ Heidi - Kärähtäneet
VastaaPoistaVerenpainetta nostava aihe, totta vieköön! Ei siitä muuten viitsisikään marmattaa.
@ Anonyymi
Äiti oli/on fiksu tyyppi :)
@ kulkuripuutarhuri
Munataksi ja kalataksi ja lihataksi ja mikämuutaksi, mutta Eviran virkamiehillä on niin paljon luppoaikaa että kyllä ne vielä keksivät miksi niin ei voi tehdä. Eräs kauppias taannoin tokaisi jotenkin näin: "Me pestään ja desinfioidaan itsemme kuoliaaksi, ja Evira hoitaa loput."
Rakastan kalaa ja syön sitä kesällä mökillä vaikka kuinka paljon. Talvella taas kalan syönti jää niukaksi, koska kaupan kala maistuu "väärälle". Jotkin elintarvikkeet ovat tuoretuotteita ja siitä nyt ei pääse mihinkään.
VastaaPoistaEn ole kouliintunut kalan "terveyden" havainnoitsija, mutta kun näin toissapäivänä kampelan tiskillä, halusin sen. Päiväys näytti neljää päivää. Oli rajoilla, mietin, ostin. Oli napakka ja ok maultaan.
VastaaPoistaIlman päiväystä en olisi ostanut.
(Mies, joka puhelimitse oli pyytänyt kauppareissulta kalaa, sanoi "voi kauhia", kun kampelan näki! Minä perkasin, ei hän kuten oman kalasaaliin kanssa useimmin, (siis, outoa, viilto pään takana ja silti sisälmykset sisällä ja 4 päivää), mutta toivuttuaan hän tykkäsi. Itse olin edellisen kerran 30 vuotta sitten syönyt -hyvin tuoreita- kampeloita kun isoveli sai komennuksen rannikolle.)
Anteeksi, tuli pitkä posti, mutta kun oli meille lähes yhtä eksoottista kuin mustekala... Ja kyllä päiväykset pitää olla.
@ Satu - Tsajut
VastaaPoistaKala on hyvää ja erityisesti pitäisi suosia kotimaista. Vahinko vaan, suomalaisessa ruokapöydässä 70% kaikesta kalasta tulee ulkomailta, joten jo siitäkin syystä kuluttajalla pitää olla oikeus saada tietää milloin kala on viimeksi uinut. Viimeinen käyttöpäivä tai tieto siitä koska kala on tullut kauppaan, ei palvele kuluttajaa.
@ mbkarhu1
Kampela onkin hyvä kala, ja ihan parasta jossain saariston vierasvenesatamassa, kun kalastaja tulee myymään itse kalastamaansa ja tuoreensa savustettua, vielä lämmintä kampelaa "rökt flundraa". Nam!