200 g pinaattia |
Vanha
sanonta ”pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä” pitäisi ehdottomasti muuttaa
muotoon ”pienenee kuin pinaatti kiehuvassa vedessä”. En koskaan lakkaa
ihmettelemästä, miten paljon iso kasa pinaattia kutistuu, kun se ryöpätään.
200 g ryöpättyä pinaattia |
Pinaatissa on kuitenkin paljon nitraattia, jonka jatkuvasti suurina määrinä syötynä sanotaan aiheuttavan terveyshaittoja. Yleensä kasvisten ravitsemukselliset hyödyt ylittävät silti niiden ehkä mahdollisesti aiheuttamat haitat, joista haitoista kaikki tutkijatkaan eivät aina ole yhtä mieltä. Pahamaineisen nitraatin väitetään jopa vahvistavan lihaksia. Herkutellaan huoletta siis pinaatillakin.
viikon
kasvis 40 / 52 pinaatti
Meillä on tähän mennessä käytetty pinaattia (tietysti Kauppahallista) mm piirakkaan, pastaan, kastikkeeseen ja kurpitsasoseen joukkoon. Ollaan keitelty pinaattisoppaa ja paistettu pinaattiohukaisia, joita kumpaakin saisi myös kaupasta valmiina. Laiskan kokin pinaattiohukaiset muuttuvat kätevästi pinaattipannukakuksi, joka tarjoillaan savukalan (tietysti Kauppahallista), avokadon ja munakastikkeen kanssa.
Meillä on tähän mennessä käytetty pinaattia (tietysti Kauppahallista) mm piirakkaan, pastaan, kastikkeeseen ja kurpitsasoseen joukkoon. Ollaan keitelty pinaattisoppaa ja paistettu pinaattiohukaisia, joita kumpaakin saisi myös kaupasta valmiina. Laiskan kokin pinaattiohukaiset muuttuvat kätevästi pinaattipannukakuksi, joka tarjoillaan savukalan (tietysti Kauppahallista), avokadon ja munakastikkeen kanssa.
Pinaattipannukakku, savukalaa ja
munakastiketta
2,5
dl täysjyvävehnäjauhoa
0,5
tl suolaa
2
munaa
5
dl maitoa
200
g pinaattia
valkopippuria
myllystä
1
rkl voita paistamiseen
pannarin päälle
lämminsavusiikaa
kylmäsavulohta
avokadoa
viipaleina
pinjansiemeniä
raastettua
limetin- tai sitruunankuorta
Vatkaa
keskenään jauhot, suola, munat sekä maito tasaiseksi seokseksi ja anna taikinan
tekeytyä noin tunnin ajan. Ryöppää pinaatti: keitä kattilassa pari litraa miedosti
suolattua vettä ja upota pinaatit kiehuvaan veteen siksi aikaa että ne
pehmenevät, keskimäärin muutamaksi minuutiksi. Ohutlehtiset babypinaatit pehmenevät
nopeammin, jotkut muut pinaattilaadut tarvitsevat vähän enemmän aikaa. Valuta
pinaatinlehdet, puristele ne mahdollisimman kuivaksi massaksi ja leikkaa
veitsellä hienommaksi, ei kuitenkaan ihan niin hienojakoiseksi mitä
pakastepinaattipussissa on. Sekoita hienonnettu pinaatti pannukakkutaikinan
joukkoon ja rouhi mukaan vielä vähän valkopippuria.
Kuumenna
uuni 225 asteeseen. Leikkaa pannun pohjalle lusikallinen voita ja laita pannu
kuumaan uuniin. Kun voi on sulanut ja ruskistunut, ota pannu ulos, pyöräytä voi
tasaisesti ympäri pannun pohjaa, kaada siihen pohjia myöten sekoitettu pannukakkutaikina
ja laita takaisin uuniin. Kypsennä pinaattipannukakkua noin 30 minuuttia tai
kunnes sen pinta on kauniin ruskea.
Ripottele
hiukan jäähtyneelle pannukakulle lämminsavusiikaa, kylmäsavulohta, sitruunamehulla
siveltyjä avokadoviipaleita sekä pinjansiemeniä. Lopuksi ripaus raastettua limetin-
tai sitruunankuorta. Tarjoile yksinkertaisen muna-voikastikkeen ja raikkaan
salaatin kanssa.
Muna-voikastike
50
g voita
2
rkl vettä
0,5
tl suolaa
hiukan
valkopippuria myllystä
2
rkl tillisilppua
2
kovaksi keitettyä kananmunaa
Sulata
ja ruskista voi kasarissa. Lisää vesi, suola, valkopippuri sekä tillisilppu ja
sekoita huolella. Leikkaa kuoritut kananmunat pieniksi kuutioiksi ja sekoita
kastikkeen joukkoon.
Näyttääpä hyvältä :)
VastaaPoistahttp://whatthefudgekitchen.blogspot.fi/
Hyvää, helppoa ja nopeaa :)
VastaaPoista