Monille meistä valkosipulietanat ovat varmasti tuttuja, sillä niitä on tarjolla ravintoloissa
ympäri Suomen ja tietääkseni ainakin Porvoossa ja Ahvenanmaalla kasvatetaan
kotimaisia kotiloita nautittavaksemme. Etanapasta on vähän erilainen tapa
nauttia tästä herkusta. Tällä kertaa etanapasta täytti meillä hävikin
välttämisruoan kriteerit, sillä kaapissa oli purkki (ranskalaisia) etanoita,
joiden best before lähestyi uhkaavasti. Tosin tiedämme että best before ei ole
yhtä kuin viimeinen käyttöpäivä. Lisäksi meillä oli vielä hengissä olevaa
basilikaa ja lehtipersiljaa ruukuissansa. Pääosin muutkin ainekset löytyivät
keittiömme kätköistä.
Etanapasta
1
prk (24 kpl) etanoita
voita
oliiviöljyä
1
pienehkö purjo suikaloituna
2
salottisipulia hienona silppuna
3
hienonnettua valkosipulinkynttä
n.
2 rkl tuoretta ruohosipulia silputtuna
n.
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1
dl valkoviiniä
1
tl osterikastiketta
1
tl thai –kalakastiketta
2
tl kanaliemifondia
2
dl kermaa
1
prk (1,25 dl) smetanaa
2
rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mm
cayennepippuria
mm (=maun mukaan)
valkopippuria
myllystä mm
cappellinipastaa
tai spagettia
parmesaaniraastetta
Valuta
etanat siivilässä. Kuumenna pannulla voi sekä öljy ja kuullota siinä miedolla
lämmöllä sipulit ja purjo kunnes ne pehmenevät. Itse lisäsin tässä vaiheessa
myös varovasti suolaa. Lisää persiljaa lukuun ottamatta yrtit, mausteet ja
valutetut etanat pannulle ja kuumenna. Lisää valkoviini, johon on sekoitettu
kalakastike, osterikastike ja kanafondi ja keitä lientä kokoon, kunnes jäljellä
on noin 2/3-osaa. Lisää joukkoon kerma ja anna sen kunnolla kiehahtaa niin,
että se vaahtoaa, jonka jälkeen lisää smetana. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon
silputtu lehtipersilja. Lisää lopuksi smetana ja lämmitä muhennos. Tarkista
maku. Jos haluat muhennoksesta tulisemman, lisää joukkoon ripaus
cayennepippuria.
Keitä
pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, siivilöi se jo
hieman ennen kun pasta on täysin kypsä, ja lisää pannulle ja sekoita. Säästä
hieman keitinvettä ja lisää kastikkeeseen tarvittaessa. Viimeistele annokset
parmesaaniraasteella.
Nam. Etanat on herkkua, mutta enpä usko koskaan tehneeni niistä mitään itse. Pitääpä kokeilla joskus.
VastaaPoistaEi oo vaikeeta. Purkki kaupasta kotiin ja kokkaamaan :)
VastaaPoistaNo pastassahan ne näyttävät komeilta! Nam!
VastaaPoista