viikon kasvis 35 / 52 Lehtikaali
Lehtikaalisipsejä meillä on tehty aika ajoin, samoin pestoa tai keittoa. Liian vähän kuitenkin suhteessa siihen, miten maukas tämä vihreä lehtivihannes on. Nyt on hyvä syy korjata puute. Lehtikaalisipsit antavat lounassalaatille mukavaa rapeutta. Fisherman’s pie keksittiin siitä, kun edellisestä ateriasta oli jäänyt tähteeksi iso kasa perunasosetta. Aina sellaista ei viitsi upottaa sämpylätaikinaankaan, joten M kävi hakemassa marketista mehevän palan tuoretta turskaa. Kalavuoan päällimmäinen kuorrutus valmistettiin lehtikaalista, herneistä, tillistä ja perunamuusista. Turskan sijasta kalana voi käyttää jotain muutakin vaaleaa kalaa, vaikka pakasteseitiä.
* * * * * * *
Lehtikaalisipsit
4-5 isoa lehtikaalin lehteä
1
tl sitruunamehua
2
tl oliiviöljyä
1/4
tl suolaa
(ripaus
mustapippuria myllystä)
(hitunen
sipulijauhetta)
Revi
lehdet lehtiruodin ympäriltä koivunlehden kokoisiksi riekaleiksi. Sekoita
keskenään sitruunamehu, oliiviöljy sekä suola (mustapippuri ja sipulijauhe) ja
pyörittele kaalinpalat mausteseoksessa. Levitä lehdet uuniritilälle
leivinpaperin päälle ja paista 150 asteessa 15 minuuttia, minkä jälkeen sammuta
uuni, kääntele hiukan lehdenpaloja, avaa luukku raolleen ja anna
lehtikaalisipsien rapeutua jäähtyvässä uunissa vielä toiset 15 minuuttia.
* * * * * * *
Rapea lehtikaalisalaatti
salaatti
puolikas
mango (mieluummin aavistuksen raaka)
1
avokado
2 keskikokoista keitettyä porkkanaa
1
tl raastettua tuoretta inkivääriä
50
g fetajuustoa
2
rkl seesaminsiemeniä, tummia/vaaleita
noin
5 dl (ilmavasti mitattu) rapeita lehtikaalisipsejä (resepti yllä)
kastike
1
dl kookosmaitoa
3
rkl maapähkinävoita
1
rkl kalakastiketta
1
tl chilitahnaa
2
tl fariinisokeria
2
tl limettimehua
2
rkl oliiviöljyä
1
rkl limettimehua
Valmista
ensin kastikepohja. Kiehauta keskenään kookosmaito, maapähkinävoi, kalakastike,
chilitahna, fariinisokeri sekä 2 tl limettimehua ja sekoita kunnes kastike on
tasaista. Jäähdytä seos ja ota siitä erilleen 4 rkl kastiketta, notkista se oliiviöljyllä sekä 1 rkl limettimehulla ja sekoita hyvin.
Leikkaa
mango, avokado sekä keitetyt porkkanat pienehköiksi paloiksi. Pilko fetajuusto
vajaan sentin kuutioiksi. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään, jaa
kahdeksi annokseksi ja kaada salaatin päälle oliiviöljyllä notkistettua
kastiketta.
* * * * * * *
Green Fisherman’s Pie eli Vihreä kala-perunasoselaatikko
(neljälle)
600
g vaaleaa kalaa, turskaa, seitiä tms
5
dl maitoa
50
g voita
5
rkl vehnäjauhoa
suolaa
valkopippuria
2
rkl voita
1 pieni sipuli
50
g hienoksi leikattua lehtikaalia (ilman keskiruotia)
200
g pakasteherneitä
2
rkl hienonnettua tilliä
1
dl maitoa
suolaa
valkopippuria
5
dl (eilispäivän) perunasosetta
40
g raastettua cheddaria (parmesaanikin kelpaa)
Kuumenna
laakeassa kattilassa 5 dl maitoa kiehumispisteeseen ja nosta kalapalat maidon
joukkoon. Keitä kalaa (riippuen kalan paksuudesta ja lämpötilasta) 4-10
minuuttia kunnes se on puoliksi kypsää ja pysyy vielä hyvin kasassa. Nosta
kalanpalat siivilään hetkeksi valumaan ja siitä voidellun uunivuoan pohjalle.
Säästä kuuma maito kastiketta varten. Mausta kalanpalat suolalla ja
valkopippurilla.
Sulata
kattilassa 50 g voita ja lisää joukkoon 5 rkl vehnäjauhoa. Sekoittele kunnes
jauhot ovat turvonneet, mutta eivät ruskistuneet. Lisää kuumaa maitoa
vähitellen ja koko ajan sekoittaen anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä
noin 10 minuuttia. Mausta suolalla sekä valkopippurilla ja kaada kastike uunivuokaan
kalojen päälle.
Sulata
kattilassa 2 rkl voita ja lisää joukkoon ihan pieniksi kuutioiksi leikattu
sipuli. Kuullota sipulia minuutin ajan. Lisää joukkoon hienonnettu lehtikaali
ja anna niiden kuullottua yhdessä parin minuutin ajan. Lisää herneet sekä tilli
ja kypsennä sekoitellen kunnes herneet ovat pehmenneet. Lisää 1 dl maitoa,
sekoita hyvin ja soseuta sauvasekoittimella, mutta ei liian hienoksi. Mausta
suolalla sekä valkopippurilla, lisää perunasose ja kuumenna sekoittaen. Lisää
juustoraaste (ja tarvittaessa vielä tilkka maitoa), sekoita ja levitä vihreä
perunasose vuokaan päällimmäiseksi.
Paista
vuokaa 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta alkaa hiukan ruskettua. Anna
ruoan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.
Kannattaa sitten valita sellainen vuoka johon mahtuu koko annos, ettei käy kuten tässä. Fisherman's Pie maistuu huomattavasti paremmalta kuin miltä se näyttää. Tällaisesta laatikkoruoasta on mahdotonta saada aikaan syötävän näköistä kuvaa...
Kannattaa sitten valita sellainen vuoka johon mahtuu koko annos, ettei käy kuten tässä. Fisherman's Pie maistuu huomattavasti paremmalta kuin miltä se näyttää. Tällaisesta laatikkoruoasta on mahdotonta saada aikaan syötävän näköistä kuvaa...
Annoskuva ruudullisen pyyhkeen päällä on kyllä ihan kohtalaisen syötävän näköinen :) Johtuuko sitten siitä tummanvihreästä koristeesta? Voin uskoa että erilaiset laatikkoruuat ovat kuvaajalle pikkuisen "haastavia". Välillä blogeissa näkee aika paljon hurjemmankin näköisiä otoksia.
VastaaPoistaMeinasi tulla vielä hurjemman näköinen lopputulos, kun tämä vuoka paistui uunissa ritilän päällä ja ritilä ei sitten ollutkaan kunnolla kannakkeiden välissä ;D Sain onneksi vuoan ajoissa kiinni ja tasoitettua pinnan niin, ettei siitä huomaa roiskuneen isoa lätäkköä pitkin avonaista luukkua ja uunin pohjaa... Että tällaisia keittiösattumuksia.
VastaaPoista