Sesongin mukaista suomiruokaa on mukava valmistaa. Tänä vuonna kesäkin vaihteeksi näytti ja tuntui kesältä, mutta tässä on ollut vuosia, jolloin vuodenaika on pitänyt tarkistaa kalenterista, sillä ilmat ja lämpötilat olisivat sopineet lähes mihin tahansa vuodenaikaan. Nyt olemme kuitenkin ainakin lähestymässä syksyä, ja sen tunnistaa esimerkiksi sienistä ja siitä, että vesilintujen metsästys on taas alkanut.
Heinäsorsa lienee metsästetyin vesilintumme, ja se tuo monien metsästävien perheiden keittiöihin tervetullutta vaihtelua tavallisiin kaupan valikoimiin. Sokea kanakin löytää silloin tällöin jyvän, ja kaupunkilainen ruokaharrastaja sorsan, vaikkapa kauppahallista. Tällä kertaa laitoin perinteisistä hieman poikkeavan sorsa-aterian ja käytin mukana ajankohtaisia kotimaisia marjoja, nimittäin karviaismarjoja. Karviaisista tehty kastike sopikin erinomaisesti sorsan kanssa.
Heinäsorsaa kahdella tapaa,
karviaiskastiketta ja kasvislisäke
ohje on neljälle
2
kpl heinäsorsaa
Leikkaa
sorsista irti täkkälihat eli rintalihat ja koivet. Rintalihat paistetaan tähän ruokaan ja koivet valmistetaan seuraavan päivän ateriaksi (sorsawallenbergien resepti täällä). Leikkaa saksilla (tai
veitsellä) sorsan rangat, joissa siivet ovat vielä kiinni, pituussuuntaan
kahteen osaan. Voit vielä puolittaa ne.
Rillette
2 sorsan rangat siipineen
sisuskalut eli maksat,
kivipiirat ja sydämet
1
l liha- ja kanalientä
(50/50)
1 salottisipuli neljänä lohkona
1 valkosipulinkynsi
muutama timjaminoksa
suolaa
valkopippuria myllystä
1-2
rkl voita
Huuhtele
sorsan rangat ja sisuskalut, mausta suolalla ja pippurilla ja laita sipulin ja
timjamin kanssa uuninkestävään vuokaan tai pataan ja kaada kiehuva lihaliemi
niille niin, että ne peittyvät. Suolan tarve riippuu käyttämästäsi liemestä.
Laita 150 ˚C uuniin ja anna hautua siellä kaksi – kolme tuntia. Nosta rangat ja
sisukalut pois liemestä ja siivilöi haudutusliemi talteen. Irrota kypsät siivet erikseen ja laita ne jääkappiin koipien kanssa seuraavaan päivään odottamaan toisen sorsaruoan valmistusta. Irrottele sorsien kypsät
lihat rangoista ja silppua ne veitsellä hienoksi. Lisää joukkoon hiukan
pehmeää voita sekä pari ruokalusikallista lämmintä haudutuslientä ja sekoita.
Tarkista maku. Siirrä sivuun huoneenlämpöön odottelemaan.
Kun
annos kootaan, muotoile sorsarillette neljäksi kvenelleiksi ja laita yksi kullekin
lautaselle.
Paistetut sorsanrinnat
4
kpl sorsanrintoja nahkoineen
2
tl raastettua appelsiininkuorta
1
rkl tuoretta timjamia
1
tl karkeaa merisuolaa
½
tl hienoa sokeria
½
tl rouhittua valkopippuria
½
tl rouhittua mustapippuria
8 maustepippuria
tilkka öljyä paistamiseen
Laita
mausteet mortteliin ja hienonna ne. Taputtele sorsanrinnat kuiviksi ja levitä
niille mausteseos. Laita öljy kylmälle paistinpannulle, laita sille
sorsanrinnat nahkapuoli alaspäin, ja kypsennä ensin nahkapuoli rapeaksi. Käännä
rinnat ja paista hetki lihapuolelta. Ota pois pannulta laudalle vetäytymään.
Älä peitä alumiinifoliolla, että nahka pysyisi rapeana.
Karviaismarjakastike
3
dl portviiniä
muutama timjaminoksa
1 salottisipuli silputtuna
1
rkl balsamicoa
n.1
rkl raastettua
appelsiininkuorta
3
dl punaisia karviaismarjoja
perattuina
3
dl sorsien haudutuslientä
4
rkl voita
suolaa
valkopippuria myllystä
Kaada
portviini pannulle, jossa paistoit sorsat. Kuumenna ja lisää balsamico,
timjami, salottisipuli ja appelsiininkuori. Anna kiehua puoleen. Lisää
haudutusliemi sekä muutama karviaismarja halkaistuna ja anna edelleen kiehua
puoleen. Siivilöi liemi toiselle paistinpannulle. Lisää loput karviaiset,
kiehauta ja sekoita kylmä voi joukkoon nokareina, jotta kastikkeesta
tulee kiiltävä.
Kasvislisäke
3 keltaista porkkanaa
(oranssitkin käyvät)
4
ankanmunan kokoista
perunaa
10
cm pätkä purjoa
kourallinen lehtipersiljaa
Kuori
ja leikkaa porkkanat sekä perunat sormenpään kokoisiksi paloiksi. Halkaise
purjo neljään osaan ja leikkaa vielä noin 2,5 cm pätkiksi. Keitä ensin
porkkanoita noin minuutin ajan ja lisää sitten perunat ja purjot. Keitä
miedosti suolatussa vedessä kunnes juurekset ovat pehmeitä. Valuta siivilässä,
kaada takaisin kattilaan ja lisää kypsien kasvispalojen joukkoon kourallinen
hienoksi leikattua lehtipersiljaa. Jätä kannen alle odottamaan muun ruoan
valmistumista.
Kokoa
annos ja nauti sesongin herkkuateria hyvässä seurassa punaviinilasillisen kera.
Jos mietit, mitä tapahtui siiville ja koiville, niin seuraa blogiamme, ja asia selviää.
Hyvän näköinen ohje! Enää puuttuu se sorsa :)
VastaaPoistaSitten suunta hyvinvarustetun marketin pakastealtaalle. Tarhasorsia löytyy ympäri vuoden :)
VastaaPoista