Hullujen päivien tarjouskani odotti
jääkaapissa inspiraatiota. Vaikka vakuumipakatun pupun parasta ennen –päiväys
oli vielä pitkällä tulevaisuudessa, pakkaus vei aikamoisen tilan nollalokerossa
ja aloimme miettiä kanille jotain hyvää reseptiä. Yhdestä kanista riittää
ateriaksi vähintään neljälle, joten kahdelle ruokailijalle piti kehittää kaksi
reseptiä kun ei haluttu syödä useampana päivänä ihan samaa ruokaa. Täytyy aina
muistaa, että kanin liha muistuttaa hyvin paljon kananlihaa sekä väriltään että
maultaan, mutta siinä on aavistus riistaisuutta. Jänis ja rusakko sen sijaan
ovat selkeästi riistaeläimiä voimakkaine makuineen ja tummine lihoineen, joten
samat reseptit eivät välttämättä toimi sekä kanille että jänikselle. Jotta näiden lihojen parhaat puolet korostuisivat, kanille voi käyttää samantyyppisiä reseptejä kuin vaikkapa kanalle, kun taas jänis, rusakosta puhumattakaan, tarvitsee oikealle riistalle mietityn reseptin.
M pilkkoi kanin siten, että ensin hän irrotti etu- ja takakoivet. Sitten hän leikkasi varovasti rangasta irti kanin sisä- ja ulkofileet. Päätimme kypsentää ensin fileet ja vasta seuraavana päivänä miettiä, mitä lopusta kanista tehtäisiin. Näihin ensimmäisiin kaniannoksiin fileet käärittiin parmankinkkuun ja kastikkeeksi valmistettiin sienikastike kuivatuista huhtasienistä.
M pilkkoi kanin siten, että ensin hän irrotti etu- ja takakoivet. Sitten hän leikkasi varovasti rangasta irti kanin sisä- ja ulkofileet. Päätimme kypsentää ensin fileet ja vasta seuraavana päivänä miettiä, mitä lopusta kanista tehtäisiin. Näihin ensimmäisiin kaniannoksiin fileet käärittiin parmankinkkuun ja kastikkeeksi valmistettiin sienikastike kuivatuista huhtasienistä.
Kaninfileet parmankinkkupaketissa
(yhdestä kanista kahdelle
ruokailijalle)
2
kanin sisäfileetä
2
kanin ulkofileetä
4-6
ohutta viipaletta parmankinkkua
hiukan
mustapippuria myllystä
tilkka
ruokaöljyä paistamiseen
3
tuoretta salvianlehteä
1
rkl marsalaviiniä
Levitä
2-3 parmankinkkusiivua hiukan limittäin tasaiseksi matoksi ja aseta sen
keskelle päällekkäin ulkofilee sekä sisäfilee. Rouhaise lihoille hiukan
mustapippuria ja kääri fileet parmankinkun sisään tiukahkoksi paketiksi.
Paketoi koko komeus vielä muovikelmuun. Tee toinen paketti jäljellä olevista
parmankinkkusiivuista ja kaninfileistä. Laita paketit jääkaappiin pariksi
tunniksi odottelemaan. Parmankinkussa on sen verran suolaa, että fileet eivät
tarvitse minkäänlaista suolalisäystä.
Kuumenna
paistinpannussa öljy ja lisää salvianlehdet. Sekoittele hetken aikaa että
salvia luovuttaa makuaan paistoöljyyn. Kuori kaninfileet muovikelmusta ja
kypsennä niitä pannulla noin pari minuuttia joka puolelta kunnes parmankinkku
on nätisti ruskistunut. Tarkkaa paistoaikaa on vähän vaikea määritellä, koska
se riippuu pannun kuumuudesta. Kaninfilee on aika ohut luiru (vähän kuten poron
tai karitsan sisäfilee), joten sitä ei pidä paistaa liian pitkään ettei se
ylikypsy ja kuivu. Kun kääröt näyttävät lähes valmiilta, lisää pannulle
marsalaviini ja anna sen vielä hetken aikaa maustaa fileitä. Nosta fileet
folioon vetäytymään noin viideksi minuutiksi ennen tarjoilua. Pannulla jäljellä
oleva liemi käytetään sienikastikkeen mausteeksi.
Huhtasienikastike kaninfileille
25-30
g kuivattuja huhtasieniä
3
dl kylmää vettä
1
pieni sipuli
2
rkl voita
2
rkl vehnäjauhoa
puolikas
kasvisliemikuutio
kanin
paistoliemi pannulta
(suolaa)
(mustapippuria
myllystä)
Murskaa
huhtasienet karkeasti (jätä muutama sieni kokonaiseksi koristeeksi) ja kaada
sienten päälle kylmä vesi. Sienet saavat liota pari tuntia ennen käyttöä.
Kuori
sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sulata kasarissa voi ja kuullota
sipuli siinä. Valuta sienet ja säästä liotusliemi. Lisää valutetut sienet
kasariin ja kääntele niitä sipuleiden joukossa parin minuutin ajan. Ripottele
sekaan vehnäjauhot ja sekoittele kunnes jauhot ovat saaneet hiukan väriä. Lisää
sienten liotusliemi ja sekoita kunnes kastike on tasaista. Jos kastike on liian
paksua, lisää kuumaa vettä. Murustele liemikuutio kastikkeen joukkoon ja anna
kastikkeen hautua noin 10 minuuttia.
Kaninfileiden
paistamisen jäljiltä paistinpannulla on maukasta paistolientä. Kiehauta
paistoliemi kuumaksi, lisää tilkka vettä, ”pese” liemi sienikastikkeen joukkoon
ja sekoita hyvin. Sienten liotusvesi, liemikuutio ja paistoliemi antavat kastikkeelle runsaasti
makua, mutta jos on tarpeen, kastikkeen voi lopuksi maustaa vielä suolalla ja
mustapippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti