Kaikkihan tietävät että ensi sunnuntaina, maaliskuun 16. päivänä, vietetään suomalaisten suojeluspyhimyksen, Pyhän Urhon päivää. Tämä päivä on suomalaisille suuri juhlapyhä Yhdysvalloissa ja Kanadassa sekä tietenkin täällä Suomessa. Seuraavana päivänä vietetään sitten jossain saarivaltiossa jonkun pienemmän pyhimyksen juhlapäivää, olikohan se joku Patrik tai sensellainen? Mutta palataanpa takaisin Pyhään Urhoon.
Pyhä Urho eli ennen edellisen jääkauden alkua. Hän kasvoi piimän ja kalamojakan avulla riuskaksi mieheksi. Eräänä päivänä heinäsirkkojen taas vallattua suomalaiset viinitarhat Urho kirosi: ”Heinäsirkka, heinäsirkka, mene täältä hiiteen!” ja heinäsirkat pakenivat nuoren Urhon manauksen alta. Urhon rohkeuden ansiosta
kuva: www.sainturho.com |
Pyhän Urhon päivää vietetään asianmukaisesti pukeutumalla rypäleiden värisiin vaatteisiin, purppuraan ja vihreään, juomalla suomalaisia viinejä (mukaan lukien Koskenkorva-rypäleistä valmistettu kuuluisin valkoviinimme) sekä syömällä kalamojakkaa, joka nykyään tunnetaan paremmin nimellä kalakeitto. Mojakkaa voi valmistaa myös naudanlihasta (lihamojakka) tai jostain muusta kuten possusta, kanasta, makkarasta, tai jopa pelkistä kasviksista (potluck).
Pyhän Urhon legenda syntyi Yhdysvalloissa 1950-luvulla, kun suomalaissiirtolaiset kypsyivät irlantilaisten Pyhä Patrik –hössötykseen ja päättivät panna tarinan vielä paremmaksi. Pyhän Urhon päivä ei näin osunut viralliseen Urhon nimipäivään ja sitä vietetäänkin 16. maaliskuuta, koska Pyhän Patrikin päivä on 17. maaliskuuta. (Vähän ennen St Patrick’s day’ta jokainen irkkulehti ja -ruokablogi on täynnä vihreitä tai muuten apilanmuotoisia ”StPatrick’sruokia”, samoin kuin jouluruokia ennen joulua tai pääsiäisruokia keväällä.)
Vaikka Pyhä Urho ei jostain syystä olekaan kovin tunnettu täällä Suomessa, MaRa voisi ottaa hänet omaksi suojeluspyhimyksekseen. Jospa Pyhän Urhon ihme toistuisi ja hän onnistuisi pelastamaan tänä päivänä tämän maan
(* Susanna Huovinen, SDP:n peruspalveluministeri 2013-2015 )
Epätrendikäs
keittiö ehdottaa vaikkapa tällaista:
Pyhän
Urhon päivän menu
alkuruoka Kossugraavattua naudanfileetä ja viinisuolaheinää
(ks eilinen päivitys)
pääruoka Pyhän Urhon kalamojakka (kolmen kalan keitto)
jälkiruoka Viinirypäletartaletit
kahvi St Urhosh Kosshucoffee
Pyhän
Urhon kolmen kalan mojakkaan valikoitui paitsi siikaa ja kuhaa, myös kirjolohta
erään toisen ”Pyhän Urhon” vuoksi. Tämä ”Pyhä Urho” hallitsi 1900-luvulla ja
hän oli erityisen innokas kalamies. Kirjolohta nimitettiin forelliksi tai
sateenkaarirauduksi (engl. rainbow trout), mutta vuonna 1965 presidentti Urho
Kekkonen lanseerasi tälle kalalle uuden nimen kirjolohi, joka vakiintui kalan
suomalaiseksi nimeksi.
Pyhän Urhon kolmen kalan mojakka
150
g nahatonta ja ruodotonta
siikaa kuutioituna
200
g nahatonta ja ruodotonta kirjolohta kuutioituna
200
g nahallista ja suomustettua
kuhafilettä paloiteltuna 2 tai 4 palaan
1 salottisipuli
pieni pätkä purjoa viipaleina
1
fenkoli suikaleina
200
g perunaa (siikli) (3
pienehköä) kuorittuna ja kuutioituna
pari
kourallista
kirsikkatomaatteja hienonnettuna
1
l kalalientä
1
tl kalakastiketta
1
dl kuivaa valkoviiniä
1
rkl Pernodia
pari hyppysellistä fenkolinsiemeniä
suolaa
valkopippuria myllystä
oliiviöljyä
kirkastettua voita
Pilko
siika ja kirjolohi ja ripottele palasille suolaa ja jauha myllystä niille
valkopippuria. Kuullota kattilassa silputtu salottisipuli ja pyörittele siinä
myös purjo ja fenkolinsuikaleet. Tämä olisi myös ollut oikea aika lisätä hienonnetut
fenkolinsiemenet. Laita joukkoon ripsaus suolaa. Lisää valkoviini ja anna
kiehahtaa ja lisää sen jälkeen kirsikkatomaatit, paloitellut perunat ja
kalaliemi. Kun perunat ja fenkoli ovat lähes kypsiä lisää joukkoon siika- ja
sateenkaarirautupalat. Älä keitä enää. Kalanpalat kypsyvät kuumassa liemessä.
Keiton
makuun vaikuttaa huomattavasti käyttämäsi kalaliemi. Tässä keitossa liemenä oli
Puljongin kalaliemi ja alustavien maistamisten jälkeen oli tarvetta lisätä paitsi
suolaa, myös muita makuaineita. Lisäsin Pernodia, fenkolinsiemeniä ja kalakastiketta (Thai Fish Sauce). Jos
käyttämässäsi liemessä on jo suolaa niin lisää suolaa vasta lopussa
tarvittaessa. Muista maistaa aina välillä. Jos jääkaapissa ei ole maukasta,
omatekoista kalalientä, kalaliemikuutiostakin voi tulla ihan hyvä liemi
tällaiseen keittoon.
Paista
kuhapalat pannulla kirkastetussa voissa ensi nahkapuoli alaspäin ja käännä
hetkiseksi toisin päin. Mausta palat suolalla ja valkopippurilla.
Nosta
keittoa lautaselle, koristele fenkolin ”höytyvillä” ja nosta päälle kuhapala(t)
nahkapuoli ylöspäin.
* * * * *
Viinirypäletartaletit
200
g murotaikinaa (omatekoista
tai kaupan taikinaa)
täyte
1
pussillinen Blå Bandin valkosuklaa-nougatmoussea
(tai
valkosuklaamousse pitkän kaavan mukaan jollain ihan omalla reseptillä)
koristeeksi kivettömiä vihreitä viinirypäleitä ja
mintunlehtiä
Valmista ensin murotaikinakupit. Kauli taikina ohueksi ja vuoraa sillä 12 kpl pieniä tartalettivuokia. Leikkaa leivinpaperista vuoan kokoinen paperipala, leikkaa reunoja harvakseen hiukan hapsullisiksi ja painele paperi taikinan päälle. Kaada paperille paistopapuja ja kypsennä tartaletit uunissa 175 asteessa noin 12 minuuttia. Kun tartaletit ovat hiukan jäähtyneet, poista pavut sekä paperi, irrota taikinakupit vuoista ja jäähdytä huoneenlämpöisiksi.
Valmista
valkosuklaa-nougatvanukas pakkauksen ohjeen mukaan ja pursota sitä tartalettien
sisään. Viimeistele muutamalla vihreän viinirypäleen puolikkaalla ja mintunlehdellä.
* * * * *
St Urhosh Kosshucoffee
(perinneresepti,
1 annos)
Vaaleapaahtoista
suodatinkahvia
Koskenkorvaa
kolikko
Laita
kolikko kahvikupin pohjalle ja kaada päälle suodatinkahvia sen verran että
kolikkoa ei näy enää. Kaada sen jälkeen Koskenkorvaa sen verran että kolikko
tulee taas näkyviin.
Maukasta Pyhän Urhon päivää 16.3.
Eläköön Urho! :D
VastaaPoistaKai sulla on joku hyvä riistamenu Pyhän Urhon päiväksi?
VastaaPoistaJa jos ei tänä vuonna, niin viimeistään ensi vuonna sitten levität Pyhän Urhon ilosanomaa ympäri Tampereen ravintoloita ;-)
Täytynee pistää asia ensivuoden kalenteriin, josko jotain keksittäisiin :) Kerrassaan hieno ja arvokas juhlahan tämä on...
VastaaPoista:-D
VastaaPoista