Turussa kauppatorin laidalla on
110-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettänyt hotelli Hamburger Börs, jonka
kiinteistön säilyttämisestä tai purkamisesta käytiin aikoinaan kovaa vääntöä.
Kauppiaskadun puolella on jäljellä osa vanhaa kiinteistöä. Sen katutasossa on
ollut ja on edelleen ravintola, Börsin alakerta, jonka nimi ja konsepti ovat
vaihdelleet vuosien ja trendien mukana. Se oli kansanomaisempi kuin toisessa
kerroksessa ollut yläBörs, joka oli hienompi ravintola. Vuosia sitten, jolloin alakerran
nimi muistaakseni oli Hamburger Hof, ruokalistalta löytyi hauskan niminen annos
nimeltään Kalbsgeschnetzeltes. Annos oli tehty vasikan lihasta ja siinä oli
herkkusieniä, kermaista kastiketta ja röstiperunoita. Siitä tuli silloinen
suosikkini, jota kävin varta vasten siellä syömässä. Sitten menu tai konsepti
vaihtui ja annos jäi itseltänikin unholaan. Muistin eräänä päivänä tämän ruoan
ja päätin yrittää palauttaa makumuistoja menneestä. Annos on vanha
sveitsiläinen klassikko, jonka koostumus vaihtelee alueittain. Börsin annos oli
valmistettu Zürichin tapaan, eli sen kanssa oli röstiperunaa ja sen tapaisen
tein minäkin.
Kalbsgeschnetzeltes nach Zürcher
Art
eli
viipaloitua vasikkaa Zürichiläiseen tapaan
Tarveaineet kahdelle
400
g vasikan ulkofileetä (tai
paistia)
1
rasia herkkusieniä
2 salottisipulia
1
rkl crème fraichea
1,5
dl kermaa
1
rkl vasikanfondia (käytin
kantarellifondia)
(sitruunamehua)
persiljaa
voita
1
rkl jauhoja
0,5
dl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria myllystä
Rösti
kiinteää perunaa
raastettuna kuorineen
suolaa
mustapippuria myllystä
voita
Kasvislisäke
miniporkkanaa ja herneitä
pakasteena
suolaa
sokeria
voita
Viipaloin
vasikan lihan ohuiksi viipaleiksi ja puolitin fileeviipaleet. Sitten laitoin
voita pannulle ja ruskistin lihat. Hakaniemen hallin Reinin Lihasta löysin
sopivan palan vasikan ulkofileetä, josta tein tämän aterian (vasikan paisti käy tähän myös hyvin). Siirrä
lihat sivuun. Silppua salottisipuli ja viipaloi herkkusienet ohuiksi
viipaleiksi. Kuullota sipulisilppu ja herkkusienet. Sekoita joukkoon jauhot ja
anna jauhojen kypsyä hetken aikaa koko ajan sekoitellen. Lisää valkoviini ja
fondi (tai lihalientä tai demi glacea).
Laita lihat takaisin pannulle, lisää crème fraiche ja kerma. Sekoita ja anna
kiehua hiljalleen. Tarkista maku, mausta tarvittaessa pippurilla ja suolalla.
Anna hetki kiehua ja lisää persilja ennen tarjoilua. Joissakin ohjeissa joukkoon
laitetaan sitruunamehua. Pelkäsin sen antavan liikaa happoisuutta ja jätin
siksi sen pois.
Pese
huolellisesti kiinteät perunat ja raasta ne kuorineen. Laita kulhoon ja mausta
suolalla ja mustapippurilla. Laita voita reilusti paistinpannulle. Purista nyrkissä
ylimääräinen neste pois perunoista ja tee niistä litteä möykky pannulle. Paista
kohtuullisella lämmöllä ja käännä rösti, kun alapuoli vaikuttaa hyvän
väriseltä. Käytä tarvittaessa lautasta apuna kääntäessäsi röstin. Aseta
lautanen ylösalaisin röstin päälle ja käännä yhtaikaa pannu ja lautanen
ylösalaisin. Liu’uta rösti takaisin pannulle, johon olet lisännyt voita, ja
paista toinenkin puoli.
Keitä
porkkanat ja herneet pussin ohjeen mukaan suolalla ja sokerilla maustetussa
vesitilkassa (50/50). Kaada neste pois ja lisää nokare voita.
edit. Kyllä tämä on M:n teksti ja resepti, vaikka vahingossa kirjoittajaksi onkin merkitty Tuplaespresso.
edit. Kyllä tämä on M:n teksti ja resepti, vaikka vahingossa kirjoittajaksi onkin merkitty Tuplaespresso.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti