Olen joskus ihmetellyt sitä
että jotkut puhuvat parsakaalista parsana, vaikka parsa on jotain ihan muuta.
Eihän kukkakaalistakaan sanota, että laitoinpa ruokaa kukista? Parsa + kaali ei
ole parsakaali, sillä parsakaalilla ei kasvitieteellisestikään ole mitään
tekemistä parsan kanssa, vaan se on kaali, joista kukkakaali on yksi
parsakaalin läheisimpiä sukulaisia. Noniin, nipotus sikseen. Fineli kertoo, että parsakaalin ravintosisällöstä
52 % on proteiineja ja vain 23 % imeytyviä hiilihydraatteja. Useat sivustot
hehkuttavat parsakaalin terveysvaikutuksia. On kuulemma superfoodia.
viikon kasvis 06/52 : parsakaali
Parsakaali eli brokkoli sisältää
pistävän makuista allyyli-isotiosyanaattia,
mikä osaltaan selittänee sen miksi tätä kasvista joko vihataan tai rakastetaan.
Kyseistä kemikaalia esiintyy luontaisesti myös wasabipiparjuuressa, valkosipulissa,
rucolassa ja mustasinapissa. Toinen mainittava parsakaalin sisältämistä tai
siinä muodostuvista kemikaaleista on voimakkaasti tuoksuva dimetyylisulfidi,
jonka haju on tuttu ainakin sellutehtaan lähistöllä asuville. Näiden johdosta parsakaalia ei pitäisi
kypsentää liikaa, sillä varsinkin dimetyylisulfidin määrä tuntuu lisääntyvän
suorassa suhteessa parsakaalin (ja muidenkin kaalien, erityisesti kukkakaalin) kypsyyteen. Ja onhan
parsakaali muutenkin parempaa, jos siinä on hiukan puruvastusta.
Huomasin, ettei meillä ole juurikaan laitettu ruokaa parsakaalista, vaan se on ollut enemmän sivuroolissa osana jotain lämmintä kasvissalaattia tai vastaavaa. Nyt oli hyvä tilaisuus korjata tilanne ja keksiä jokin resepti, jossa parsakaali on pääosassa. Sosekeitto olisi tietysti idioottivarma ruoka, mutta tuntuu vähän liian mielikuvituksettomalta. Pienten parsakaalipaistoksen kanssa voisi tarjota niin kalaa kuin lihaakin – tai syödä ne ihan sellaisenaan, joten tästä tuli nyt eräänlaisia parsakaalipihvejä, joiden reseptin (sinne päin) olen joskus poiminut jostain ulkomaiselta sivustolta, kun vaan muistaisi mistä. Joka tapauksessa näistä tuli todella maukkaat ja mehevät kasvispihvit. Ylikypsiksi keittämällä pilatuista parsakaaleista (joita moni on lapsena joutunut syömään ja minkä takia he erityisesti inhoavat parsakaalia koko ikänsä) ja näistä parsakaalipihveistä ei voi puhua samana päivänäkään.
Huomasin, ettei meillä ole juurikaan laitettu ruokaa parsakaalista, vaan se on ollut enemmän sivuroolissa osana jotain lämmintä kasvissalaattia tai vastaavaa. Nyt oli hyvä tilaisuus korjata tilanne ja keksiä jokin resepti, jossa parsakaali on pääosassa. Sosekeitto olisi tietysti idioottivarma ruoka, mutta tuntuu vähän liian mielikuvituksettomalta. Pienten parsakaalipaistoksen kanssa voisi tarjota niin kalaa kuin lihaakin – tai syödä ne ihan sellaisenaan, joten tästä tuli nyt eräänlaisia parsakaalipihvejä, joiden reseptin (sinne päin) olen joskus poiminut jostain ulkomaiselta sivustolta, kun vaan muistaisi mistä. Joka tapauksessa näistä tuli todella maukkaat ja mehevät kasvispihvit. Ylikypsiksi keittämällä pilatuista parsakaaleista (joita moni on lapsena joutunut syömään ja minkä takia he erityisesti inhoavat parsakaalia koko ikänsä) ja näistä parsakaalipihveistä ei voi puhua samana päivänäkään.
Parsakaalipihvit uunissa
250
g parsakaalia
1
rkl voita
1
valkosipulinkynsi
1
pieni sipuli
2
dl panko korppujauhoja
1
dl gruyère juustoraastetta
1
dl parmesaani juustoraastetta
2
munaa
(suolaa)
valkopippuria
mustapippuria
Leikkaa
parsakaalin kukinnot erikseen ja pilko varsi pienemmiksi paloiksi. Keitä ensin
varsia miedosti suolatussa vedessä 4 minuuttia, lisää sitten kukinnot ja keitä
vielä 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä parsakaalit. Leikkaa sipuli ja
valkosipulinkynsi ihan pieniksi paloiksi ja kuullota ne pannulla voissa.
Jäähdytä sipulit. Sekoita keskenään juustoraasteet ja panko. Vatkaa munat
kevyesti, lisää niihin kuullotetut sipulit ja sekoita nämä kaikki
juustoraastemassan joukkoon. Laita kypsät parsakaalit muovipussiin ja murjo
niitä nyrkillä sen verran, että palat hiukan muhentuvat, mutta eivät muutu
kokonaan muusiksi. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään, mausta suolalla
sekä pippurilla (muista että juustoissa on suolaa!) ja jaa massa 6-8 osaan
jotka litistät uuniritilälle leivinpaperin päälle. Paista parsakaalipihvejä 200
asteessa ensin 15 minuuttia, sitten käännä ne ja paista vielä toiset 15
minuuttia.
Pakko kommentoida! Täällä toinen parsakaali-nipottaja ilmoittautuu :D En voi olla puuttumatta ja korjaamatta jos kuulen jonkun puhuvan parsasta tarkoittaen ilmiselvästi parsakaalia. Sen verran kasvitieteessä kiinni oleva hortonomi olen !
VastaaPoistaMeillä parsakaali on ihan perusvihanneksia jakaikki tykkäävät, mutta nyt kun mietin niin ei minullakaan taida olla yhtään reseptiä, jossa sana 'parsakaali' esiintyisi.
Näistä tuli ihan loistavat hampurilaispihvit! (lakto-ovo-)vegeburgerit :)
VastaaPoistaEn ole tainnut koskaan kuulla kenenkään puhuvan parsakaalista parsana...Parsakaali kuten kukkakaalikin ,ovat suurta herkkuani,etenkin tähän aikaan vuodesta,jolloin ne täällä ovat parhaimmilllaan ja edullisimillaan.Namit pihvit! Mistäköhän muuten tuo parsa on tuon kaalin nimeen joutunut suomenkielessä,ei taida tietääkseni muissa kielissä olla niin...
VastaaPoistaMinä taas olen nähnyt ihan asiallisillakin sivustoilla reseptin otsikossa sanan parsa ja ainesluettelossa sitten puhutaankin parsakaalista...
VastaaPoistaTutkimattomat ovat suomentajien ajatukset... Onhan passionhedelmäkin käännetty suomeksi nimelle kärsimyshedelmä...
Meillä parsakaalia syödään paljon, mutta usein ihan vain höyrytettynä. Pitääkin kokeilla näitä pihvejä. Näyttää hyvältä!
VastaaPoistaTässä parsakaalin jalostusaste on hiukan korkeampi kuin höyrytettynä ja makua on niin paljon, että kannattaa kokeilla :)
VastaaPoista"Onhan passionhedelmäkin käännetty suomeksi nimelle kärsimyshedelmä... "
VastaaPoistaJospa sana "intohimo" oli liikaa kääntäjän moraalille ja vakaumukselle?
:) Voi olla...
VastaaPoista