TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Itämainen kalakeitto mateesta



Ostamassani parikiloisessa tyttömateessa oli lähes 400 grammaa mätiä, joka herkuteltiin asianmukaisesti blinien kanssa. Markkinahinnoin laskettuna sain mädistä reilun alennuksen ja made tuli kaupan päälle. 

Ravintola-annos on jo melko runsas, jos blinin kanssa tarjoillaan 50 grammaa mätiä ja parista isosta blinistä + 100 grammasta mätiä menee jo isompikin nälkä, joskin jonkinlainen alkuruoka on ensin paikallaan. Madetta on niin tässä blogissa kuin yleisestikin käsitelty melko perinteisellä tavalla. Jos vertailee Pohjois-Amerikasta kotoisin olevia ”burbot”reseptejä perinteisin ja uudistettuihin suomalaisiin vastaaviin, niin mielestäni Suomen lippu nouskoon olymppialaisten (tai miten kielitoimisto suosittelee tämän nykyään kirjoitettavan?) ja madereseptien kunniaksi korkeimpaan salkoon. Meidän suomalaisten tapa käyttää madetta on eturivissä maailman keittiöiden joukossa. Made on kausiherkkumme verraton ja epätrendikkään keittiön kokeilunhalun johdattamana  päätin viedä meikäläisen mateen matkalle Kaukoitään. Tein neljälle hengelle alkuruoaksi aasialaiseen tyyliin maustetun kalakeiton, jossa Vaasan seudulta pyydetty made yhdistyy  Kaukoidästä kotoisin oleviin makuihin.

Mateen rakenne toimii tämän tapaisessakin ruoassa erittäin hyvin. Kuumassa keittoliemessä hautuneet madefileen palat sopivat muiden ainesten kanssa erinomaisesti. Eikä tähän vielä edes mennyt koko made, vaan fileistä ja mateen maksasta jäi kokattavaa vielä seuraavaksikin päiväksi.


Madekeitto itäaasialaiseen tapaan

puolet parikiloisen mateen fileistä
4 cm pätkä    inkivääriä raastettuna
1 nippu          kevätsipulia
3 kpl              valkosipulinkynttä
pari                ohutta sellerinvartta ja –lehtiä
pätkä             purjoa suikaloituna
1 rkl               öljyä
2 tl                 seesamiöljyä
2 kpl              tomaattia
100 g             siitakesieniä tai shimeijisieniä
4 rkl               valkoviiniä
2 rkl               konjakkia
1 rkl               kalakastiketta
5 dl                kasvisliemitölkki (Puljonki)
1 kpl              kalaliemiamme
3 dl                vettä
2 tl                 soijaa
1 kpl              limetin mehu

Nylje made tai anna kalakauppiaan tehdä se puolestasi. Fileoi made. Mateen fileointiin löytyy hyvä ohje englanninkielisenä tästä linkistä. Paloittele fileet sopivan kokoisiksi paloiksi, mausta ne suolalla ja laita jääkaappiin odottamaan jatkotoimenpiteitä. Mateen päästä, ruodoista ja vatsaliepeistä tulee hyvä liemi keittoon, muhennokseen tai kastikkeeseen. Tässä keitossa en käyttänyt mateesta keitettyä lientä lainkaan, vaan säästin sen seuraavan päivän ruokaan. Kuori ja raasta inkivääri. Pätki kevätsipulin vihreät osat noin tuuman mittaisiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Pilko ohuet sellerinvarret tuumaisiksi paloiksi ja irrota talteen niiden lehtiosat.

Kuumenna kattilassa öljy ja seesamiöljy ja lisää raastettu inkivääri. Sekoita ja lisää pienennetyt sienet. Käytin tässä keitossa shimeji sieniä. Sekoittele ja lisää purjosuikaleet, kevätsipuli, sellerinvarsisuikaleet ja lohkotut tomaatit, joista sisus on poistettu. En kaltannut niitä, mutta fileoin ne veitsellä pääosin kuorettomiksi. Pientä lisäpotkua haluavat voivat viipaloida joukkoon haluamansa vahvuista chilipalkoa. Lorauta joukkoon valkoviini ja konjakki. Anna hetki kiehua ja lisää kasvisliemi, kalakastike, soija ja vesi. (Jos käytössäsi on hyvää kirkasta kalalientä, niin korvaa sillä kasvisliemi.) Anna kiehua edelleen hetki ja lisää paloiteltu made. Ota kattila liedeltä ja anna kalan hautua kypsäksi kymmenisen minuuttia. Tarkista suola. Purista limetin mehu keittoon, koristele varsisellerin lehdillä ja tarjoile.




2 kommenttia:

  1. Hyvän näköistä keittoa. Varmasti mateen kanssa sopii hyvin itämaiset maut.:) Harmi, kun meillä ei nyt olla päästy madesesonkia hyödyntämään. Tänä talvena ei saatu verkkoja järveen, kun kelit on mitä on. Kaupassa mateita on näkynyt, mutta kilohinta on kova, ja mateiden ulkonäkö on ollut sellainen, etten niitä enää ruoaksi laittaisi.:(

    VastaaPoista
  2. Meidän kalat ostetaan joko hallista tai torilta, kun kaupoista ei tuoretta kotimaista kalaa tahdo löytää, varsinkaan kokonaisena. Pangasiusta kyllä piisaa...

    VastaaPoista