Ostamassani parikiloisessa tyttömateessa oli lähes 400 grammaa mätiä, joka herkuteltiin asianmukaisesti blinien kanssa. Markkinahinnoin laskettuna sain mädistä reilun alennuksen ja made tuli kaupan päälle.
Ravintola-annos on jo melko runsas, jos blinin kanssa
tarjoillaan 50 grammaa mätiä ja parista isosta blinistä + 100 grammasta mätiä
menee jo isompikin nälkä, joskin jonkinlainen alkuruoka on ensin paikallaan. Madetta
on niin tässä blogissa kuin yleisestikin käsitelty melko perinteisellä tavalla.
Jos vertailee Pohjois-Amerikasta kotoisin olevia ”burbot”reseptejä perinteisin
ja uudistettuihin suomalaisiin vastaaviin, niin mielestäni Suomen lippu
nouskoon olymppialaisten (tai miten kielitoimisto suosittelee tämän nykyään
kirjoitettavan?) ja madereseptien kunniaksi korkeimpaan salkoon. Meidän suomalaisten
tapa käyttää madetta on eturivissä maailman keittiöiden joukossa. Made on
kausiherkkumme verraton ja epätrendikkään keittiön kokeilunhalun
johdattamana päätin viedä meikäläisen
mateen matkalle Kaukoitään. Tein neljälle hengelle alkuruoaksi aasialaiseen
tyyliin maustetun kalakeiton, jossa Vaasan seudulta pyydetty made yhdistyy Kaukoidästä kotoisin oleviin makuihin.
Mateen rakenne toimii tämän tapaisessakin ruoassa erittäin hyvin. Kuumassa keittoliemessä hautuneet madefileen palat sopivat muiden ainesten kanssa erinomaisesti. Eikä tähän vielä edes mennyt koko made, vaan fileistä ja mateen maksasta jäi kokattavaa vielä seuraavaksikin päiväksi.
Mateen rakenne toimii tämän tapaisessakin ruoassa erittäin hyvin. Kuumassa keittoliemessä hautuneet madefileen palat sopivat muiden ainesten kanssa erinomaisesti. Eikä tähän vielä edes mennyt koko made, vaan fileistä ja mateen maksasta jäi kokattavaa vielä seuraavaksikin päiväksi.
Madekeitto itäaasialaiseen tapaan
puolet
parikiloisen mateen fileistä
4
cm pätkä inkivääriä raastettuna
1
nippu kevätsipulia
3
kpl valkosipulinkynttä
pari ohutta sellerinvartta ja –lehtiä
pätkä purjoa suikaloituna
1
rkl öljyä
2
tl seesamiöljyä
2
kpl tomaattia
100
g siitakesieniä tai
shimeijisieniä
4
rkl valkoviiniä
2
rkl konjakkia
1
rkl kalakastiketta
5
dl kasvisliemitölkki
(Puljonki)
1
kpl kalaliemiamme
3
dl vettä
2
tl soijaa
1
kpl limetin mehu
Nylje
made tai anna kalakauppiaan tehdä se puolestasi. Fileoi made. Mateen
fileointiin löytyy hyvä ohje englanninkielisenä tästä linkistä. Paloittele
fileet sopivan kokoisiksi paloiksi, mausta ne suolalla ja laita jääkaappiin
odottamaan jatkotoimenpiteitä. Mateen päästä, ruodoista ja vatsaliepeistä tulee
hyvä liemi keittoon, muhennokseen tai kastikkeeseen. Tässä keitossa en
käyttänyt mateesta keitettyä lientä lainkaan, vaan säästin sen seuraavan päivän
ruokaan. Kuori ja raasta inkivääri. Pätki kevätsipulin vihreät osat noin tuuman
mittaisiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Pilko ohuet sellerinvarret
tuumaisiksi paloiksi ja irrota talteen niiden lehtiosat.
Kuumenna
kattilassa öljy ja seesamiöljy ja lisää raastettu inkivääri. Sekoita ja lisää
pienennetyt sienet. Käytin tässä keitossa shimeji sieniä. Sekoittele ja lisää
purjosuikaleet, kevätsipuli, sellerinvarsisuikaleet ja lohkotut tomaatit,
joista sisus on poistettu. En kaltannut niitä, mutta fileoin ne veitsellä
pääosin kuorettomiksi. Pientä lisäpotkua haluavat voivat viipaloida joukkoon
haluamansa vahvuista chilipalkoa. Lorauta joukkoon valkoviini ja konjakki. Anna
hetki kiehua ja lisää kasvisliemi, kalakastike, soija ja vesi. (Jos käytössäsi
on hyvää kirkasta kalalientä, niin korvaa sillä kasvisliemi.) Anna kiehua
edelleen hetki ja lisää paloiteltu made. Ota kattila liedeltä ja anna kalan
hautua kypsäksi kymmenisen minuuttia. Tarkista suola. Purista limetin mehu
keittoon, koristele varsisellerin lehdillä ja tarjoile.
Hyvän näköistä keittoa. Varmasti mateen kanssa sopii hyvin itämaiset maut.:) Harmi, kun meillä ei nyt olla päästy madesesonkia hyödyntämään. Tänä talvena ei saatu verkkoja järveen, kun kelit on mitä on. Kaupassa mateita on näkynyt, mutta kilohinta on kova, ja mateiden ulkonäkö on ollut sellainen, etten niitä enää ruoaksi laittaisi.:(
VastaaPoistaMeidän kalat ostetaan joko hallista tai torilta, kun kaupoista ei tuoretta kotimaista kalaa tahdo löytää, varsinkaan kokonaisena. Pangasiusta kyllä piisaa...
VastaaPoista