Tällä
kertaa päätin kokeilla marinoida flank steakia eli kuvepaistia (eli bavettea). Marinointiaika
oli lyhyt, alle puoli tuntia, mutta se antoi jo lihalle makua. Ehkä liikaakin,
sillä lihan oma maku jäi vähän marinadin jalkoihin. Pelkällä suolalla ja
pippurilla maustettu flank steak olisi toiminut tässä ihan hyvin, sillä
nuudeliwokissa oli makua muutenkin. Nuudeliwokki tai nuudeli-kasvispaistos oli
mukaelma korealaisesta Jap Chae –wokista ja lihan marinointiliemi oli sen
teeman mukainen.
Flank steak
n
700 g pala kuvepaistia
Marinadi
1
dl rypsiöljyä
2
valkosipulinkynttä
1
rkl punaviinietikkaa
1
dl soijaa
½
dl hunajaa
2 kevätsipulia
1 kuivattu pippuri murskattuna
Marinadin
aineet sekoitetaan keskenään kulhossa. Huoneenlämpöinen liha laitetaan
muovipussiin ja kaadetaan liemi sekaan. Pussi kiinni ja kääntelyä pari kertaa
marinoinnin aikana.
Marinoitu
kuvepaisti maustetaan suolalla molemmin puolin ja paistetaan grillissä tai kuumalla pannulla
3 – 4 minuuttia samoin kummaltakin puolelta. Tarkkaile grilliä/pannua, silä marinadin
hunaja saattaa palaa pannuun kiinni. Paiston jälkeen liha kääritään
alumiinifolioon vetäytymään kymmeneksi minuutiksi.
Korealainen nuudeliwokki
3 tl seesamiöljyä
2
tl valkoviinietikkaa
100
g riisinuudelia
150
g porkkanaa tikuiksi
suikaloituna
1 sipuli puolitettuna ohuina
viipaleina
100
g ruskeita herkkusieniä ohuina
viipaleina
2 valkosipulinkynttä
viipaloituna ohuiksi viipaleiksi
3 kevätsipulia viipaloituna
pari
kourallista babypinaattia
2
rkl makeaa soijakastiketta
2
rkl ruokokidesokeria
1
rkl seesaminsiemeniä
Laita
nuudelit siivilään ja siivilä sopivan kokoisen kulhon päälle. Kaada kiehuva
vesi nuudeleille niin että ne peittyvät kokonaan. Lorauta viinietikka joukkoon
estämään nuudelien tarttumista toisiinsa. Anna hautua kypsiksi nuudeleista
riippuen. Käyttämilleni riitti 10 minuuttia. Valuta nuudelit kuiviksi ja lisää
niille 1 tl seesamiöljyä.
Laitoin pannulle öljyn ja kuumensin sen. Lisäsin pannulle sipulin ja porkkanat ja
kypsentelin pari minuuttia, jona aikana porkkanat kypsyivät. Lisäsin pannulle
sienet, kevätsipulin ja valkosipulin ja sekoittelin ne joukkoon. Laitoin myös
loput soijaöljystä (2 tl). Sitten lisäsin pannulle pinaatin, jonka myös
sekoittelin joukkoon. Lopuksi kaadoin sekaan eri kulhossa sekoittamani soijan
ja sokerin. Sitten vielä valutetut nuudelit, jotka olin keittiösaksilla
pätkäissyt vähän lyhyemmiksi, jotta niiden sekoittelu kävisi helpommin.
Hyvänä
aikomuksena oli ripotella kauniiksi lopuksi päälle vielä ruokalusikallinen
seesaminsiemeniä, mutta koska en ollut ottanut niitä valmiiksi esille, ne
jäivät pois. Tarinan opetus on: ota aina kaikki tarvitsemasi aineet esille ja
valmistele ne ennen kokkauksen aloittamista. Varsinkin wok valmistuu melkoisen
nopeasti eikä siinä tohinassa ehdi muistaa tahi tehdä enää asioita.
Todella hyvän kuuloinen wokki, voisinkin viritellä jotain vastaavaa tästä inspiroituneena huomenna lounaaksi. :-)
VastaaPoistaKiva resepti! Minä aina jostain syystä tungen sen lihan sinne wokkiin. Ei ole tullut mieleenkään, että sen voisi tarjoilla noin niin kuin sivulla, erikseen. Lamppu syttyi päässäni. :-)
VastaaPoistaMeillä on jostain syystä juuri nyt wokkausinto päällä. Kaivoin jopa alekorista kirjan Wagamama ways with noodles. Ehkä sieltä alkaa tulla uusia ideoita.
VastaaPoistaWokki, tuo ihana itämainen pyttipannu, on hyvää niin arki- kuin juhlaruokana.
VastaaPoistaPeriaatteessahan wokki lisukkaineen pitäisi pystyä syömään puikoilla, joten sikäli on ihan perusteltua pilkkoa liha ja sekoittaa se wokin joukkoon. Mutta kun mennään suomalaisella tyylillä, niin viipaloidaan lihat viereen.