Herne
on käyttökelpoinen kasvis ympäri vuoden tuoreena, kuivattuna, pakastettuna tai
purkkiin säilöttynä. Herneen versotkin ovat hyvää salaattiainesta ja kauniita
syötäviä koristeita ruoka-annoksessa. Herne onkin yksi suomalaisten
lempikasviksista ja monelle torstai on hernekeittopäivä.
viikon
kasvis 03/52 : herne
Tässä
blogissa on tehty herneistä ruokaa aika monta kertaa, kuten mm
hernekeittoa
ja vähän hienompaa hernesosekeittoa,
hernevanukkaita
ja kvinoa-hernepyöryköitä.
Tämä ruokalaji, ”risi e bisi”, on venetsialaista alkuperää ja vuosisatoja vanha resepti, jolla juhlistettiin kevättä, uutta satokautta ja Venetsian kaupungin suojeluspyhimyksen, Pyhän Markuksen päivää 25. huhtikuuta. Risi e bisi ei ole risotto eikä se ole keitto, vaan jotain näiden väliltä. Suomalainen sakea hernekeitto voisi lähinnä kuvata oikeanlaisen risi e bisi -annoksen koostumusta.
hernekeittoa
ja vähän hienompaa hernesosekeittoa,
hernevanukkaita
ja kvinoa-hernepyöryköitä.
Tämä ruokalaji, ”risi e bisi”, on venetsialaista alkuperää ja vuosisatoja vanha resepti, jolla juhlistettiin kevättä, uutta satokautta ja Venetsian kaupungin suojeluspyhimyksen, Pyhän Markuksen päivää 25. huhtikuuta. Risi e bisi ei ole risotto eikä se ole keitto, vaan jotain näiden väliltä. Suomalainen sakea hernekeitto voisi lähinnä kuvata oikeanlaisen risi e bisi -annoksen koostumusta.
Parhaimmillaan
risi e bisi on valmistettuna alkukesän tuoreista herneistä, mutta tähän
vuodenaikaan jouduin käyttämään kotimaisia pakasteherneitä sekä kenialaisia
sokeriherneitä (täytyy tehdä tämä taas kesäkuussa uudelleen tuoreista kotimaisista silpoydinherneistä). Onneksi sentään löytyi
oikea riisilaatu. Risottoriisinä käytettävää Carnarolia tai Arboriota voi
paremman puutteessa käyttää risi e bisiin, mutta jos haluaa tehdä sen juuri
oikeanlaatuisesta riisistä, käytetään Vialone nano –lajiketta. Ja kukapa
muukaan tätä myy, kuin Hella & Herkku .
Minä tein suomiversion tämän vuodenajan mahdollistamilla aineksilla ja
tarjoilin sen liharuoan lisukkeena vähän risottoa muistuttavana, kun oikeaoppisesti
risi e bisin tulisi olla ihan oma ruokalajinsa tarjoiltuna syvältä lautaselta
huomattavasti kosteampana. Mutta minä olenkin suomalainen eikä ei-italialaisen
pidä olettaakaan osaavan tehdä oikeanlaista italialaista ruokaa... Yritin
kumminkin.
Mahdollisimman alkuperäinen ja aito risi e bisi -resepti löytyy italiaksi täältä.
Tässä taas herneitä ja riisiä sellaisena kuin minä sen tein.
Mahdollisimman alkuperäinen ja aito risi e bisi -resepti löytyy italiaksi täältä.
Tässä taas herneitä ja riisiä sellaisena kuin minä sen tein.
Risi e Bisi
(yksinkertaistettuna suomalaiskauppojen aineksista keskitalvella)
(yksinkertaistettuna suomalaiskauppojen aineksista keskitalvella)
150
g sokeriherneenpalkoja
3 + 3 dl kasvislientä
1
sipuli
30
g voita
2
rkl oliiviöljyä
130
g Vialone nano riisiä (tai Arborio tai Carnaroli)
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
200
g pakasteherneitä
1
dl parmesaaniraastetta + lisää lautasella
Huuhtele
sokeriherneet huolella, laita ne kattilaan kasvisliemen (3 dl) kanssa ja keitä noin tunnin ajan kannen alla,
minkä jälkeen soseuta nämä kaikki sauvasekoittimella ja sitten painele massa lusikan avulla siivilän läpi, jolloin saat tasalaatuista, kosteaa hernesosetta ja isommat sattumat jäävät siivilään.
Leikkaa
sipuli mahdollisimman pieniksi paloiksi. Kuumenna kattilassa voi sekä
oliiviöljy ja kuullota sipulit siinä. Lisää riisi ja kuullota riisiä noin
minuutin ajan. Lisää 1,5 dl kasvislientä ja anna liemen imeytyä riisiin. Lisää
lehtipersilja sekä loput kasvisliemestä ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää
hernesose sekä pakasteherneet, sekoita hyvin ja keitä vielä noin 10-15
minuuttia kunnes riisit ovat sopivan ”al dente”. Tarkkaile kiehumista ja jos seos tuntuu kuivuvan liikaa, lisää tilkka kasvislientä tai kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita ruoan
joukkoon lopuksi parmesaaniraaste ja tarjoile heti.
Olen samaa mieltä, herne on käyttökelpoinen ympäri vuoden. Sitä on mukava lisätä salaattiin, keittoon, riisiin... noh, melkein mihin vaan. :)
VastaaPoistaRisi e bisi on kyllä hyvää! Kävit ostamassa riisit H&H:sta etkä kertonut blogista mitään kaupantädille, hyi hyi ;)
VastaaPoistat. se kaupantäti
@ Ulla
VastaaPoistaMukava lisätä johonkin tai syödä ihan sellaisenaan :)
@ Anna
:D Sorry, "kaupantäti". Silloin oli pakko käydä ostoksilla vähän noinniinkun "incognito" eikä kuten "Tuplaespresso", kun ei ollut yhtään ylimääräistä aikaa ja kuten tiedät, ruokablogijuttuihin uppoaa sujuvasti tovi jos toinenkin. Ensi kerralla lupaan jäädä jutustelemaan ja tehdä perusteellisen tupatarkastuksen mitä sulta miltäkin hyllyltä löytyy ;)
Mielenkiintoinen ja herkun oloinen ohje, täytyy laittaa muistiin kesän hernesatoa varten! :)
VastaaPoista@ viv
VastaaPoistaMakeista kesäherneistä palkoineen kannattaa tehdä sen italiankielisen linkin risi e bisi. Tässä ruokalajissa käytetään raaka-aine tosi tarkkaan, kun palotkin keitetään mausteeksi.