Vaikka
ahventa pidetään erinomaisena ruokakalana, ahvenen mäti on täysin aliarvostettu
herkku. Tosin, kyllä se meille sopii. Jos Hietalahden hallissa Eriksson myy
ahvenen mätiä edullisesti, niin tänne vaan, kiitos. Ostettiin tusinan verran
ahvenen mätipusseja, mutta ei oltu ahneita, vaan jätettiin muutama muillekin
herkkusuille. Ahvenen mädin resepti on yksinkertainen: keitetään, paistetaan,
viipaloidaan ja nautitaan. Kelpaa alkuruoaksi paremmillekin päivällisille,
saati sitten tällaisten taviskotikokkien pikaiseksi iltapalaksi. Mätipussit voi myös
savustaa kalan mukana tai erikseen. Kalakeittoon ne antavat oman makulisänsä.
Mäti kestää säilytystä kovin huonosti, joten mätipussit piti keittää kypsiksi heti kotiin tultua. Jos keitetylle mädille ei heti ole käyttöä, tässä vaiheessa ne voi myös pakastaa. Keitetyt mätipussit säilyvät jääkaapin nollalokerossakin muutaman päivän. Sitten keitetyt mätipussit pannulle paistumaan ja viipaleina leivän päälle, nam! Mausteita voi lisäillä oman maun mukaan. Suolan ja pippurin lisäksi kevätsipuli ja piparjuuri ovat ihan parhaita.
Mäti kestää säilytystä kovin huonosti, joten mätipussit piti keittää kypsiksi heti kotiin tultua. Jos keitetylle mädille ei heti ole käyttöä, tässä vaiheessa ne voi myös pakastaa. Keitetyt mätipussit säilyvät jääkaapin nollalokerossakin muutaman päivän. Sitten keitetyt mätipussit pannulle paistumaan ja viipaleina leivän päälle, nam! Mausteita voi lisäillä oman maun mukaan. Suolan ja pippurin lisäksi kevätsipuli ja piparjuuri ovat ihan parhaita.
Alkuruoka ahvenenmädistä
ahvenen mätipusseja
vettä
reilusti
suolaa
voita
oliiviöljyä
suolaa
myllystä
valkopippuria
myllystä
vaaleaa täysjyväleipää tai tummaa ruisleipää
kevätsipulia
tuoretta
piparjuurta raastettuna
Kiehauta
vettä ja lisää suolaa. Pistele pusseihin pari reikää, etteivät ne poksahda
rikki keitettäessä. Keitä mätipusseja
reilusti suolatussa vedessä kuin
keittäisit pastaa noin 10 minuuttia ja valuta mätipussit siivilässä. Laita
kylmään jääkaappiin, jos et käytä niitä heti. Säilyvät näin pari päivää.
Paistinpannulle
voita ja öljyä fifty-fifty. Mausta mätipussit suolalla ja valkopippurilla ja ota niille maltillisella lämmöllä kaunis
pinta niin, että mäti on varmasti kypsää myös sisältä.
Sopii
kylmänä tai lämpimänä esimerkiksi paahdetun ruisleivän päälle. Viipaloi
mätipussit ja lado ne leivälle. Kevätsipulirenkaita ja raastettua piparjuurta päälle.
Lisää pintamausteita tarvittaessa.
Toivottavasti
muutkin huomaavat tämän edullisen ja ravintoarvoltaan hyvän herkun. Sadassa
grammassa mätiä on proteiinia luokkaa 20 grammaa ja lisäksi mäti on tärkeiden
omega-3 rasvahappojen lähde (samoin kuin kalan maksakin). Ei hiilareita, joten
mäti sopii hyvin myös karppaajille. Kalorioita ei ole liiaksi ja ”kun ne hyvin
voissa paistaa niin kyllä siinä kaloriat kuolee :)”.
En edes tiennyt että ahvenen mätiä syödään! Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaKiitos vinkistä, tämä lähtee kokeiluun!
VastaaPoistaMeillä Pappa ottaa usein landella aamulla verkot nostaessaan ahvenenmädit talteen ja ne syödään samana päivänä lounaaksi kalan kylkeen. Olet oikeassa - aivan aliarvostettua!
VastaaPoista@ ulla @ Paula
VastaaPoistaNyt kun me paljastettiin tämä suuri salaisuus, niin on vaarana ettei meille kohta enää riitä ahvenen mätiä kun kaikki ryntäävät ostoksille Erikssonille ;)
@ Sofia
Sulla on fiksu Pappa :)
Meillä on kanssa aina syöty kalojen mädit, tai rommit kuten ollaan niistä puhuttu. Ahvenien mätipussit yleensä paistettaan pannulla (ei tosin olla keitetty koskaan etukäteen) tai laitettiin kalakukkoon. Hauen mäti keitettiin keitossa, samoin mateen. Nykyisin savustan mateen mädin ja ajattelin kokeilla ahvenenkin mädin savustusta.
VastaaPoistaPitäisikin joskus kokeilla, millaista tulisi savustetusta mateen mädistä. Toistaiseksi se ei ole vielä kertaakaan ehtinyt savustuspönttöön, vaan on syöty leivän tai blinin päällä.
VastaaPoistahttp://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/01/mateenmatia-sunnuntaiaamuna.html
Onko kukaan kokeillut tehdä uunilahnaa ja laittaa se ruma harmaa mäti siihen viereen paistumaan ja kuorruttaa kaikki varovasti currylla, suolalla ja smetanalla. Mäti muuttuu kullankeltaiseksi kypsyttyä.
VastaaPoistaPari vuotta sitten bloggasimme reseptin *lahna suolakuoressa*, jolloin mainitsimme asiasta. Ei ole aikoihin sattunut käsiin sellaista lahnaa, jossa olisi ollut mäti tallessa - eikä paljon muutenkaan, on se sen verran ikävän ruotoinen kala, mutta ihan hyvän makuinen.
VastaaPoistahttp://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2015/06/lahna-suolakuoressa.html
Toinen mielenkiintoinen mätikala on simppu, josta enemmän täällä:
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2016/01/simppu-verkkokalastajan-inhokki.html
Tänään kokeilin ensi kertää ahvenen mätiä. Keitin ensin hieman pienessä kattilassa, sekoitin sen kananmunaan, lisäsin suolaa ja laitoin hetkeksi paistinpannulle ja hyvää oli!
VastaaPoistaMinä olen aina syönyt ahvenen mätiä. Laittanut kalakeittoon ja minusta ne on todella hyviä. Tänään kuulin että ahvenen mädissä on jotain myrkkyä ettei sitä voi syödä. Nyt kun näin tämä jutun niin voin taas syödä hyvällä ruokahalulla.
VastaaPoistaKiitos teille Anne