Oli
siellä Erikssonilla toinenkin komea made. Sen päästä, ruodoista ja
vatsaliepeistä keitettiin madeliemi vastaisen varalle pakastimeen edellisen
madereseptin mukaisesti ja fileet leivitettiin ja paistettiin pannulla. Viime
päivien pakkasilla jäät ovat vahvistuneet eteläisimmässäkin Suomessa ja tästä
saattaa tulla vielä ihan kelvollinen madevuosi, vaikka tammikuun alussa
näyttikin vähän huonolta.
Madepihvit ja valkoinen kylmä kastike
madepihvit
1
isohko made fileoituna
(selkäfileet ja vatsafileet erikseen ja leikattuina puoliksi)
(selkäfileet ja vatsafileet erikseen ja leikattuina puoliksi)
vehnäjauhoa
2
kananmunaa
panko
korppujauhoa
suolaa
valkopippuria
voita
rypsiöljyä
kastike
200
g creme fraichea
3
cm pätkä tuoretta inkivääriä
1
iso valkosipulinkynsi
1
tl seesamiöljyä
1
tl (thai) kalakastiketta
1
tl limettimehua
1
tl ruokokidesokeria
2
kevätsipulia
0,5
tl Santamarian Wasabi & Sesami maustetta
ripaus
cayennepippuria
suolaa
mustapippuria
Valmista
ensin kastike maustumaan. Kuori ja pilko oikein pieniksi paloiksi inkivääri ja
valkosipulinkynsi. Sekoita ne creme fraichen joukkoon. Lisää seesamiöljy, kalakastike,
limetimehu sekä ruokosokeri ja sekoita hyvin. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi
viipaleiksi ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Mausta Wasabi & Sesamilla,
cayennella sekä suolalla ja mustapippurilla sen mukaan, paljon tai vähän, mistä
oma makusi tykkää.
Laita
yhdelle lautaselle vehnäjauhot, yhdelle kevyesti vatkatut munat ja yhdelle suolalla
sekä valkopippurilla maustettu korppujauho. Mausta kalanpalat ensin suolalla ja
valkopippurilla. Kieritä kalat sen jälkeen ensin jauhoissa, sitten kananmunassa
ja lopuksi korppujauhoissa. Kypsennä kala paistinpannulla 50/50 voin ja
rypsiöljyn seoksessa.
Keitetyt juurestikut
2
porkkanaa
1
iso juuripersilja
3
perunaa
pala
bataattia
Leikkaa
juurekset ranskanperunan kokoisiksi tikuiksi ja keitä ne suolatussa vedessä. Näillä kaikilla on hiukan erilainen kypsymisaika, joten:
Laita
ensin kiehumaan porkkanat, siitä 3 minuutin kuluttua juuripersiljat ja siitä 5
minuutin kuluttua perunat ja bataatit, joita keitetään vielä sen aikaa (2-3
minuuttia), että kaikki juurekset ovat kypsät. Jos juurekset ehtivät jäähtyä
ennen tarjoilua, ne voi lämmittää paistinpannulla.
Kateudesta vihreänä katselen näitä kalakuvia. Ollapa tuollainen kalakauppias.
VastaaPoistaEn vaan kykene luopumaan periaatteestani, että kaksi päivää vanhempaa fisua ei osteta (jos ei ole kovin eksoottisesta otuksesta kyse), joten usein joudun vain vinkumaan kalatiskin äärellä.
Helsinkiläisillä on hyvin asiat, kiitos hallikauppiaiden. On ihan käsittämätöntä, miten ja minkälaista kalaa tässä maassa muuten myydään. Suomen sisävesien pinta-ala on 33350 km2 ja merialueita 52496 km2. Silti 70% suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta ja sen vähäisenkin kotimaisen kalan pitää kiertää kaiken maailman keskusvarastojen kautta ennen kuin se sitten vasta parin päivän ikäisenä pääsee myyntitiskiin... Jurps!!!
VastaaPoista