Kaikki
ovat kuulleet viininmaistajaisista ja monet olleetkin sellaisessa. Myös
oliiviöljyille järjestetään maistajaisia, mutta että tomaateille? Miksi ei? Nyt
on loistava aika pitää tomaatinmaistajaiset.
Hyvin
varustellut ruokakaupat ovat ottaneet valikoimiinsa erilaisia erikoistomaatteja
ja joissain perheissä on ehkä kasvatettukin sellaisia kotipihalla
kasvihuoneessa tai parvekkeella. Itse asiassa eri tomaattilajikkeita on eräiden
tietojen mukaan jopa noin 7500 erilaista, joten valinnanvaraa kyllä riittää
maailmalla. Poimin Stockan heviosastolta kymmentä erilaista tomaattia
maisteltavaksi ja niissä oli yllättävän suuria eroja. Lisäksi kävin hakemassa
lähimarketista vertailuun kotimaisia tavistomaatteja. Tomaatti ei ole vain
tomaatti. Herkistäkää makuhermot ja testatkaa. Maun eri osa-alueiden lisäksi
voi tarkastella tomaatin ulkonäköä, tuoksua ja väriä, kuoren paksuutta,
hedelmälihan paksuutta ja purutuntumaa, mehevyyttä sekä kokonaisvaikutelmaa.
Tässä kootut kommentit näistä tomaateista.
Tavallinen kotimainen kasvihuonetomaatti
* pyöreä
normitomaatti, ihan kauniin punainen
* sisäväri
haalea, hiukan raaka, ei juurikaan tuoksua
* melko mauton ja
kovin happoinen
* kiinteä,
epämiellyttävän kova purutuntuma
* kokonaisvaikutelma: ankea
* kokonaisvaikutelma: ankea
Espanjalainen miniluumutomaatti
* peukalonpään
kokoinen, pieni, soikea ja punainen, ei juuri tuoksua
* mehevä
ja makea, sopivan hapokas
* miellyttävä
purutuntuma
* kokonaisvaikutelma: suuhun sopiva
* kokonaisvaikutelma: suuhun sopiva
Kotimainen luomutomaatti
* normitomaatin
kokoinen pyöreä, punainen
* tomaattinen tuoksu
* tomaattinen tuoksu
* makeahko, muistuttaa miniluumutomaattia, mutta hivenen vetinen maku
* miellyttävä
purutuntuma
* kokonaisvaikutelma: käyttökelpoinen
* kokonaisvaikutelma: käyttökelpoinen
Keltainen Tomberry
* sormenpään
kokoinen pyöreä, oranssinkeltainen
* ei kovin hapokas
* ei kovin hapokas
* mehevä
ja makea, maussa sopivasti karvautta
* kiva
purutuntuma kun puraisee tomaatin rikki
* kokonaisvaikutelma: naposteltavaa
* kokonaisvaikutelma: naposteltavaa
Ulkomainen iso terttutomaatti
* normitomaatin
kokoinen pyöreä, sävyltään todella punainen
* mehukas,
kauniin punainen myös sisältä, tuoksu tomaattinen
* maku
melko mitäänsanomaton, vetinen ja hiukan kitkerä
* kokonaisvaikutelma: lupaa enemmän kuin antaa
* kokonaisvaikutelma: lupaa enemmän kuin antaa
Kypsänä poimittu tomaatti
* normitomaatin
kokoinen pyöreä, rehevän punainen päältä ja sisältä
* kypsyys
näkyy hedelmän poikkileikkauksessa
* miellyttävä
tuoksu, mehevä, hiukan hapokas
* kokonaisvaikutelma: ihan ok
* kokonaisvaikutelma: ihan ok
Ruskehtava Chocmato
* hiukan
viiriäisenmunaa suurempi ja soikea, ruskean ja vihreän kirjavasta värityksestä
tulee mieleen tammenterho
* tuoksu
hapokas ja aromaattinen, oikein hyvällä mielikuvituksella hiukan kaakaoon
vivahtava
* kova kuori ja erittäin
tiivis, paksu hedelmäliha
* epämiellyttävän
kova purutuntuma (raaka?)
* kokonaisvaikutelma: en ostaisi toista kertaa
* kokonaisvaikutelma: en ostaisi toista kertaa
Keltainen ananastomaatti
* persikan
kokoinen, hiukan litistynyt keltaisenkirjava pallo, jossa kurpitsaa muistuttava
pintakuvio
* sisällä pihvitomaatin rakenne
* ei
tuoksu juuri miltään
* liian
vähän happoja, hyvin mieto maku
* silmät
kiinni ei tietäisi syövänsä tomaattia
* kokonaisvaikutelma: ihan nätti koriste
* kokonaisvaikutelma: ihan nätti koriste
Punainen tiikeritomaatti
* pienehkön
normitomaatin kokoinen pyöreähkö, punaisen ja oranssin raidallinen
* aavistuksen
sammalmätästä muistuttava, hiukan pistävä tuoksu
* terävä
maku, ei kovinkaan tomaattinen
* miellyttävä
purutuntuma
* kokonaisvaikutelma: outo
* kokonaisvaikutelma: outo
Vihreä tiikeritomaatti
* pienehkön
normitomaatin kokoinen, hiukan epämuotoinen, vihreäraidallinen
* tuoksuu
perunalta
* miellyttävä
purutuntuma, mutta karvas ja vetelä maku
* kokonaisvaikutelma: ei tarvita meillä
* kokonaisvaikutelma: ei tarvita meillä
Keltainen sitruunatomaatti
* minikokoisen
sitruunan kokoinen ja muotoinen, sileä ja kirkkaankeltainen
* sisältä
todella ilmava, hedelmäliha paksu mutta pehmeä (mössö)
* ei
juurikaan tuoksua
* maku
täysin mitäänsanomaton
* kokonaisvaikutelma: päältä kaunis, mutta...
* kokonaisvaikutelma: päältä kaunis, mutta...
Lopputuloksena parhaat tomaatit mielivaltaisessa järjestyksessä olivat espanjalainen miniluumutomaatti ja keltainen Tomberry, kotimainen luomutomaatti sekä kypsänä poimittu tomaatti.
Viittä viimeistä erikoistomaattia voi käyttää
tarjoiluvadin koristeena, mutta ei niistä ruokaan ole tomaatiksi niin hinnan
kuin maunkaan puolesta. Saattaisivat ehkä toimia jossain salaatissa?
Hännänhuipuksi jäivät kotimainen
kasvihuonetomaatti ja ulkomainen iso terttutomaatti.
edit. Näistä useimmista tuontitomaateista huomaa hyvin, miten pahaa raakana poimiminen ja liian pitkä kuljetusmatka - viljelijältä kaupan kautta asiakkaan ruokapöytään - tekee tomaateille (ihan samoin kuin päärynöille, persikoille yms). Todennäköisesti niiden maku oli unohtunut jonnekin matkan varrelle. Minkähänlaisia tuloksia maistelu olisi antanut, jos kaikki tomaatit olisivat olleet kohtalaisen tuoreeltaan poimittuja? Eihän kukaan tarkoituksella jalosta hedelmistä ja kasviksista mahdollisimman mauttomia, eihän? Paitsi suomalaisista kasvihuonetomaateista? Olen aina yhtä vilpittömän hämmästynyt, jos Suomessa heinä-elokuuta lukuunottamatta saa edes jostain jonkinlaisia maukkaita tomaatteja. Mutta silloin kotimaisia on turha edes katsella…
edit. Näistä useimmista tuontitomaateista huomaa hyvin, miten pahaa raakana poimiminen ja liian pitkä kuljetusmatka - viljelijältä kaupan kautta asiakkaan ruokapöytään - tekee tomaateille (ihan samoin kuin päärynöille, persikoille yms). Todennäköisesti niiden maku oli unohtunut jonnekin matkan varrelle. Minkähänlaisia tuloksia maistelu olisi antanut, jos kaikki tomaatit olisivat olleet kohtalaisen tuoreeltaan poimittuja? Eihän kukaan tarkoituksella jalosta hedelmistä ja kasviksista mahdollisimman mauttomia, eihän? Paitsi suomalaisista kasvihuonetomaateista? Olen aina yhtä vilpittömän hämmästynyt, jos Suomessa heinä-elokuuta lukuunottamatta saa edes jostain jonkinlaisia maukkaita tomaatteja. Mutta silloin kotimaisia on turha edes katsella…
Aika monta erilaista tomskua olet löytänyt. Me juuri eilen illallisella juttelimme, että tuoretomaattikausi alkaa olla lopuillaan. Talvella kaupasta saa vain mauttomia kotimaisia happopalloja eivätkä ne tuontitomaatitkaan yleensä kauhean hyviä ole. Talvitomaattimme tulee siis Italiasta purkin kautta.
VastaaPoistaKatsoitko muuten, mistä tuo ananastomaatti tuli, oliko se matkustanut raakana ja menettäbyt makunsa? Me söimme niitä Ranskassa alkukesästä ja olivat tosi maukkaita.
Voin vain kuvitella, miten herkullinen maku niissä ananastomaateissakin on, jos ne pääsevät ruokapöytään muutaman päivän sisällä poiminnasta :) Saattoivat olla ranskalaisia, mutta vaikea tarkistaa ennen kuin seuraavan kerran poikkean Stockan herkussa.
VastaaPoistaLisäsin tekstin loppuun pikku editin juuri tästä aiheesta.
Kiva että Suomessakin nyt saa monta erilaista tomaattilajiketta;sellaisia ei ollut kun viimeksi asuin jonkun aikaa Suomessa eli v.2007. Täällä omalla suunnallani sen sijaan on aika mahtava tomaattivalikoima.
VastaaPoistaNoissa suklaatomaateissa on tosiaankin vähän kova kuori,mutta niissä on enemmän lykopaania kuin missään muussa tomaatissa.
VastaaPoistaKateeksi käy. Teillä päin tomaateissa on varmaan myös maku eikä vain pelkkä tomaatin ulkonäkö :)
VastaaPoistaPitää se itsekin jo uskoa, että syksystä alkukesään Suomessa ei kannata syödä muuta kuin tölkkitomaatteja. Ei raakana pomittuun tule matkan varrella makua ja se vähäkin maku katoaa jonnekin.
Ostin viikonloppuna pari tiikeritomaattia mielenkiinnosta testiin, tulen katsomaan arvostelusi uudestaan, kun olen ehtinyt maistaa niitä. Espanjalaiset miniluumutomaatit ovat kyllä ihanan makeita, vaikka haluaisinkin suosia kotimaista.
VastaaPoistaJokainen tomaattihan on yksilö. Toivotaan että sinun tiikeritomaattisi sattuvat olemaan maukkaampia :)
VastaaPoista