Sisko
ilahdutti taas tuomalla ison pussillisen itse poimimiaan suppilovahveroita ja
kun en ole aikoihin syönyt pizzaa, päätin pyöräyttää suppispizzan. Olen jo
pitkään halunnut kokeilla Michel Roux’n piirakkakirjasta löytämääni varsin
erikoislaatuista pizzataikinareseptiä ja nyt päätin tehdä sen. Paitsi että en
sitten voinutkaan… Minulta oli jäänyt
huomaamatta toisen palstan viimeinen pikkukappale, jossa käskettiin laittaa
taikina ensin lämpimään paikkaan 8-12 tunniksi(!) ja loppujen jauhojen
lisäämisen jälkeen vielä kerran tunniksi kohoamaan. Jos halusin ruokaa,
sellaiseen ei ollut aikaa. Tein siis oman sovelletun pikaversioni Roux’n
pizzataikinasta - kuitenkin sen verran uskollisena alkuperäisohjeelle, että
käytin hiivaleipäjauhoja tavallisten vehnäjauhojen sijaan ja muitakin aineksia
suurin piirtein samassa suhteessa.
Tomaattikastike
ei oikein tuntunut sopivan sienten pohjaksi, joten sekoittelin ranskankermasta
vähän erilaisen kastikkeen.
Suppilovahveropizza
(ohjeesta tulee 2 pizzaa)
taikina
300
g hiivaleipäjauhoja
10
g tuorehiivaa
10
g hienoa suolaa
10
g hienoa sokeria
1,5
dl kädenlämpöistä vettä
0,25
dl oliiviöljyä
kastike
150
g ranskankermaa
1
uunissa kypsennetty valkosipuli
1
tl kuivattua timjamia
hiukan
suolaa
mustapippuria
myllystä
täyte
250
g tuoreita suppilovahveroita
ripaus
suolaa ja mustapippuria
1
pieni punasipuli ohuina viipaleina
100
g ilmakuivattua kinkkua ohuina viipaleina
150
g mozzarellaraastetta
päälle
hiukan
kuivattua timjamia
mustapippuria
myllystä
balsamiviinietikkaa
rucolaa
Kaada
kulhoon hiivaleipäjauhot, suola sekä sokeri, sekoita ja murustele sinne
päällimmäiseksi hiiva. Lisää vesi sekä oliiviöljy ja alusta taikina hyvin
kunnes saat muotoiltua siitä tasaisen pallon. Jätä taikina kulhoon tuorekelmun
alle kohoamaan pariksi tunniksi.
Kypsennä
valkosipulia uunissa (ohje täällä) voin ja hunajan kera noin tunnin ajan tai
kunnes valkosipulin kynnet alkavat pullahdella ulos koloistaan. Ota kynnet ulos
ja jäähdytä ne. Murskaa veitsen lappeella (maun mukaan) 3-5 kynttä tahnaksi ja
sekoita ranskankerman joukkoon. Lisää mausteet, sekoita hyvin ja jätä hetkeksi
odottamaan.
Kuivaa
suppilovahveroita kuumentamalla ja sekoittelemalla niitä paistinpannulla kunnes
kaikki neste on haihtunut. Mausta sienet pienellä ripauksella suolaa ja mustapippuria.
Laita uuni lämpiämään 270 asteeseen ja uunipelti
sinne kuumenemaan. Tällä tavalla pizzan pohjasta tulee erityisen hyvä ja rapea
eikä siihen tarvita mitään pizzakiveä.
Jaa
taikina kahtia ja kauli ne ohuiksi pizzapohjiksi (tästä määrästä tulee kaksi ohutta
isoa pizzaa jotka paistoin yksi kerrallaan). Levitä ranskankermasta valmistettu
kastike taikinalle ja ripottele täytteet tasaisesti, suppilovahverot,
punasipuliviipaleet, ilmakuivattu kinkku (tässä Serrano) pienemmiksi paloiksi
revittynä sekä lopuksi mozzarellaraaste.
Ota
tulikuuma pelti uunista ja nosta nopeasti
pizza leivinpapereineen sen päälle. Työnnä pelti takaisin uuniin ihan
alimmalle kannakkeelle ja paista noin 9-10 minuuttia kunnes juusto on sulanut. Paista toinen pizza heti perään.
Ripottele
valmiin pizzan pinnalle hiukan timjamia sekä mustapippuria ja pirskottele
viimeistelyksi hiukan balsamiviinietikkaa. Tarjoile rucolan kanssa.
Onpa herkun näköistä pizzaa! Pitäisiköhän minunkin tänään tehdä pizzaa ja kokeilla sitä aikaa sitten ostamaani leivinkiveä...
VastaaPoistaRaportoi sitten kokemukset leivinkivestä, jookos :)
VastaaPoistaAika herkku! Kiva tuo kastike, pitää sitä joskus testata.
VastaaPoistaKastike toimi oikein hyvin ainakin suppisten kanssa.
VastaaPoistaMiten herkullista!:) Ranskankerma on kivaa vaihtelua tomaattikastikkeelle, ja hyvin maustettukin vielä.:)
VastaaPoistaNyt onneksi taas tämä kommentointikin sujuu. Yksi päivä koitin monet kerrat, mutta kommentin lähetys ei onnistunut, kun noita kirjaimia ei tullut tuohon ollenkaan näkyviin, vaikka todistamista pyysi.
Hyvä kun taas toimii. Minäkään en aina huomaa katsoa, onko roskapostikansioon vahingossa joutunut jotain.
VastaaPoistaRanskankermasta sai tosi hyvän kastikkeen ja se pehmeäksi paahdettu valkosipuli kastikkeen joukossa oli ihan must.